Fibromyalgie

Fibromyalgie is een aandoening waarbij het bindweefsel en de spieren pijnlijk zijn. De diagnose is vaak lastig te stellen omdat er klachten zijn op verschillende plekken in het lichaam. De patiënt kan zich onbegrepen voelen door deze ‘vage’ klachten.

Afspraak maken Contact opnemen

Oorzaak Fibromyalgie

Het is onbekend hoe fibromyalgie ontstaat. Iedereen kan fibromyalgie krijgen maar het komt vaker voor bij vrouwen. Ongeveer 2% van de volwassenen heeft de diagnose fibromyalgie.

Fibromyalgie geeft verschillende klachten op verschillende plekken, zoals pijn, vermoeidheid en stijfheid. De klachten zijn vaak langer dan 3 maanden aanwezig en zijn chronisch van aard. De pijnklachten wisselen vaak; de ene dag gaat beter dan de andere. Ook kan het weer invloed hebben op de klachten, zijn er soms darmklachten, slaapproblemen en stemmingswisselingen aanwezig.

Het is onbekend waar de klachten vandaan komen. Het wordt wel vergeleken met reumatische aandoeningen maar er zijn geen duidelijke lichaamskenmerken te vinden (zoals in de bloeduitslag).

Differentiaal Diagnoses

Voorbeelden van andere aandoeningen met hetzelfde/bijkomend klachtenbeeld kunnen zijn:

  • myofasciale triggerpoints in verschillende spiergroepen
  • artrose gewrichten
  • reumatoïde artritis

Onderzoek Fibromyalgie

De manier waarop de klachten zijn ontstaan en de plaatsen waarop de pijn te voelen is, samen met de testen die de fysiotherapeut uitvoert, geeft een indicatie betreft de ernst van het fibromyalgie. De 18 symmetrische pijnpunten, de zogenaamde ‘tenderpoints’ kunnen tijdens het lichamelijke onderzoek worden onderzocht en worden getriggerd, er moeten minstens 11 punten pijnlijk zijn voordat de diagnose fibromyalgie kan worden gesteld. Het kan zijn dat u al langere tijd met klachten loopt en al bij artsen bent geweest waar de diagnose gesteld is. Vaak is de hulpvraag bij ons dan om de behandeling en het oefenprogramma te starten.

“Wat gebeurt er als ik niets doe?” Als u niets doet dan zult u vaker tegen de lamp lopen dan u zou willen. U doet misschien teveel in één keer waardoor u het later weer moet bekopen. Dit piek en dal mechanisme geeft weinig vertrouwen en zekerheid in uw kunnen. Juist positieve ervaringen en vertrouwen in het eigen kunnen zijn belangrijk in het blijven doseren van uw belasting. Zo leert u prioriteiten stellen en kunt u wel de dingen blijven doen die u graag zou willen doen!

Behandeling en advies Fibromyalgie

Doordat de klacht vaak lang aanwezig is, niet zichtbaar is en moeilijk meetbaar is wordt de klacht gezien als iets ‘wat tussen de oren zit’. Gelukkig verandert dit en wordt de klacht steeds meer serieus genomen.

Wat erg belangrijk is bij fibromyalgie is dat u leert om op de juiste manier met de klachten om te gaan. De belasting moet in balans zijn met de belastbaarheid. Dus wat er gedaan wordt ten opzichte van wat het lichaam daadwerkelijk aan kan. Dit zal elke dag wisselend zijn waardoor het belangrijk is om te leren doseren, hier kan onze Psychosomatisch fysiotherapeut u zeker mee helpen. Ook is het goed om de belasting te vergroten, ondanks de klachten. Bewegen op een milde wijze waarbij u vertrouwen krijgt in uw lichaam waardoor u dagelijkse/ werkactiviteiten weer beter kan uitoefenen is hierbij een doel. U wordt tegelijkertijd door uw fysiotherapeut gecoacht op het mentale vlak als u hindernissen tegenkomt. Ook kunnen ontspanningsoefeningen hierbij helpen.

Binnen Fitplan is Machteld gespecialiseerd in Psychosomatische fysiotherapie.

Mis niets: schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Met tips, exclusieve acties, start nieuwe trainingen, updates over team Fitplan, interessante blogs en achtergrondinformatie over klachten en onze behandelingen. Je kunt je op elk moment weer uitschrijven. Klik hier voor het archief.

Afspraak maken
Chat openen
Hallo!
Waarmee kunnen we je helpen?

Ps Een afspraak maak je eenvoudig online. Bel ons voor het wijzigen van je afspraak.