Warmte en je vochthuishouding

De mussen vallen nu écht van het dak! Hitterecords worden aan alle kanten verbroken en heel Nederland is in de ban van de warmte.

Er zijn dan natuurlijk mensen die hun dagelijkse ritme vasthouden en zich niet laten tegenhouden om toch de sportschool in te duiken. Waar je bij deze keuze op moet letten zijn de volgende zaken.

Iedere sporter zou op de hoogte moeten zijn van de symptomen van de hitteaandoeningen. Maar het is natuurlijk beter om deze te voorkomen.

Tips tegen een hitteaandoening

  • Plan je training ‘s ochtends of ‘s avonds. Hiermee ontloop je de hoogste temperaturen.
  • Bij hoge temperaturen dienen er tijdens een training/ wedstrijd iedere 15 tot 30 minuten drinkpauzes ingelast te worden.
  • Probeer net zo veel vocht te drinken als je verwacht uit te zweten. Dit kan je beter schatten door je bijvoorbeeld voor en na een trainingssessie een keer te wegen. Sowieso eens leuk om te doen; je merkt een groot verschil!
  • Draag zo min mogelijk kleding. Als sporter moet je eigenlijk net iets te weinig kleding dragen omdat de kleding ervoor zal zorgen dat je nog sneller opwarmt.
  • Kies voor kleding met lichte kleuren, deze zullen de warmte reflecteren in de omgeving.

Drinken en vochthuishouding met warm weer

Het resultaat van genoeg vocht binnen krijgen voor, tijdens en na de training is gigantisch. Het zal de vervelende invloeden tijdens een training met warm weer verlagen en zorgt ervoor dat je kerntemperatuur langer laag blijft.

Als je in de sportschool bezig ben met hoge temperaturen dan kan je lichaam per vierkante meter lichaamsoppervlak per uur meer dan één liter zweet verliezen. Dit is bijvoorbeeld bij iemand van rond de 70 kilo wel 2 liter zweer per uur! Maximaal kan je tien tot vijftien liter zweet verliezen, maar alleen als je je lichaam van voldoende vocht voorziet.

Wat doet je lichaam?

Je lichaam acclimatiseert aan de warmte. Hiermee probeert het zich te beschermen tegen oververhitting. Als je dan hiernaast gaat bewegen ontstaat er ook in je spieren een grote warmteproductie. Tel daar de warmte van de omgeving bij op, dan kan het lichaam te maken krijgen een stijgende kerntemperatuur. Een te hoge kerntemperatuur kan een belemmering veroorzaken in je cel functies.

Hierdoor kan deze verhitting leiden tot verschillende hitteaandoeningen. Je kan bijvoorbeeld te maken krijgen met hittekrampen, die nog relatief veilig zijn. Hittekrampen komen vooral voor bij mensen die veel zweten en hebben als oorzaak dat er een groot verlies is aan mineralen, dehydratie (uitdroging) en dat gepaard met veel zweetverlies.

Ook kan het zijn dat je last krijgt van warmtestuwing. Als je bloedvatenstelsel niet meer kan voldoen aan de behoefte van je lichaam door dehydratie, ontstaat er warmtestuwing. Door zweten heeft het lichaam te maken met vochtverlies dat het bloedvolume naar beneden haalt. Bij warmtestuwing zorgt het lichaam niet meer voor voldoende warmteafgifte. Voornamelijk minder getrainde mensen hebben meer kans op warmtestuwing.

Gevaar hitteberoerte

Als laatste kan een hitteberoerte voorkomen. Bij een hitteberoerte stijgt je kerntemperatuur boven de 40 graden. Dit komt vooral omdat de regulatie van je lichaam die gaat over de temperatuur (thermosregulatie) niet meer werkt bij een hitteberoerte. Een hitteberoerte kan, bij niet snel handelen, leiden tot een coma. Bij herkenning van warmtesymptomen kun je altijd het beste gelijk ingrijpen zodat het niet tot een hitteberoerte kan leiden.

Uiteindelijk zal het prestatievermogen enorm achteruitgang naarmate het lichaam meer en meer uitgedroogd raakt. Bij minder vocht in het lichaam wordt het plasma in het bloed minder. Daardoor neemt het volume van je bloed af en zal je bloeddruk dalen. Door die daling heb je een verminderde doorbloeding in de spieren en de huid. Dit heeft als gevolg dat je hartfrequentie nog meer stijgt.

Dit alles kan voorkomen worden door in ieder geval de tips uit het begin van deze blog te volgen en daarnaast goed het hitteplan van de overheid te bestuderen.

Bij vragen over dit onderwerp kun je altijd even contact met ons opnemen.

Mis niets: schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Met tips, exclusieve acties, start nieuwe trainingen, updates over team Fitplan, interessante blogs en achtergrondinformatie over klachten en onze behandelingen. Je kunt je op elk moment weer uitschrijven. Klik hier voor het archief.

Afspraak maken
Chat openen
Hallo!
Waarmee kunnen we je helpen?

Ps Een afspraak maak je eenvoudig online. Bel ons voor het wijzigen van je afspraak.