Vergoeding fysiotherapie 2024

Woon je in Nederland dan heb je een zorgverzekering. Die is voor iedereen hetzelfde en wordt het basispakket genoemd. Daar bovenop kun je voor jezelf aanvullende verzekeringen afsluiten.

Veelal wordt dat in pakketvorm aangeboden door zorgverzekeraars. Voor wat betreft de vergoeding van fysiotherapie behandelingen moet je zelf een goede keuze maken.

Mocht je hierover na het lezen van deze pagina nog vragen aan ons hebben dan beantwoorden we die graag.

Grote verschillen tussen verzekeraars

Als eerste een geruststelling, fysiotherapie wordt meestal vergoed als je een aanvullend pakket afneemt. De manier waarop verschilt alleen sterk en moet aansluiten bij jouw persoonlijke situatie. Soms wordt er gewerkt met een maximaal aantal behandelingen per jaar, andere verzekeraars kiezen juist weer voor een vast bedrag. In je polis staat het allemaal keurig uitgelegd en je zorgverzekeraar kan je er natuurlijk meer over vertellen.

Tip: blijf kritisch en vraag zo nodig elders advies, aan de medewerkers van Fitplan bijvoorbeeld.

Fitplan en gecontracteerde verzekeraars

Met de zorgverzekeraars uit het overzicht hieronder hebben we voor 2024 een contract afgesloten. In geval van een contract dienen we de declaraties automatisch rechtstreeks bij de zorgverzekeraar in.

Fitplan Contractkaart zorgverzekeraars 2024

Voor 2024 hebben wij wél contracten getekend met:

 • De Friesland / Achmea (incl. Avéro Achmea, FBTO, Interpolis, One Underwriting Health B.V. en Zilveren Kruis Achmea)
 • ASR (incl. De Amersfoortse en Ditzo)
 • DSW (incl. inTwente, Stad Holland en SZVK)
 • ONVZ (incl. PNOzorg en VvAA)

Hoe en waarom we geen contract sluiten

Elk jaar maken we als team Fitplan een bewuste keuze met welke verzekeraars we in zee gaan. Stellen ze voorwaarden die ervoor zorgen dat we niet de kwaliteit kunnen leveren die je mag verwachten, dan kunnen we daar niet achter staan en sluiten we dus geen contract af. De beste zorg bieden die nodig is, dat heeft voor ons altijd prioriteit.

Voor 2024 hebben wij géén contracten getekend met:

 • Caresq (incl. Besured, EUCare, National Academic en Promovendum)
 • Coöperatie VGZ (incl. Bewuzt, IZA, IZZ, UMC, United Consumers, Univé, VGZ en Zekur.nl)
 • CZ-groep (incl. Nationale Nederlanden en Ohra)
 • Menzis (incl. Anderzorg en Menzis)
 • VRZ groep (incl. ENO, Salland, Zorg & Zekerheid en ZorgDirect)

Welke zorgverzekeraars zijn er?

Welke zorgverzekeraars zijn er

Zorgverzekering in soorten en maten

Fysiotherapie vanuit basis of aanvullende verzekering

Aanbevolen polissen

Infographic vergoedingen fysiotherapie

Inzicht vergoeding fysiotherapie door uw zorgverzekeraar

Deze vergoeding tool wordt verzorgd door Zorgpremies.nl

Klant bij een niet-gecontracteerde verzekeraar?

Wanneer je met een aanvullende verzekering van een niet-gecontracteerde verzekeraar bij ons komt voor een behandeling, dan gaat de nota eerst naar jou. Deze betaal je rechtstreeks aan ons. Vervolgens krijg je een belangrijk gedeelte daarvan terug van je zorgverzekeraar. Hoe dat werkt en welk deel je terugkrijgt verschilt dus per verzekeraar en per polis. Informeer hiervoor vooraf bij je eigen verzekering om niet voor verrassingen te komen te staan.

Behandeling zonder aanvullende verzekering

Kies je ervoor om geen aanvullend pakket af te nemen bij je zorgverzekeraar dan is dat ook prima. In de meeste gevallen krijg je de facturen van ons en betaal je deze zelf. We zijn helder over onze tarieven, deze zijn HIER te vinden. Heb je hierover vragen, stel ze gerust.

Goed om te weten; soms wordt fysiotherapie vergoed vanuit je basisverzekering. Vraag bij twijfel je fysiotherapeut of zorgverzekeraar hoe dat precies zit.

Vergoeding fysiotherapie vanuit de basisverzekering tot 18 jaar

 • Tot 18 jaar worden de eerste 9 behandelingen fysiotherapie sowieso vergoed. Voor de vergoeding van extra behandelingen is toestemming nodig van de zorgverzekeraar.
 • Tot 18 jaar wordt fysiotherapie voor aandoeningen die op de lijst chronische aandoeningen fysiotherapie staan volledig vergoed.
 • Tot 18 jaar gelden voor artrose aan knie of heup, urineverlies, etalagebenen en ziekenhuisopname dezelfde regels als voor volwassenen.

Vergoeding fysiotherapie vanuit de basisverzekering voor volwassenen

 • Als je een aandoening hebt die op de lijst chronische aandoeningen staat, wordt fysiotherapie vanaf de 20ste behandeling vergoed vanuit de basisverzekering.
 • Bij artrose aan knie of heup krijg je eenmalig maximaal 12 behandelingen in 12 maanden vergoed.
 • Bij urineverlies krijg je eenmalig 9 behandelingen bekkenfysiotherapie vergoed.
 • Bij etalagebenen krijg je maximaal 37 behandelingen per jaar vergoed.
 • Bij COPD krijg je, afhankelijk van de ziektelast en ziektestabiliteit (longaanvallen), tot maximaal 70 behandelingen per jaar vergoed.
 • Fysiotherapie bij ziekenhuisopname wordt vergoed.
 • Revalidatie na een Corona besmetting wordt vergoed.

Tot slot

Wij raden je aan om je goed te laten informeren door de eigen zorgverzekeraar. Wees kritisch en beslis bewust of de huidige aanbieder voor jou nog de juiste is als het gaat om fysiotherapie behandelingen en de vergoeding ervan. Mocht je vragen aan ons hebben dan beantwoorden we die graag.

Team Fitplan

Mis niets: schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Met tips, exclusieve acties, start nieuwe trainingen, updates over team Fitplan, interessante blogs en achtergrondinformatie over klachten en onze behandelingen. Je kunt je op elk moment weer uitschrijven. Klik hier voor het archief.

Afspraak maken
Chat openen
Hallo!
Waarmee kunnen we je helpen?

Ps Een afspraak maak je eenvoudig online. Bel ons voor het wijzigen van je afspraak.