• Training op u afgestemd
  • Professionele begeleiding
  • Persoonlijke aandacht

Beweegprogramma COPD

Regelmatige lichaamsbeweging draagt op allerlei manieren bij aan uw gezondheid. Fitplan Sport-medisch centrum biedt gerichte begeleiding aan mensen met specifieke (chronische) aandoeningen. Zo ook voor COPD.

Het doel van onze beweegprogramma’s is het stimuleren van beweging bij deze chronische aandoening en het verminderen van klachten en beperkingen.

Fitplan heeft vestigingen in Leeuwarden en Sneek.

Afspraak maken Vraag advies

COPD en bewegen uitgelegd

Deze afkorting staat voor Chronic Obstructive Pulmonary Disease (chronische obstructieve long ziekte). Bij deze aandoening zijn je longen beschadigd, heb je minder zuurstof en is ademen moeilijker. Je hebt hierdoor minder energie waardoor normale dagelijkse activiteiten veel meer moeite kosten.

Ook chronische bronchitis en longemfyseem vallen onder COPD. Goede informatie over wat COPD precies betekent, is te vinden op de website van het longfonds.

Helaas is de ziekte niet te genezen, maar het verloop en de gevolgen van COPD zijn wél te beïnvloeden. Naast de behandeling (medicatie) en begeleiding van de longarts/huisarts en verpleegkundigen, is het belangrijk om een verantwoord beweegplan te maken.

De meeste COPD-ers worden geleidelijk steeds inactiever, een logisch gevolg van het gebrek aan zuurstof en energie. Dit heeft nadelige gevolgen voor het hele lichaam, denk aan het spiersysteem en het hart- en vaatstelsel.

Niet alleen de inactiviteit veroorzaakt deze secundaire problemen, maar uit recent wetenschappelijk onderzoek blijkt ook directe beïnvloeding van de cellen in de rest van ons lichaam. Ze verouderen als het ware sneller door de slechtere gaswisseling in onze longen ten gevolge van COPD.

Deze gevolgen zijn omkeerbaar!

We kunnen de spieren trainen en de conditie zo goed mogelijk houden. Zo gaan we u helpen om een zo leuk mogelijk leven te houden.

Als u zich aanmeldt bij ons wordt er eerst een intake gepland met een gespecialiseerde long-fysiotherapeut. Na een uitgebreid vraaggesprek worden er wat testjes uitgevoerd op het gebied van de spierkracht en conditie. Samen met de eventuele gegevens van de huis/longarts geven deze uitslagen een goed beeld waar we kunnen starten met uw beweegprogramma.

Geschikt programma voor iedereen met COPD

Het beweegprogramma bevat natuurlijk het trainen op de praktijk, onder onze begeleiding. Maar ook een programma voor u thuis, die we gezamenlijk vorm zullen geven afhankelijk van uw doelen.

Over het algemeen ervaren alle COPD-patiënten dat ze veel baat hebben bij:

  • het leren hun energie te verdelen
  • de spierkracht training
  • de conditie training
  • de tips en trics om thuis beter om te gaan met de benauwdheid en kortademigheid
  • het proberen actiever te blijven
  • het contact met lotgenoten

Meer informatie of direct een afspraak maken

Behandeling/ training van COPD wordt vergoed vanuit de basisverzekering, afhankelijk van de ernst van de ziekte. We denken graag met u mee als dit niet helemaal duidelijk is. Neem gerust eerst contact op voor meer informatie of plan online een afspraak in bij Kim.

Behandelaar

Mis niets: schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Met tips, exclusieve acties, start nieuwe trainingen, updates over team Fitplan, interessante blogs en achtergrondinformatie over klachten en onze behandelingen. Je kunt je op elk moment weer uitschrijven. Klik hier voor het archief.

Afspraak maken
Chat openen
Hallo!
Waarmee kunnen we je helpen?

Ps Een afspraak maak je eenvoudig online. Bel ons voor het wijzigen van je afspraak.