• Gecertificeerde Shockwave behandelaars
 • Aangesloten bij Shockwave netwerk
 • Radiale én gefocusseerde shockwave

Shockwave therapie

Heeft u (chronische) klachten zoals een tenniselleboog, hielspoor, achillespees, kniepees of schouderverkalking. Dan kan onze shockwave therapie een oplossing bieden! De bekendste medische toepassing van shockwaves is het vergruizen van nierstenen. In ons vak wordt Extracorporeal ShockWave Therapy (ESWT) ingezet om de klachten aan het bewegingsapparaat te behandelen met schokgolven. Fitplan zet twee verschillende technieken in; radiale shockwave en focus shockwave. We doen dit standaard in combinatie met echografie om nauwkeurig het pijnpunt te lokaliseren, dit hoeft overigens niet perse de pijnlijke plek zelf te zijn. Met shockwave kan in veel gevallen een operatie worden voorkomen.

Voorbeelden van chronische pijnklachten in spieren en pezen die met succes behandeld kunnen worden met deze vorm van pijnbestrijding zijn de tenniselleboog, golferselleboog, pijnlijke achillespees, runnersknee of jumpersknee, shinsplintsklachten en hielspoor.

Afspraak maken Contact opnemen Vraag advies

Lars Pronk referentie shockwave

Afgelopen periode met een shin split bij Fitplan terecht gekomen. Waar dry needling eerder niet werkte is hier shockwave geprobeerd. Ik had er nog nooit van gehoord maar Kim Glas heeft het plan duidelijk uitgelegd.

Na drie behandelingen kon ik rustig de belasting opbouwen en stond ik snel weer op het veld om daar de eerste stappen te maken. Ik ben ontzettend tevreden over hoe de behandeling voor mij heeft uitgepakt!

Lars Pronk - Ontzettend tevreden over hoe de behandeling voor mij heeft uitgepakt!

Shockwave versnelt het genezingsproces

Shockwavetherapie zorgt voor stimulering van allerlei cel-activiteiten, het verhoogt daarmee de afgifte van stoffen die nodig zijn voor weefsel herstel. We noemen dit ook wel cel regeneratie, het kortgezegd het vernieuwen van cellen. Van origine is shockwave therapie dus geen pijnbehandeling, maar wordt het weefsel aangezet tot herstel en vernieuwing. Uiteindelijk zal dit natuurlijk ook de gewenste pijnvermindering opleveren. Vaak is het korte-termijn neveneffect ook pijndemping, waar we uiteraard dankbaar gebruik van maken. Echter is het hoofddoel het lange-termijn weefsel herstel! 

Pijnbehandeling met Shockwave in Leeuwarden en Sneek

Shockwave wordt beschouwd als één van de meest innovatieve ontwikkelingen in de pijnbehandeling van het bewegingsapparaat. In tegenstelling tot conventionele behandelmethodes wordt met shockwavetherapie de pijn heel gericht bij de oorsprong bestreden, zonder medicatie of chirurgie.

Een shockwave behandeling is met name effectief voor chronische pijnklachten:

 • Schouderpijn met beperkte beweeglijkheid
 • Chronische elleboogpijn (tennis/golfers-elleboog)
 • Pijn rondom de knieschijf
 • Achillespeesklachten
 • Pees- en slijmbeursontstekingen
 • Hielspoor

Shockwave therapie in combinatie met echografie

Shockwave wordt in onze centra in Leeuwarden en Sneek altijd gecombineerd met echografie. Zo kunnen we heel effectief het te behandelen gebied in kaart brengen, bijvoorbeeld het stukje kalk in de schouder, de verdikking in de fascie of het aangedane stukje in de pees. Dit is erg belangrijk, misschien wel het belangrijkste, voor het uiteindelijke behandelresultaat; De plaats van de pijn is namelijk niet altijd de plaats waar de shockwave op gericht moet worden!

Aangezien er behoorlijk wat ‘schokken’ uitgedeeld moeten worden op één vierkante cm, is het van belang exact te weten waar de shockwave therapeut zijn moet. Wanneer een patiënt shockwave zonder echografie heeft ondergaan en het resultaat was niet bevredigend, dan is vraag of het wel efficiënt is geweest gerechtvaardigd.

Twee vormen van shockwave therapie

Binnen Fitplan werken we met twee verschillende apparaten voor shockwave therapie. Afhankelijk van het type klachten zal uw therapeut kiezen voor een van onderstaande vormen, of een combinatie daarvan.

 • Radiale shockwave therapie
  Hierbij wordt de energie over een groter oppervlak verdeeld. Dit apparaat produceert een laag tot gemiddeld energieniveau. Radiale shockwaves zijn uitermate geschikt voor triggerpoints, peesontstekingen, hielspoor en spasticiteit.
 • Gefocusseerde shockwave therapie
  Hierbij wordt de maximale energie bereikt op één specifiek (gefocusseerd) punt in het lichaam. Dit shockwave apparaat produceert een gemiddeld tot hoog energieniveau. Dit is noodzakelijk bij de behandeling van bot, CPPS, moeilijk behandelbare calcificaties, behandelingen rond de heup en alle aandoeningen die onvoldoende op radiale shockwaves reageren.

Op basis van een persoonlijk gesprek en een lichamelijk onderzoek wordt het pijngebied door onze behandelaar gelokaliseerd. Veelal wordt er direct aanvullend onderzoek gedaan door middel van echografie. Nadat de diagnose is gesteld kiezen we de bijpassende therapie, of een combinatie daarvan. Binnen ons Sport-medisch centrum zijn nog allerlei ondersteunende behandelingen mogelijk om uw klachten te verminderen.

Goed om te weten

Als klachten een aantal weken bestaan, hebben we niet alleen meer te maken met de bron zelf (de beschadigde of overbelaste structuur), maar ook met alle (niet altijd zichtbare) compensaties die het lichaam inzet om te kunnen blijven functioneren. Het beste en snelste resultaat zal verkregen worden door zowel de bron als de compensaties te behandelen. Wordt één van de twee niet behandeld, is het dweilen met de kraan open.

Voor de behandeling van de bron van de klachten, gebruiken wij onder andere echografie en shockwave. Echografie als aanvulling om de bron op te sporen, shockwave therapie om deze te beïnvloeden. Aanvullend zijn er binnen onze centra nog meer technieken beschikbaar om zowel de behandeling van de bron als de compensaties te ondersteunen. Denk aan manuele therapieën, dry needling, taping en trainen. Een therapie staat nooit op zichzelf zo zijn we binnen Fitplan van mening, het is juist de combinatie die het beste resultaat geeft!

Aangesloten bij shockwave netwerk

Wij zijn aangesloten bij het shockwave netwerk, bezoek voor meer informatie over dit onderwerp hun eigen website; www.shockwavenet.nl

Hoe ziet een shockwave behandeling er uit?

Nadat de diagnose is gesteld gaat onze behandelaar aan de slag. Het te behandelen lichaamsdeel wordt blootgesteld aan korte shockwave impulsen nadat er eerst een gel is aangebracht. Daarna wordt het shockwave-pistool op de huid geplaatst en worden de impulsen toegediend in kleine ronddraaiende bewegingen. De behandeling duurt gemiddeld zo’n vijf à tien minuten per keer. Het is gebruikelijk om dit één- of tweemaal per week te herhalen gedurende het behandeltraject.

Voordelen van shockwave therapie

 • Geen geneesmiddelen of chirurgie nodig
 • Korte behandeling van 5 tot 10 minuten per sessie
 • Gemiddeld slechts 4 tot 5 behandelingen nodig voor succes
 • Effectief door behandeling van de oorzaken
 • Pijnvermindering en herstel van de mobiliteit na enkele dagen
 • Weinig bijwerkingen. Wel kan direct na de behandeling een lichte roodheid of zwelling ontstaan.

Wat kost een behandeling?

Vooralsnog worden de kosten voor een shockwave behandeling niet vergoed door zorgverzekeraars. Het tarief is afhankelijk van welke vorm van shockwave u nodig heeft, of echografie onderdeel uitmaakt van uw behandeling en natuurlijk de duur van de behandeling. Tijdens de vrijblijvende intake kunnen we u daar meer over vertellen. Klik hier voor een overzicht van al onze tarieven voor fysiotherapie.

Stel ons gerust uw vragen

Neem contact met ons op als er nog vragen zijn, bijvoorbeeld over de kosten van onze shockwave therapie, of vul het formulier op deze pagina in voor een vrijblijvende intake. Eerst persoonlijk kennismaken? Kom gerust langs in Leeuwarden of Sneek, wij staan u graag te woord.

Vrijblijvende intake

Om u kennis te laten maken met onze centra en deze succesvolle werkwijze bieden we nieuwe klanten een vrijblijvend intake die onder uw fysiovergoeding valt (check uw aanvullende verzekering of u fysiotherapie in uw pakket heeft zitten). Onderdeel daarvan – in onze praktijk –  is een gratis echo.

Zo krijgen we samen een goed beeld van uw klachten, het vervolgtraject, de kosten van de totale behandeling en mogelijkheden voor vergoeding door uw zorgverzekeraar.

 • Hidden
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Onze shockwave therapeuten

Mis niets: schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Met tips, exclusieve acties, start nieuwe trainingen, updates over team Fitplan, interessante blogs en achtergrondinformatie over klachten en onze behandelingen. Je kunt je op elk moment weer uitschrijven. Klik hier voor het archief.

Afspraak maken
Chat openen
Hallo!
Waarmee kunnen we je helpen?

Ps Een afspraak maak je eenvoudig online. Bel ons voor het wijzigen van je afspraak.