Darmen onderschat orgaan

De darmen fungeren als energiefabriek van het lichaam. Hier vindt het grootste gedeelte van de spijsvertering plaats en vanuit hier bereikt de verkregen energie het gehele lichaam.

Maar is dat het enige wat de darmen doen? En waarom zijn de darmen dan zo onderschat? Laten we eerst kijken wat de darmen naast de energiedistributie doen.

Functie van de darmen

De darmen zorgen voor de uitscheiding van afvalstoffen. Een goede stoelgang valt over het algemeen samen met een goede gezondheid. Daarnaast zit een grootste gedeelte van je immuunsysteem rond je darmen. Als laatste punt zijn er steeds meer aanwijzingen voor een directe verbinding tussen je darmen je hersenen. Dit wordt de laatste paar jaren steeds meer onderzocht en hier komen vaak berichten uit dat er mogelijk veel meer connectie is tussen de darmen en hersenen dan aanvankelijk werd gedacht. Vaak als je gestrest bent, krijg je ook last van je buik. Ook bij Prikkelbare darmsyndroom (PDS), waarbij de darmen minder of juist overmatig geprikkeld worden door elektrische impulsen, zijn de hersenen waarschijnlijk meer betrokken dan voorheen werd gedacht.

Maar hoe zorg je voor een gezonde darmen?

Voldoende beweging

Voldoende beweging zorgt ervoor dat de bewegingen van de darmen op gang blijven. Als je niet genoeg beweegt, krijgen je darmen ook niet genoeg beweging en kan je last krijgen van verstoppingen of vertraagde werking van de darmen. Wandelen of hardlopen is hiervoor een goede optie. Mocht je hierover vragen hebben of onder professionele begeleiding techniektraining willen hebben, kijk dan op de site onder hardlooptraining of schiet Sander even aan bij Fitplan.

Drink voldoende vocht

Vocht helpt om vezels door het darmkanaal te leiden. Zo zorg je ervoor dat alle afvalstoffen uiteindelijk op de juiste plaats terechtkomen. De WC inderdaad! Gedurende de dag verlies je veel vocht. Vaak wel twee tot drie liter en dit moet aangevuld worden. Drink dus per dag ten minste twee liter water om voldoende gehydrateerd te blijven en alle afvalstoffen uit je lichaam te loodsen

De alom bekende vezels

Vezels zijn naast water essentieel voor de darmen. Deze zorgen ervoor dat er geen afvalstoffen achter blijven in de darmen en op deze manier ‘vegen’ zij de darmen schoon. Een mooi voordeel van vezels is dat zij ervoor zorgen dat koolhydraten in je voeding niet te snel worden afgegeven aan je bloed en zo voorkom je grote suikerpieken en dalen, wat weer ten goede komt aan je energieniveau. Vezels zijn goed in je voedingspatroon in te passen door wat meer producten zoals lijnzaad en havermout toe te voegen.

Doe het!

Wil jij ook dat je lijf een goede energiedistributie heeft, je afvalstoffen goed worden opgeruimd en je immuunsysteem goed op peil blijft? Beweeg dan voldoende, drink veel vocht en probeer vezels meer toe te voegen aan je voedselpatroon. Want gezonde darmen, gezonde mensen.

Leestip tot slot

De boekentip van deze blog: De mooie voedselmachine; de charme van je darmen van Giulia Enders. Dit boek geeft op een leuke en informatieve manier weer wat de invloed van je darmen op je gezondheid is. En je kunt ons natuurlijk ook aanschieten bij Fitplan Sport- Medisch Centrum of mailen.

Mis niets: schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Met tips, exclusieve acties, start nieuwe trainingen, updates over team Fitplan, interessante blogs en achtergrondinformatie over klachten en onze behandelingen. Je kunt je op elk moment weer uitschrijven. Klik hier voor het archief.

Afspraak maken
Chat openen
Hallo!
Waarmee kunnen we je helpen?

Ps Een afspraak maak je eenvoudig online. Bel ons voor het wijzigen van je afspraak.