Knie chronisch artrose

Versleten knie

Artrose is de meest voorkomende aandoening van het houding- en bewegingsapparaat. Kenmerkend is een langzaam en wisselend progressief verlies van gewrichtskraakbeen. Naast kraakbeenverlies kunnen ook veranderingen plaatsvinden en botwoekeringen optreden aan de gewrichtsranden. Soms kan de pijn periodiek opvlammen wat leidt tot gewrichtsontsteking. In de volksmond wordt het vaak beschreven als een ‘versleten knie’.

Afspraak maken Contact opnemen

 

Oorzaak knie artrose

Jaarlijks wordt 4,3% van de mensen met heup- of knieartrose door de huisarts naar de fysiotherapeut verwezen. Toch zal het aantal personen met heup- of knieartrose in de bevolking nog 2 tot 3,5 keer hoger liggen dan het aantal patiënten dat bij de huisarts bekend is.

Het risico op slijtage in de knie neemt toe naarmate de leeftijd toeneemt, zeker als iemand veel zwaar lichamelijk werk verricht of intensief gesport heeft in zijn leven. Tevens speelt aanleg en overgewicht een rol in de oorzaak van de klachten.

Symptomen versleten knie

Als je langdurig last hebt van je versleten knie dan voel je vooral pijn en (ochtend)stijfheid. Ook merk je dat het dagelijks functioneren afneemt, er zijn meer klachten bij bewegen zoals traplopen, zwaar fietsen en opstaan uit de stoel.

Vaak ga je daardoor nog minder bewegen, waardoor de belastbaarheid verder afneemt. Je komt in een vicieuze cirkel terecht.

Differentiaal Diagnoses

Er zijn meerdere aandoeningen die een pijnlijke knie kunnen geven dan alleen slijtage, welke een andere oorzaak hebben. Door een gesprek en onderzoek kunnen we onderscheid maken tussen de verschillende klachten.

Daarnaast is echografische beeldvorming hierop een mooie toevoeging om juist aandoeningen te diagnosticeren of uit te sluiten. Voorbeelden van andere aandoeningen met hetzelfde klachtenbeeld kunnen zijn:

  • Overbelasting knie
  • Peesblessure zoals een Jumpers knee
  • Pijn in de knieholte (Bakerse cyste)

 

Onderzoek artrose

Wij kunnen ons onderzoek specificeren en letten daarbij op de beweeglijkheid, stabiliteit en kracht van de knie (en heup).

Mochten we twijfelen aan de diagnose, kunnen we je altijd contact laten opnemen met je huisarts voor verder beeldvormend onderzoek.

Behandeling slijtage knie

Onderzoek wijst uit waar de kwetsbaarheden van de knie zitten. Uit ervaring blijkt dat de klachten vaak op en neer gaan in het beloop. Er kunnen heftigere periodes van pijnklachten zijn, afgewisseld met minder pijnlijke episodes.

Beweging is erg belangrijk om het proces van slijtage te verminderen. Er zal samen met de fysiotherapeut worden gekeken naar de belastbaarheid van de knie/ persoon en daarop wordt een persoonlijk oefenprogramma gemaakt.

Er worden uiteraard ook adviezen gegeven hoe het beste omgegaan kan worden met de versleten knie om hopelijk eventuele injecties en nieuwe knieën zoveel mogelijk te voorkomen!

Oefeningen voor thuis

Oefeningen bij knie artrose

Mis niets: schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Met tips, exclusieve acties, start nieuwe trainingen, updates over team Fitplan, interessante blogs en achtergrondinformatie over klachten en onze behandelingen. Je kunt je op elk moment weer uitschrijven. Klik hier voor het archief.

Afspraak maken
Chat openen
Hallo!
Waarmee kunnen we je helpen?

Ps Een afspraak maak je eenvoudig online. Bel ons voor het wijzigen van je afspraak.