Lage rugpijn

Zo’n 75% van alle mensen krijgt in zijn leven te maken met lage rugpijn. De klachten verschillen enorm per persoon; sommigen hebben kortdurend een pijnlijk band gevoel over de hele breedte van de rug, anderen hebben langdurig pijn in de bil met flinke uitstraling in het been.

Ook het karakter van de pijn is erg wisselend: brandend, stekend, schietend, zeurend etc. Het karakter, de plaats en de duur van de klachten geven vaak wel een richting aan, aan welke oorzaken gedacht moet worden.

Afspraak maken Contact opnemen

 

Oorzaak lage rugklachten

Grofweg is er een tweedeling te maken in lage rugklachten. Namelijk rugpijn die direct verklaard kan worden vanuit een onderliggende aandoening/oorzaak, Hernia in de lage rugspecifieke lage rugklachten (schade n.a.v. een ongeluk, een hernia, een tumor, een ontsteking, een breuk, ziekte van Bechterew – reumatische aandoening- etc.) en rugpijn die geen directe verklaring heeft. Deze groep met a-specifieke lage rugklachten is veruit de laatste!

Er zijn veel benamingen voor de groep a-specifieke lage rugklachten, zoals:

  • Spit
  • Lumbago
  • Ischias
  • Slijtage/artrose
  • Versleten tussenwervelschijf (discus)

De laatste 2 lijken toch duidelijk van oorzaak? Dit klopt, echter zijn er veel mensen die aangetoonde slijtage/artrose of versleten tussenwervelschijven hebben, zonder daar pijn of klachten van te hebben.

Acute lage rugpijn of chronische rugklachten?

Ondanks dat de ontstaanswijze niet altijd duidelijk is, weten we wel steeds beter welke factoren een rol kunnen spelen in het verkrijgen of niet herstellen van rugpijn:

  • Teveel zitten
  • Te lang autorijden
  • Verkeerd tillen
  • Slechte werk/sporthouding
  • Overgewicht
  • Stress
  • Geblokkeerde wervels
  • Scheefstand bekken
  • Instabiliteit

Belangrijk is dus de herstel-belemmerende factoren op te sporen en aan te pakken!

Differentiaal Diagnoses – Mogelijk andere aandoeningen

De plaats waar de pijn gevoeld wordt, is lang niet altijd de plaats waar de oorzaak van de pijn zich bevindt. Dit geldt zeker voor rugpijn! Een aantal oorzaken valt buiten het werkgebied van de fysiotherapeut en bij twijfel zullen wij contact opnemen met uw huisarts.

Misschien is het wenselijk om eerst andere aandoeningen uit te sluiten voordat we aan de slag kunnen met de eerder benoemde factoren die we hebben ontdekt. Denk bijvoorbeeld aan orgaanproblemen of bijwerkingen van bepaalde medicijnen.

Onderzoek pijn onderrug

Omdat het vaak lastig is de daadwerkelijk pijnbron te achterhalen richt het onderzoek van lage rugpijn zich in eerste instantie op het uitsluiten van specifieke lage rugklachten (zie eerder) en vervolgens het opsporen van de verschillende factoren die hoogstwaarschijnlijk een bijdrage leveren in het veroorzaken of onderhouden van de pijnklachten in de lage rug.

Aan de hand van een fysio– of manueel therapeutisch onderzoek wordt bekeken welke stoornissen te vinden zijn in het lichaam zelf: denk aan geblokkeerde wervels, scheefstand bekken, instabiliteit, triggerpoints etc.

Ook relevante omliggende gewrichten (heupen, Si-gewrichten, verdere wervelkolom) worden bekeken om relevante stoornissen in kaart te brengen. Door alle bevindingen van het onderzoek en het vragengesprek samen te bundelen geeft dit een goed beeld van de klacht, de eventuele oorzaken en kan aan de hand daarvan de behandeling gestart worden.

‘’Wat gebeurt er als ik niks doe?’’ Veel rugklachten gaan vanzelf weer over als we er verstandig mee omgaan en vooral in beweging blijven. Wanneer de klachten echter niet verbeteren binnen een maand, of juist geleidelijk erger worden, is de kans groot dat het lichaam wat hulp nodig heeft. Nadeel van te lang doorlopen met pijnklachten is dat er allerlei compensaties op (kunnen) treden waardoor het herstel mogelijk langer gaat duren.

Behandeling lage rugpijn

Afhankelijk van de gevonden stoornissen en herstel belemmerende factoren kan het behandelplan er bij ogenschijnlijk gelijkende rugklachten totaal anders uitzien. Een behandeltraject kan bijvoorbeeld als volgt zijn:

  • Blokkades wervelkolom oplossen middels manipulaties/ mobilisaties
  • Stand bekken optimaliseren
  • Triggerpoints verminderen door middel van dry needling/ massage
  • Houdingsoefeningen, ‘omgaan-met-de-rug regels’ en adviezen voor het dagelijks leven
  • Adviezen over medicatie
  • Coördinatie/ stabiliteitsoefeningen voor de kleine buik- en rugspiertjes

Wanneer deze behandelingen niet het gewenste resultaat geven zal er gekeken worden naar overige mogelijkheden bij andere zorgprofessionals of gaan we in overleg met uw huisarts!

Oefeningen voor thuis

Oefeningen bij lage rugklachten

Mis niets: schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Met tips, exclusieve acties, start nieuwe trainingen, updates over team Fitplan, interessante blogs en achtergrondinformatie over klachten en onze behandelingen. Je kunt je op elk moment weer uitschrijven. Klik hier voor het archief.

Afspraak maken
Chat openen
Hallo!
Waarmee kunnen we je helpen?

Ps Een afspraak maak je eenvoudig online. Bel ons voor het wijzigen van je afspraak.