• Alle disciplines onder één dak
  • Kleinschalig met persoonlijke aanpak
  • Vestigingen in Leeuwarden & Sneek

Looptraining bij etalagebenen

Heeft u last van etalagebenen (claudicatio intermittens)? Deze veelvoorkomende vaataandoening veroorzaakt pijn of een doof gevoel in de benen tijdens het lopen.

Bij Fitplan sport-medisch centrum bieden we gespecialiseerde looptraining en leefstijlbegeleiding aan, zodat u weer met vertrouwen en zonder klachten kunt bewegen.

Afspraak maken Contact opnemen Vraag advies

Wat zijn etalagebenen?

Etalagebenen worden veroorzaakt door slagaderverkalking. Bij slagaderverkalking worden de wanden stugger en dikker, waardoor vernauwingen optreden. Door de vernauwing in de slagaders van en naar de benen, gaat het bloed trager stromen en ontstaat er een zuurstoftekort in de beenspieren bij inspanning. Hierdoor ontstaan de klachten in de benen bij etalagebenen.

Slagaderverkalking is in principe een ouderdomsziekte. Het verloopt geleidelijk, waardoor de meeste mensen er pas op latere leeftijd last van krijgen. Het verkalken van de slagaders kan echter sterk versneld optreden door een aantal factoren als roken, een te hoog cholesterolgehalte (en ongezonde voeding), te weinig lichaamsbeweging en diabetes mellitus.

Claudicatio Intermittens

Alhoewel bij etalagebenen de slagaders in de benen zijn verkalkt, betekent dit niet dat de overige slagaders in het lichaam niet zijn aangetast. Slagaderverkalking wordt daarom ook wel een systeemziekte genoemd: alle slagaders in het lichaam kunnen worden getroffen. Zo kunnen bijvoorbeeld de kransslagaders, die het hart van bloed voorzien, en de halsslagaders, die de hersenen van bloed voorzien, zijn aangetast. Dit kan leiden tot verschillende uitingsvormen en klachten, maar de onderliggende oorzaak is identiek: het dichtslibben van de slagaders.

Voor meer informatie over de oorzaken en symptomen verwijzen we u naar onze klachtenpagina over etalagebenen.​

De behandeling: gesuperviseerde looptherapie en leefstijlbegeleiding

De eerste keus behandeling bij etalagebenen is gesuperviseerde looptherapie en leefstijlbegeleiding. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat gesuperviseerde looptherapie leidt tot een verbetering in loopafstand, die vergelijkbaar is met de verbetering die behaald wordt middels  een invasieve behandeling (‘dotter’ of een bypass operatie). Daarnaast verbetert de kwaliteit van leven en de algemene conditie van patiënten door de actievere leefstijl.

Ook zijn er minder risico’s, zoals een infectie, verbonden aan gesuperviseerde looptherapie t.o.v. een invasieve behandeling. Tachtig procent van de patiënten met etalagebenen zijn dan ook tevreden met deze fysiotherapeutische behandeling en hoeven vervolgens geen invasieve behandeling meer te ondergaan.

Hoe ziet een behandeltraject eruit?

Een traject gesuperviseerde looptherapie en leefstijlbegeleiding bij Fitplan sport-medisch centrum begint met een ‘intake’-gesprek bij een (Chronisch ZorgNet) therapeut die is gespecialiseerd in etalagebenen. Tijdens dit gesprek worden de klachten en beperkingen in bewegingsmogelijkheden besproken. Ook zal de maximale loopafstand en conditie worden bepaald middels een loopbandtest of een andere aangepaste test. Gedurende het traject zal deze test meerdere malen worden herhaald om de vooruitgang te kunnen bepalen.

Op basis van de resultaten van de looptest en het klachtenpatroon stelt de therapeut samen met de patiënt een persoonlijk trainingsschema op. De eerste weken van dit schema zijn zeer intensief, zo’n 2 tot 3 trainingen per week. Het trainingsschema bestaat niet alleen uit lopen, maar ook uit fietsen, spierversterkende oefeningen en indien nodig aanpassing van het looppatroon. Gaandeweg wordt de begeleiding afgebouwd en dient de patiënt zelfstandig te gaan trainen. Dit zelfstandig trainen gaat volgens een vooraf opgezet trainingsschema. Tijdens het lopen kan pijn worden ervaren. Om effectief te trainen, is het belangrijk om ‘door de pijn heen te lopen’. Dit is niet schadelijk voor het lichaam en verergert de aandoening niet.

Gezonde leefstijl

Gedurende het traject zal de fysiotherapeut ook aandacht besteden aan leefstijlfactoren, zoals roken en een gezonde voeding. Onderzoek heeft namelijk aangetoond dat het stoppen met roken en gezonde voeding de klachten kunnen verminderen. Om de behaalde resultaten te behouden is het uitermate belangrijk om het trainingsschema, dat samen met de Chronisch ZorgNet fysiotherapeut is opgesteld, te onderhouden. Ook dient een gezonde leefstijl te worden ontwikkeld. Ook na het behandeltraject is het belangrijk om een gezonde en actieve leefstijl te behouden, anders kunnen de verkregen resultaten verloren gaan.

Vergoeding

Gesuperviseerde looptherapie bij etalagebenen wordt tot 37 behandelingen vergoed vanuit de basisverzekering (bij gecontracteerde therapeuten), mits u een verwijzing heeft van uw arts of specialist. Houd rekening met uw eigen risico.

Plan uw eerste afspraak

Wilt u starten met looptraining bij etalagebenen? Onze gespecialiseerde therapeuten bij Fitplan in Leeuwarden en Sneek staan voor u klaar. Maak eenvoudig online een afspraak of neem telefonisch contact op met één van onze vestigingen.

We helpen u graag op weg naar een fitter en pijnvrij leven!

Behandelaars

Mis niets: schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Met tips, exclusieve acties, start nieuwe trainingen, updates over team Fitplan, interessante blogs en achtergrondinformatie over klachten en onze behandelingen. Je kunt je op elk moment weer uitschrijven. Klik hier voor het archief.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Afspraak maken
Chat openen
Hallo!
Waarmee kunnen we je helpen?

Ps Een afspraak maak je eenvoudig online. Bel ons voor het wijzigen van je afspraak.