Fitplan biedt trainingen gebaseerd op ‘Vallen Verleden tijd’; een bewezen effectief programma (RIVM) gericht op zelfstandig wonende en mobiele ouderen.
Vallen is een belangrijk gezondheidsprobleem. Eén op de drie mensen boven de 65 jaar valt minstens eenmaal per jaar. Met deze training zetten we in op preventie. In het programma worden evenwicht en de bewegingssturing geoefend. Ook worden valtechnieken aangeleerd. Landelijke cijfers laten zien dat het programma effect heeft en de reacties van deelnemers zijn erg positief.
Janneke is hiervoor binnen Fitplan het aanspreekpunt.
Van alle ouderen van 65 jaar en ouder valt ongeveer 34 procent minimaal één keer en 71 procent heeft zich na de val medisch laten behandelen. Van deze groep heeft ongeveer een derde zich laten behandelen in het ziekenhuis en zelfs iets meer dan één derde bij de huisarts/ huisartsenpost.
In de afgelopen tien jaar is het aantal SEH-bezoeken na ernstig letsel door een valongeval bij ouderen van 65 jaar en ouder gestegen, maar deze stijging blijkt na correctie voor veranderingen in de bevolkingssamenstelling niet significant te zijn. Heupfracturen en hoofd-hersenletsel was het meest voorkomende ongemak ten gevolge van een valongeval. Het aantal hoofd-hersenletsels is de laatste tien jaar wel significant gestegen, terwijl het aantal heupfacturen noch gestegen noch gedaald is.
De incidentie van een valongeval in de laatste vijf jaar is met name in de leeftijd van ouderen van 70 jaar en ouder toegenomen, in de groep van 65 jaar en ouder is de incidentie redelijk gelijk gebleven.
In 2018 waren er naar schatting 108.000 SEH-bezoeken naar aanleiding van letsel door een valongeval onder ouderen van 65 jaar en ouder. Dit komt neer op één SEH-bezoek door een valongeval elke vijf minuten. Bij vrouwen was er een hogere incidentie om na een valongeval de SEH-afdeling te bezoeken dan bij mannen. De directe medische kosten voor behandeling van letsel ten gevolge vallen waren in 2018 voor ouderen van 65 jaar en ouder 960 miljoen euro. Gemiddeld vielen de kosten voor de groep van 85 jaar en ouder het hoogste uit. De prognose tot 2050 op basis van demografie (CBS, 2018), is dat het aantal SEH-bezoeken voor letsel na een valongeval bij ouderen van 65 jaar en ouder met 47 procent toe zal nemen, naar 160.000 SEH-bezoeken.
Vanaf 70 jaar en ouder is de prognose een stijging van 71 procent. Bijna de helft van de valongevallen in leeftijd van 70 jaar en ouder vindt plaats in en om huis. De incidentie van een valongeval is hier dan ook het hoogst met 227 ongevallen per 10.000 inwoners. De valongevallen in en om huis vinden met name plaats in de sanitaire ruimte en komen voornamelijk door struikelen. In de leeftijd van 70 tot en met 84 jaar vallen ook veel mensen van een trap of ladder. Ouderen boven de 70 jaar die in en om huis vallen komen met name op de SEH-afdeling met een fractuur. De meest voorkomende letsels zijn heupfracturen, gevolgd door hoofd-hersenletsel.
Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Daarom biedt Fitplan een bewezen effectieve training voor ouderen met balans problemen. We oefenen het evenwicht, de bewegingssturing en doen samen stabiliteitsoefeningen. Ook is er ook is er aandacht voor valtechnieken. De aanpak is individueel en kan dus helemaal op uw situatie worden aangepast. Janneke geeft de valpreventie in Leeuwarden en Sneek. Deelnemers zijn erg positief en landelijke cijfers onderschrijven bovendien het nut ervan.
Neem dan vrijblijvend contact met ons op of loop eens binnen om kennis te maken.
Met tips, exclusieve acties, start nieuwe trainingen, updates over team Fitplan, interessante blogs en achtergrondinformatie over klachten en onze behandelingen. Je kunt je op elk moment weer uitschrijven. Klik hier voor het archief.