Over de risico’s van te weinig eten

Het nieuws staat vol met berichten over minder eten, minder suiker, minder vet en minder vlees. Logisch als je weet dat in 2017 48,7% van de Nederlanders overgewicht had en 13,9% obesitas heeft. Maar door alle crashdiëten en het consuminderen is er weinig aandacht voor wat er in je lichaam gebeurt als je te weinig eet.

Trend niet zonder gevolgen

Een keer een dag te weinig eten kan voor de meeste mensen niet veel kwaad. Maar wanneer het iets is wat een paar dagen per week of vaker gebeurt, gedurende een langere periode, dan brengt te weinig eten flinke risico’s met zich mee.

Mogelijke lichamelijke reacties

  • Je spieren gaan eiwitten afbreken waardoor je je vermoeider voelt. Ook heb je kans dat er spiermassa verloren gaat.
  • Afvalstoffen verlaten je lichaam niet optimaal.
  • Je stemming wordt bij te weinig eten ook niet beter, vaak word je chagrijnig en futloos.
  • Je metabolisme raakt in de war, je schildklier gaat langzamer werken en je lichaam gaat veel minder verbranden.
  • Te weinig eten kan er ook voor zorgen dat je diverse klachten krijgt. Denk aan haaruitval, slechte nagels, droog haar, slapeloosheid, duizeligheid etc.
  • Je lichaam krijgt bij te weinig eten een tekort aan vitaminen en mineralen. Het is dus erg belangrijk om genoeg te blijven eten en kies dan vooral voor de gezondere producten, ga ook nooit onder de 1500 kcal zitten (of je moet echt de hele dag stil zitten) je lichaam heeft dat namelijk minimaal nodig om de juiste voedingsstoffen binnen te krijgen.

Als je vaak te weinig eet kan je lichaam niet optimaal presteren. Je hebt weinig energie, een slecht concentratievermogen, je weerstand is verlaagd en je hebt het vaak koud. Soms vallen deze symptomen niet op door gewenning en komen ze pas naar boven wanneer men overstapt op een gezond en volwaardig voedingspatroon. Op lange termijn kan te weinig eten leiden tot spier- en botafname. Ook raakt je hormoonhuishouding in disbalans.

Te weinig eten en afvallen; heeft je lichaam een spaarstand?

Tijdens het afvallen past je rustmetabolisme zich aan. Aan de ene kant omdat de massa van je lichaam minder wordt; spiermassa en vet gaan verloren en beide gebruiken een kleine hoeveelheid energie per kilogram. Ook nemen enkele organen, met name de lever en nieren, af in grootte wat ook minder energieverbruik oplevert. Aan de andere kant wordt je metabolisme wat langzamer, waardoor het energieverbruik per kilogram weefsel afneemt. Dit wordt adaptieve thermogenese van het rustmetabolisme genoemd.

Dit betekent dat je tijdens het afvallen steeds wat minder gaat verbruiken. Bij te weinig eten is dit effect vele malen groter. Het is dus raadzaam om je calorie inname nauwlettend in de gaten te houden, naast erop te letten wat voor voeding en in welke verhouding je het binnenkrijgt.

Mocht je hier hulp voor willen dan kun je altijd contact opnemen met ons sport-medisch centrum!

Mis niets: schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Met tips, exclusieve acties, start nieuwe trainingen, updates over team Fitplan, interessante blogs en achtergrondinformatie over klachten en onze behandelingen. Je kunt je op elk moment weer uitschrijven. Klik hier voor het archief.

Afspraak maken
Chat openen
Hallo!
Waarmee kunnen we je helpen?

Ps Een afspraak maak je eenvoudig online. Bel ons voor het wijzigen van je afspraak.