Zet jezelf meer in het zonnetje

Gelukkig, we hebben de eerste zonnestralen mogen begroeten! Het advies? Trek erop uit, ga naar buiten en zet jezelf wat meer in het zonnetje. Waarom? Daar krijg je in deze blog antwoord op.

Daglicht voor meer energie

Allereerst zijn wij niet gemaakt om binnen te zijn. Sinds de industrialisering en de komst van radio, televisie en internet zijn we nog nooit zoveel binnen geweest. Onze ‘soort’ daarentegen is buiten geëvolueerd tot wat we nu zijn. Je geest en je lichaam zijn gemaakt om in de buitenlucht te leven, dus waarom zou je alleen maar in kunstmatige omgevingen zitten? Ga vaker naar buiten en voel waarom rechtstreeks daglicht en frisse buitenlucht je gezonder maken en meer energie geven. Je zal merken dat je dag- en nachtritme beter wordt en je voelt je meer verbonden met de natuur.

Licht helpt dus om je biologische ritme te ondersteunen. Dit heeft te maken met je ‘carcadian rhythm’. Mocht je meer over dit ritme willen weten, lees dan de blog over slaap. In de ochtend is er buiten voornamelijk blauw licht te vinden wat je klaarmaakt voor de dag en je energie geeft. Als het donker wordt maakt je lichaam zich klaar om te gaan slapen.

Daarnaast stimuleert daglicht veel processen in je lichaam. Het helpt je om je concentratie te verhogen, het ondersteunt bij het verbranden van vet en het helpt om depressies tegen te gaan. Ook helpt daglicht bij de aanmaak van vitamine D, wat weer een boost geeft aan je weerstand, calciumopname en om kanker tegen te gaan.

Luchtkwaliteit van levensbelang

Buitenlucht is over het algemeen van betere kwaliteit dan binnenlucht. De luchtkwaliteit in gebouwen is, bijvoorbeeld door isolatie, slechter dan de lucht buiten. De aanwezigheid van mensen, dieren, douches en activiteiten als koken hebben een negatieve invloed op het binnenklimaat. Vooral als je slecht ventileert (wat zo maar gebeurt) gaat de luchtkwaliteit snel achteruit. Deze ‘slechte’ lucht kan aandoeningen zoals astma veroorzaken. Idealiter ventileer je je huis 24 uur per dag, een schoon interieur draagt ook bij aan de luchtkwaliteit. Maar dan nóg is het altijd gezonder om naar buiten te gaan. Zolang je wat afstand bewaart tot drukke wegen en vervuilende bedrijven is de luchtkwaliteit buiten absoluut beter dan in je huis of op de werkplek.

Zuiver met meer zuurstof

Als laatste is je lichaam afhankelijk van zuurstof. Hoe meer zuurstof in je bloed, hoe beter je organen en cellen in je lichaam gevoed zijn. Zodra je meer zuurstof binnenkrijgt kan je lichaam simpelweg beter functioneren en afvalstoffen efficiënter afvoeren. Voornamelijk je longen zorgen voor de zuivering van je lichaam. Als je meer zuurstof opneemt, zal je lichaam zich beter kunnen zuiveren en zal de zuurtegraad in je lichaam beter in balans zijn.

Trek er dus op uit! Ga naar buiten, zet jezelf wat meer in het zonnetje. Haal diep adem en geniet van de buitenlucht!

Voor persoonlijk advies kun je contact opnemen met ons Sport-medisch centrum.

Mis niets: schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Met tips, exclusieve acties, start nieuwe trainingen, updates over team Fitplan, interessante blogs en achtergrondinformatie over klachten en onze behandelingen. Je kunt je op elk moment weer uitschrijven. Klik hier voor het archief.

Afspraak maken
Chat openen
Hallo!
Waarmee kunnen we je helpen?

Ps Een afspraak maak je eenvoudig online. Bel ons voor het wijzigen van je afspraak.