Heup-inklemming: Femoro-acetabulair impingement

Een femoro-acetabulair impingement (FAI) is een klacht die met name voorkomt bij mensen tussen de 15 en 50 jaar oud en fanatieke sporters. Een FAI is een ‘inklemming’ in het heup gewricht, dit wil zeggen dat het kraakbeen van de heup kom klemt komt te zitten tussen de kop van het bovenbeen en de heup kom.

De heup zal hierdoor niet optimaal in alle hoeken en richting bewegen en voelt hierdoor stijf aan, dit is één van de voornaamste klachten bij een FAI. Vooral de knie naar de borst brengen en dan naar binnen draaien lokt de pijn uit. Daarnaast wordt de pijn met name in de lies regio gevoeld.

Echter kunnen de klachten zich ook nog in het beginstadium bevinden, dan zullen de klachten nog in mindere mate aanwezig zijn.

Afspraak maken Contact opnemen

 

Oorzaak heup-inklemming

De oorzaak van een FAI is de anatomie van het heup gewricht en kan aangeboren zijn. Maar ook na bijvoorbeeld een ongeluk of specifieke belasting van de heup kan een FAI ontstaan.

Dit zijn herhaaldelijke bewegingen van de heup in extreme situaties, zoals het kracht zetten en tegelijkertijd naar binnen draaien van het been. Dit komt voor bij sporten zoals voetbal, hockey en rugby.

Differentiaal diagnoses

Andere aandoeningen die pijn in de heup kunnen geven zijn:

  • Labrum letsel; is schade aan het kraakbeen van de heup vaak veroorzaakt door een trauma.
  • Een tendinopathie; is een pees aandoening. Dit kan in verschillende pezen rondom de heup zitten. Echter geeft dit vaak niet de forse bewegingsbeperking zoals een FAI of labrum letsel.

 

Onderzoek inklemming heup gewricht

Tijdens het lichamelijk onderzoek wordt er gekeken naar de bewegelijkheid van de heup. Ook zullen er een aantal specifieke testen gedaan worden om te kijken of de herkenbare pijn aanwezig is.

Een combinatie van de uitkomsten van deze punten kan een sterk vermoeden geven op een FAI. Echter zal dit via een röntgen foto of MRI scan definitief vastgesteld moeten worden.

Behandeling femoro-acetabulair impingement (FAI)

Als de FAI definitief is vastgesteld middels een röntgenfoto zal er in combinatie met een arts gekeken worden naar een bijpassende behandeling. Hierin zijn twee opties, namelijk wel of geen operatie. Met een operatie zal fysiotherapie na afloop plaats vinden om de heup weer op kracht te krijgen.

Zonder een operatie zal er een trainingsprogramma opgesteld worden om te kijken of dat de klachten doet verminderen. Mocht dit niet het geval zijn dan kan een operatie altijd nog een optie zijn.

Oefeningen voor thuis

Oefeningen bij heupinklemming (FAI)

Mis niets: schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Met tips, exclusieve acties, start nieuwe trainingen, updates over team Fitplan, interessante blogs en achtergrondinformatie over klachten en onze behandelingen. Je kunt je op elk moment weer uitschrijven. Klik hier voor het archief.

Afspraak maken
Chat openen
Hallo!
Waarmee kunnen we je helpen?

Ps Een afspraak maak je eenvoudig online. Bel ons voor het wijzigen van je afspraak.