• Bewezen effectief programma
  • Gezellig en betrokken sfeer
  • Kleinschalig met persoonlijke aanpak

Valpreventie cursus

In 2020 start Fitplan met het programma ‘Vallen Verleden tijd’. Een bewezen effectieve cursus (RIVM) gericht op zelfstandig wonende en mobiele ouderen. Janneke volgt hiervoor de cursus Valpreventie en valtraining.

Vallen is een belangrijk gezondheidsprobleem. Eén op de drie mensen boven de 65 jaar valt minstens eenmaal per jaar. Met deze cursus zetten we in op preventie. In het trainingsprogramma worden evenwicht en de bewegingssturing geoefend. Ook worden valtechnieken aangeleerd. Landelijke cijfers laten zien dat de cursus effect heeft en de reacties van deelnemers zijn erg positief.

Meer informatie volgt binnenkort.

Valproblematiek bij ouderen

Van alle ouderen van 65 jaar en ouder valt ongeveer 34 procent minimaal één keer en 71 procent heeft zich na de val medisch laten behandelen. Van deze groep heeft ongeveer één derde zich laten behandelen in het ziekenhuis en iets meer dan één derde bij huisarts/ huisartsenpost.

Het aantal SEH-bezoeken in de afgelopen tien jaar na ernstig letsel door een valongeval bij ouderen van 65 jaar en ouder stijgt, maar deze stijging blijkt na correctie voor veranderingen in de bevolkingssamenstelling niet significant te zijn. Heupfracturen en hoofd-hersenletsel was het meest voorkomende letsel ten gevolge van een valongeval de laatste jaren, en ook in 2018. Het aantal hoofd-hersen letsels is de laatste tien jaar wel significant gestegen, terwijl het aantal heupfacturen noch gestegen noch gedaald is. De incidentie van een valongeval in de laatste vijf jaar is met name in de leeftijd van ouderen van 70 jaar en ouder toegenomen, in de groep van 65 jaar en ouder is de incidentie redelijk gelijk gebleven.

In 2018 waren er naar schatting 108.000 SEH-bezoeken naar aanleiding van letsel door een valongeval onder ouderen van 65 jaar en ouder. Dit komt neer op één SEHbezoek door een valongeval elke vijf minuten. Bij vrouwen was er een hogere incidentie om na een valongeval de SEH-afdeling te bezoeken dan bij mannen. De directe medische kosten voor behandeling van letsel ten gevolgen vallen waren in 2018 voor ouderen van 65 jaar en ouder 960 miljoen euro. Gemiddeld vielen de kosten voor de groep van 85 jaar en ouder het hoogste uit. De prognose tot 2050 op basis van demografie (CBS, 2018), is dat het aantal SEHbezoeken voor letsel na een valongeval bij ouderen van 65 jaar en ouder met 47 procent toe zal nemen, naar 160.000 SEH-bezoeken.

Vanaf 70 jaar en ouder is de prognose een stijging van 71 procent. Bijna de helft van de valongevallen in leeftijd van 70 jaar en ouder vindt plaats in en om huis. De incidentie van een valongeval is hier dan ook het hoogst met 227 ongevallen per 10.000 inwoners. De valongevallen in en om huis vinden met name plaats in de sanitaire ruimte en komen voornamelijk door struikelen. In de leeftijd van 70 tot en met 84 jaar vallen ook veel van een trap of ladder. Ouderen boven de 70 jaar die in en om huis vallen komen met name op de SEH-afdeling met een fractuur. De meest voorkomende letsels zijn heupfracturen, gevolgd door hoofd-hersenletsel.

Nieuwsgierig geworden?

Neem dan vrijblijvend contact met ons op of loop eens binnen om kennis te maken.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Instructrice

Mis niets: schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Met tips, exclusieve acties, start nieuwe trainingen, updates over team Fitplan, interessante blogs en achtergrondinformatie over klachten en onze behandelingen. Je kunt je op elk moment weer uitschrijven. Klik hier voor het archief.

Afspraak maken
Chat openen
Hallo!
Waarmee kunnen we je helpen?