• Bewezen effectief programma
 • Gezellig en betrokken sfeer
 • Kleinschalig met persoonlijke aanpak

In Balans valpreventie cursus

De cursus In Balans is een initiatief van Stevig Staan Fryslân en wordt door Fitplan aangeboden. Het programma is gericht op thuiswonende ouderen (65 jaar en ouder) met een verhoogd valrisico. Eén op de drie mensen boven de 65 jaar valt minstens eenmaal per jaar. Met deze training zetten we in op preventie.

Tijdens In Balans gaat u in kleine groep, en onder begeleiding van een fysiotherapeut, aan de slag met praktische oefeningen om de kans op een val zo klein mogelijk te maken. In Balans is erkend door het Centrum Gezond Leven van het RIVM.

Janneke is hiervoor binnen Fitplan het aanspreekpunt.

 

Afspraak maken Contact opnemen Vraag advies

Valproblematiek bij ouderen

Elke 4 minuten belandt een 65-plusser op de spoedeisende hulp na een valongeval. De gevolgen van zo’n val zijn vaak groot. Een valongeval heeft dan ook een flinke impact op de zelfredzaamheid van mensen. Bijna de helft van de ongevallen vindt plaats in en om huis. De meest voorkomende letsels zijn heupfracturen, gevolgd door hoofd-hersenletsel. Valpreventie is noodzakelijk om het aantal valongevallen te verminderen.

Zelfstandig en zeker op de been met In Balans

Ook als u ouder wordt, wilt u graag zoveel mogelijk dingen zelf blijven doen. Juist daarom is het belangrijk dat u zich veilig en vertrouwd voelt.  Met het beweegprogramma In Balans verbeteren we uw spierkracht en evenwicht. De kans om te vallen wordt daarmee kleiner. Bovendien verbetert uw conditie, dagelijkse dingen zoals boodschappen doen en familiebezoek worden zo weer makkelijker.

Maar liefst 61% minder kans om te vallen:

 • Bewustwording risico’s
 • Verbeteren balans
 • Mobiliteit vergroten
 • Zelfvertrouwen creëren

Praktische informatie en oefeningen

In Balans is een groepstraining en wordt gegeven door een speciaal getrainde fysiotherapeut van Fitplan. Het programma duurt in totaal veertien weken:

 • Informatiebijeenkomst (1,5 uur)
 • 3 cursusbijeenkomsten (2 uur per keer)
 • 10 weken trainingsbijeenkomsten (2x per week 1 uur)

De cursusbijeenkomsten bestaan uit handige oefeningen, tests en informatie over bewegen en evenwicht. Tijdens de trainingsweken voert u praktische oefeningen uit op uw eigen niveau. Deze oefeningen zijn gebaseerd op de principes van Tai Chi en zijn erop gericht om uw evenwicht en spierkracht te verbeteren. De trainer geeft u ook tips om thuis aan te werken. Voor de gezelligheid is er na afloop altijd een kopje koffie of thee.

Download de flyer (PDF)

Doe ook mee met In Balans! 

Het programma In Balans is landelijk erkend en bewezen effectief. De kosten worden daarom vergoed vanuit het project Stevig Staan Fryslân, een initiatief van de overheid. Bent u 65 jaar of ouder en woont u in de gemeente Súdwest-Fryslân of Leeuwarden, dan bent u van harte welkom bij Fitplan voor deze cursus.

De cursussen voor het voorjaar zijn inmiddels volgeboekt. Het is wel mogelijk om uw interesse alvast kenbaar te maken voor een nieuw traject in het najaar van 2024. Heeft u eerst nog een vraag, bel dan met onze vestiging in Sneek of Leeuwarden, stap even binnen of mail Janneke. Alvast aanmelden voor de cursussen van eind 2024, gebruik dan het formulier hieronder.

Graag tot ziens in Leeuwarden of Sneek!

 • Hidden
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Instructrices

Mis niets: schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Met tips, exclusieve acties, start nieuwe trainingen, updates over team Fitplan, interessante blogs en achtergrondinformatie over klachten en onze behandelingen. Je kunt je op elk moment weer uitschrijven. Klik hier voor het archief.

Afspraak maken
Chat openen
Hallo!
Waarmee kunnen we je helpen?

Ps Een afspraak maak je eenvoudig online. Bel ons voor het wijzigen van je afspraak.