• Gecertificeerde behandelaars
  • Kleinschalig met persoonlijke aanpak
  • Professionele medische begeleiding

Fit4Surgery - prehabilitatie

Fitter de operatie in = fitter de operatie uit, dat is de inzet bij prehabilitatie. Fitplan in Leeuwarden en Sneek is hiervoor aangesloten bij het landelijke Fit4Surgery programma. In de drie tot vier weken tot een operatie werken we samen met u aan het trainen op kracht en conditie, goede voeding, leefstijl aspecten en zo nodig de mentale conditie.

Prehabilitatie wordt op dit moment vooral ingezet bij (darm)kanker patiënten, maar eigenlijk is het bij elke grote ingreep zinvol. De ervaring heeft geleerd dat er minder complicaties zijn tijdens de operatie, ook verloopt het herstel bij ruim de helft van de patiënten sneller.

Met onze hulp kunt u een actieve bijdrage leveren aan uw eigen herstel!

Afspraak maken Contact opnemen Vraag advies

Prehabilitatie bij Fitplan

Het Prehabilitatie programma is landelijk opgesteld door een team van medisch deskundigen en is met steun van KWF-Kankerbestrijding en het Nationaal Fonds tegen Kanker opgezet. Meerdere ziekenhuizen in Nederland hebben bovendien een actieve bijdrage geleverd.

Fitplan als Sport-medisch centrum gelooft sterk in de voordelen van deze aanpak en heeft daarom als eerste in Friesland het programma opgenomen in haar behandelingen. In eerste aanleg doen we vooral mensen die op korte termijn een operatie verwachten ten gevolge van (darm)kanker. Het is de verwachting dat we dit binnenkort kunnen uitbreiden naar operaties op andere gebieden.

Opbouw van het programma

In de weken voorafgaand aan de operatie komt u twee tot drie keer in de week bij ons sporten in de zaal. Een speciaal getrainde fysiotherapeut begeleidt het programma. Afhankelijk van de situatie kan er tegelijk leefstijl coaching ingezet worden om de mentale conditie te verbeteren. Advies over gezonde voeding zal eveneens onderdeel zijn van het programma. Met een goede conditie is een operatie beter te doorstaan, wordt de kans op complicaties kleiner en zal het herstel vlotter gaan. Na de operatie kan een hersteltraining zinvol zijn.

  • Training op kracht en conditie
  • Voeding
  • Leefstijl, waaronder stoppen met roken
  • Mentale conditie

Ook in de korte tijd die er soms is tussen moment van diagnose en operatie, kan de conditie van patiënten met onze hulp flink verbeterd worden zo heeft de ervaring geleerd.

Fit zijn is voor iedereen belangrijk

Ook als u niet geopereerd moet worden, is het belangrijk om te letten op uw leefstijl. Fitte mensen hebben meer weerstand, ondervinden minder ongemak bij ziekte en herstellen sneller. Fitplan biedt naast fysiotherapie ook allerlei vormen van coaching aan. Het is daarbij onze inzet om mensen blijvend op weg te helpen door gedragsverandering, gezond eten en actief bewegen. Lees er hier meer over.

Vergoeding prehabilitatie

Soms wordt de vergoeding geregeld vanuit het ziekenhuis waar de operatie zal plaatsvinden. In andere gevallen heeft de zorgverzekeraar zelf een budget daarvoor gereserveerd. Een andere optie is om de medische trainingen vóór een operatie uit de aanvullende verzekering voor fysiotherapie te halen. Bent u niet aanvullend verzekerd, dan komen de kosten voor eigen rekening. Fysiotherapie na een operatie wordt vaak vergoed als een chronische aandoening. Klik hier voor meer informatie over alle vergoedingen van zorgverzekeraars.

Meer informatie

Staat u binnenkort voor een grote operatie en bent u nieuwsgierig naar de mogelijkheden van prehabilitatie voor uw situatie? Neem dan contact op met Kim Glas, de Fit4Surgery fysiotherapeut bij Fitplan. Direct een intake inplannen, dat kan hier.

Behandelaars

Mis niets: schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Met tips, exclusieve acties, start nieuwe trainingen, updates over team Fitplan, interessante blogs en achtergrondinformatie over klachten en onze behandelingen. Je kunt je op elk moment weer uitschrijven. Klik hier voor het archief.

Afspraak maken
Chat openen
Hallo!
Waarmee kunnen we je helpen?

Ps Een afspraak maak je eenvoudig online. Bel ons voor het wijzigen van je afspraak.