Knieschijf klachten

Pijn rondom de knieschijf

De knie bestaat qua botstructuren uit het bovenbeen, onderbeen en de knieschijf. De samenwerkende structuur zorgt ervoor dat de knie kan strekken. De onder- en achterkant van de knieschijf is bedekt met kraakbeen. Het kraakbeen zorgt ervoor dat de achterkant van de knieschijf glad is en soepel door de groeve van het bovenbeen loopt. Mocht dit niet het geval zijn, door bijvoorbeeld instabiliteit van de knie of slijtage dan kan dit problemen veroorzaken. Ook kan er pijn onder de knieschijf aanwezig zijn, zoals bij een (chronische) peesontsteking van de kniepees.

Vaak kennen we de knieklachten zoals artrose, een gescheurde kruisband of meniscusklachten wel, maar is pijn rondom de knieschijf wat minder bekend. Terwijl last van de knieschijf veel voorkomt!

De meest voorkomende knieklachten rondom de knieschijf zijn:

  • Patello-femorale klachten
  • Jumpers knee
  • Artrose knie, slijtage

Uiteraard kunnen er ook meerdere structuren tegelijkertijd zijn aangedaan. Tevens heb je hierin verschillende gradaties.

Afspraak maken Contact opnemen

 

Oorzaak knieklachten

Vaak ontstaat een pijnlijke knieschijf na een tijdje als de knie veel belast is met bijvoorbeeld hurken, traplopen of springen (sporten).

Ook zie je regelmatig pijnklachten rondom de knieschijf voorkomen als meisjes in de groei zitten, de zogenaamde ‘meisjesknieën’. Vaak zie je ook dat je knieën en voeten dan wat meer naar binnen staan.

Symptomen pijn onder knieschijf

Typerend voor pijnklachten rondom de knieschijf is dat je er last van hebt bij trap op- en aflopen. Ook voelt het vaak vervelend als je lang in dezelfde (gebogen) houding zit met je knie, zoals bij een lange autorit.

De knie voelt dan stijf aan en kan weer pijn doen bij het opstaan uit de (auto)stoel. Soms hoor je je knie ook kraken tijdens het hurken en opstaan.

Onderzoek pijn rondom de knieschijf

Door specifieke testen te doen kunnen we een beeld geven welk weefsel is aangedaan. Ook hebben we de mogelijkheid om een echo maken en zo te kijken of er vocht in je knie is ontstaan en/ of de kraakbeenrand achter je knieschijf verdund (versleten) is.

Met de echo kunnen we ook de kwaliteit van je pees onder je knieschijf in beeld brengen en kijken of deze verdikt is en of er een ontsteking aanwezig is. We testen ook altijd de stabiliteit en kracht van je knie.

Behandeling met shockwave of taping

Middels shockwave behandeling kunnen we de kwaliteit van de pees verbeteren. Ook geven we je adviezen mee gericht op wat je beter wel en niet kunt doen. Vaak is een programma om je knie weer sterker te maken ook onderdeel van de behandeling.

Vliegwieltraining is een hele mooie behandeling om je kniepees te versterken (zie elders op de website), zodat je met een sterke pees je sportactiviteiten kunt hervatten. Ook kunnen we behandelen met medical tape om de knieschijf te ondersteunen.

Oefeningen voor thuis

Oefeningen bij knieschijfklachten

Mis niets: schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Met tips, exclusieve acties, start nieuwe trainingen, updates over team Fitplan, interessante blogs en achtergrondinformatie over klachten en onze behandelingen. Je kunt je op elk moment weer uitschrijven. Klik hier voor het archief.

Afspraak maken
Chat openen
Hallo!
Waarmee kunnen we je helpen?

Ps Een afspraak maak je eenvoudig online. Bel ons voor het wijzigen van je afspraak.