• Gediplomeerde behandelaar
  • Kleinschalig met persoonlijke aanpak
  • Professionele medische begeleiding

Psychosomatische fysiotherapie

Bij deze specialistische vorm van fysiotherapie wordt de traditionele fysiotherapie gecombineerd met aandacht voor de verbinding tussen lichaam en geest.

Psychosomatische fysiotherapie richt zich op het behandelen van stress gerelateerde klachten die zich vervolgens manifesteren in lichamelijke symptomen. Langdurig ziek zijn doet ook wat met je en kan daarmee eveneens leiden tot spanning. Het gaat dus niet alleen om onverklaarbare klachten.

Bij de behandeling ervan kijken we niet zozeer naar die symptomen, maar vooral ook naar de onderliggende oorzaken. Waar nodig schakelen we met collega’s in het werkveld zoals een psycholoog of bedrijfsarts.

Afspraak maken Contact opnemen Vraag advies

Psychosomatische fysiotherapie in Leeuwarden en Sneek

Psychosomatische klachten zijn klachten die samenhangen met spanning of stress waarvoor geen directe, lichamelijke oorzaak gevonden kan worden. Voorbeelden zijn vermoeidheid, (onbegrepen) pijnklachten, duizeligheid en hoofdpijn, maar ook spier- en gewrichtspijn, benauwdheid, hartkloppingen of druk op de borst.

Voor de behandeling hiervan gaat onze ervaren therapeute samen met u aan de slag om een behandelplan op maat op te stellen. Dat is gericht op het verminderen van klachten en tegelijk het verbeteren van uw algehele welzijn. Het is de bedoeling om zo weer een goede balans te krijgen in wat je doet en wat je kan.

Elke traject voor psychosomatische fysiotherapie begint bij ons met een grondige evaluatie, om zo de specifieke factoren te identificeren die bijdragen aan uw klachten. We kijken daarbij naar uw fysieke gezondheid, maar ook naar uw mentale en emotionele welzijn. Op basis van deze evaluatie stellen we een behandelplan op.

De therapie bestaat uit pijneducatie, psycho educatie en lichamelijke interventies zoals ontspanningsmethodieken, bewustwordingsoefeningen en oefentherapie.

Behandelplan psychosomatische fysiotherapie

De interventies zijn gericht op relevante bio-psychosociale factoren. Een traject kan, afhankelijk van uw klachten, bestaan uit verschillende technieken. Hieronder leggen we de belangrijkste kort uit.

Pijn en/of psychoeducatie: Zodat u meer inzicht krijgt in hoe het pijnsysteem en de bijbehorende stressrespons werkt.

Manuele handelingen: Zoals communicatieve massage om beter het lichaam te leren voelen.

Oefentherapie: Dit is een cognitief gedragsmatige interventie om het pijngedrag te veranderen door verkeerde gedachten en/of gevoelens over de oorzaken en het beloop van de pijnklachten op te sporen en te wijzigen.

Ademhalingsoefeningen: We leren u technieken aan om de ademhaling te reguleren, wat kan helpen bij het verminderen van spanning en stress in het lichaam.

Ontspanningstechnieken: Door middel van mindfulness, progressieve spierontspanning en andere ontspanningstechnieken helpen we u om stress te verminderen en uw lichaam en geest te ontspannen.

Lichaamsbewustwording: We helpen u om bewust te worden van spanning en ongemak in uw lichaam en leren u technieken om hiermee om te gaan, zoals lichaamsgerichte oefeningen.

Gesprekstherapie: Soms kan het nuttig zijn om te praten over de emotionele en psychologische factoren die bijdragen aan uw klachten. Onze therapeuten bieden een ondersteunende omgeving waarin u vrij kunt praten over uw gevoelens en gedachten.

Leefstijladvies: We geven advies over gezonde leefstijlgewoonten, zoals voeding, slaap en beweging, die kunnen bijdragen aan uw algehele welzijn.

Bewegingstherapie: Oefeningen voor thuis, al dan niet in combinatie met wekelijks sporten onder begeleiding bij ons in de zaal in Leeuwarden of Sneek.

Doelgroepen psychosomatische fysiotherapie

  • Chronische pijn zoals fibromyalgie
  • Langdurige pijnklachten (veelal langer dan 3 maanden) zoals chronische rug, nek en schouderklachten
  • Stress gerelateerde klachten zoals hyperventilatie, depressieve klachten, angstklachten, burn-out en overspanning
  • Chronische vermoeidheid
  • Onverklaarbare klachten
  • Functioneel neurologische klachten
  • Long COVID klachten

Meer informatie

Bij Fitplan is het de inzet om u te helpen uw klachten te verminderen en vooral ook de kwaliteit van leven te verbeteren door middel van persoonlijke en doelgerichte behandelingen. Neem vandaag nog contact met ons op voor meer informatie of om een afspraak te maken.

Psychosomatisch fysiotherapeute

Mis niets: schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Met tips, exclusieve acties, start nieuwe trainingen, updates over team Fitplan, interessante blogs en achtergrondinformatie over klachten en onze behandelingen. Je kunt je op elk moment weer uitschrijven. Klik hier voor het archief.

Afspraak maken
Chat openen
Hallo!
Waarmee kunnen we je helpen?

Ps Een afspraak maak je eenvoudig online. Bel ons voor het wijzigen van je afspraak.