Glycemische index – dé koolhydraten tool

De discussie over koolhydraten heeft zijn hoogtepunt nog steeds niet bereikt. Koolhydraatarm, paleodieet en ketodieet zijn termen die doorgaans langs je heen vliegen. Maar wat zijn die beruchte koolhydraten en hoe weet je wat je nog wél kan eten?

Een handige tool voor koolhydraten is de glycemische index. Dit is een maat om aan te geven hoe snel koolhydraten worden verteerd in de darmen en als glucose in het bloed worden opgenomen.

Glycemische index

First things first

Elke soort koolhydraten wordt verteerd in je darmen, komt als glucose in je bloed en zal een stijging geven in je glucosespiegel. Als reactie hierop wordt insuline aangemaakt, dat als het ware je cellen open zet om de glucose op te nemen en als energie te gebruiken.

Snelle koolhydraten geven over het algemeen een snelle stijging in je bloedglucose en als vervolg hierop een snelle daling. Deze snelle stijgingen en dalingen zorgen ervoor dat je lichaam geen vet kan verbranden. Juist de langzame koolhydraten geven een langzame stijging in je glucosespiegel en zullen ook een langzame daling geven, waardoor je langer verzadigd bent en waardoor je wel vet kunt verbranden.

En juist bij stijgingen in je glucosespiegel komt de glycemische index kijken. Een handige tool dus die glycemische index. Maar hoe weet je welke producten een snelle stijging hebben en welke een lage? De volgende afbeelding kan hierbij helpen.

Glycemische index

Kies kwaliteit

Ook kun je elk product wat koolhydraten bevat, opzoeken op internet met de daar bijhorende glycemische waarde. Je kunt hierbij aanhouden dat een glycemische waarde tussen 0 en 49 gezond is en bij één van je zes eetmomenten kan passen.

In de groep tussen de 50 en 69 vallen producten die je het beste kunt gebruiken op bijvoorbeeld sportdagen om net iets meer brandstof in je lichaam te krijgen. Producten boven de 70 mag je zo veel mogelijk vermijden. Het gaat er dus niet om dat je zo min mogelijk koolhydraten binnenkrijgt, maar om de kwaliteit van de koolhydraten.

Wil je meer weten, heb je hulp nodig bij je voeding of andere leefstijlfactoren? Neem dan persoonlijk contact met ons op.

Mis niets: schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Met tips, exclusieve acties, start nieuwe trainingen, updates over team Fitplan, interessante blogs en achtergrondinformatie over klachten en onze behandelingen. Je kunt je op elk moment weer uitschrijven. Klik hier voor het archief.

Afspraak maken
Chat openen
Hallo!
Waarmee kunnen we je helpen?

Ps Een afspraak maak je eenvoudig online. Bel ons voor het wijzigen van je afspraak.