• Fitness, fysiotherapie & coaching onder één dak
 • Kleinschalig met persoonlijke aanpak
 • Persoonlijke aandacht

Infrarood sauna

Nieuw bij Fitplan in Leeuwarden; twee infrarood sauna’s. Wanneer u een fitnessabonnement heeft bij ons dan is het gebruik van de infraroodcabines hierbij inbegrepen. Dames en heren hebben ieder een aparte cabine. Geen abonnement? Kijk hier voor de tarieven.

Infrarood warmte ontspant vastzittende spieren en werkt heilzaam bij klachten. De infraroodcabines bij Fitplan zijn voorzien van zogenaamde full-spectrum stralen, welke bekend staan om hun therapeutische en diepte werking.

Dit functioneert met een combinatie van de korte, midden en lange golf stralen zodat u kunt profiteren van de voordelen van ieder type straal. Zie ook de uitleg hieronder.

Afgestemd op de gebruiker

Wilt u wat langer ontspannen en ontgiften, dan schakelt u de magnesiumoxide straler in. Overigens kunnen mensen met spataderen gemakkelijk de beenstraler tijdelijk uitschakelen.

In onze sauna’s kunt u kiezen of u gebruik wilt maken van de magnesiumoxide straler óf de full spectrum straler. Wanneer u een snelle intensieve infrarood sessie wenst te ondergaan, dan schakelt u de full spectrum stralers in. Belangrijk is dat u niet langer dan 20 minuten gebruik maakt van deze straling! Dit is niet verantwoord voor het lichaam.

Werking van onze sauna’s

De lange golf stralers (keramische, carbon- of IR-C) bestaan uit diverse kleine weerstandsdraden op een hittebestendige folie (vaak van carbon). Via elektrische spanning op de geleidende carbonlaag ontstaat warmte en lange golf infraroodstraling. Deze vorm van straling geeft voornamelijk oppervlakkige warmte en voelt ontspannen.

De midden golf stralers (magnesiumoxide of IR-B) zijn vervaardigd uit metalen buizen, welke inwendig voorzien zijn van een weerstandsdraad. Binnenin en rondom de spiraalweerstand zit magnesiumoxide, die onder druk wordt samengeperst. Om heilzame infrarood frequenties te genereren worden de stralers op een specifieke lengte en in een juiste vorm gebracht. Dit resulteert in een combinatie van lange golf (IR-C) straling (warmtewerking) met midden golf (IR-B) straling (dieptewerking).

Deze combinatiestraler is bij uitstek geschikt voor het verlichten van spanning (denk aan stress, hoofdpijn en oververmoeidheid), de verbetering van het immuunsysteem (door afvoer van afvalstoffen en verbetering van de bloedsomloop) en opwarming van lichaam en spieren (totale ontspanning).

De korte golf stralers (full spectrum of IR-A) dekken, zoals de naam aangeeft, het gehele spectrum van infrarood straling af. Ze bestaan nl. voor 27% uit korte golf straling (IR-A), 58% uit midden golf (IR-B) en 15% uit lange golf infrarood straling (IR-C). Door de hogere kerntemperatuur in de straler, gebaseerd op halogeen techniek, spreken we over dieptewarmte.

De indringdiepte in de huid bedraagt bij deze infrarood straler 4 à 5 mm. Full spectrum stralers zijn herkenbaar doordat de stralers van kleur opgloeien (vergelijkbaar met de rode lamp van vroeger).

Effectief bij uiteenlopende klachten

Omdat een full spectrum cabine niet vooraf opgewarmd dient te worden en hoofdzakelijk dieptewerking afgeeft, wordt deze vooral gebruikt door mensen met klachten en ongemakken waar dieptewarmte vereist is. Denk hierbij aan spier- en gewrichtspijnen, zoals reuma, artrose, artritis en fibromyalgie. Ook wanneer men enkele malen per week een snelle, intensieve infrarood sessie wenst te ondergaan, is een full spectrum cabine een uitstekende keuze.

In het kort

Lange golf:

 • Ontspanning
 • 100% lange golf

Midden golf:

 • Ontspanning en transpiratie
 • Verlichting bij stijfheid
 • Afvoer van afvalstoffen
 • Opwekken van energie
 • 5% midden golf + 95% lange golf

Korte golf:

 • Verlichting van spier- en gewrichtspijn bij bv reuma, artrose, artritis en fybromyalgie
 • Verzachting bij huidbeschadigingen bij bv eczeem, psoriasis en cellulitis
 • 27% korte golf + 58% middengolf + 15% lange golf

Ervaar het zelf

Kom gerust langs voor informatie over de werking van deze sauna’s, wij staan u graag te woord. Een persoonlijke rondleiding of gericht antwoord op vragen? Bel of mail dan bij voorkeur vooraf even.

Mis niets: schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Met tips, exclusieve acties, start nieuwe trainingen, updates over team Fitplan, interessante blogs en achtergrondinformatie over klachten en onze behandelingen. Je kunt je op elk moment weer uitschrijven. Klik hier voor het archief.

Afspraak maken
Chat openen
Hallo!
Waarmee kunnen we je helpen?

Ps Een afspraak maak je eenvoudig online. Bel ons voor het wijzigen van je afspraak.