Bij 25% van de hoofdpijnpatiënten gaat het om medicatie-afhankelijke hoofdpijn. Dit chronisch dagelijks hoofdpijnsyndroom ontstaat door overmatig gebruik van medicatie die juist wordt ingenomen om de pijn te bestrijden. Vrijwel altijd betreft het dan het bestrijden van de primaire hoofdpijn en niet pijn elders in het lichaam.
De meeste ervaren het als een continue zeurende pijn die dagelijks aanwezig is. Bij het wakker worden is deze vaak op zijn hevigst en zal ook heviger worden bij het stoppen van de medicatie. Dit zorgt voor de vicieuze cirkel waardoor de klachten in stand worden gehouden.
Afspraak maken Contact opnemen
In principe kunnen alle pijnstillende medicijnen deze hoofdpijn veroorzaken. De belangrijkste factoren zijn de frequentie, regelmaat en duur van de inname.
Idealiter wordt pijnstilling 2 dagen genomen en vervolgens 7 dagen niks. De hoeveelheid is een minder groot risicofactor dan de regelmaat van het medicijngebruik.
Er bestaan verschillende vormen hoofdpijn met ieder zijn specifieke karakter. Zoals migraine, spanningshoofdpijn, cluster hoofdpijn of hoofdpijn door blokkades in de nek: cervicogene hoofdpijn.
De kans is gering dat de hoofdpijn komt door ernstigere zaken, zoals een tumor. Bent u daar toch ongerust over? Overleg met uw huisarts hoe uw bezorgdheid weggenomen kan worden!
In het eerste vraaggesprek wordt bekeken in hoeverre er sprake kan zijn van medicatie-afhankelijke hoofdpijn. Zinvol is om bijvoorbeeld een dagboek bij te houden met daarin de mate van hoofdpijn, gedane activiteiten, medicijn inname en aantal uren slaap.
Wanneer er duidelijk aanleiding is om te denken aan hoofdpijn veroorzaakt door de pijnstillers, gaan we een plan maken om hiermee te stoppen. Uiteraard in overleg met de behandelend arts als deze er is.
Daarnaast worden de stoornissen in kaart gebracht op het gebied van de beweeglijkheid en stand van de nekwervels en bovenste ribben, de stabiliteit, spierlente- en hardheid. Alle factoren die een rol lijken te hebben in het veroorzaken of het onderhouden van de hoofdpijn worden samengevat en in een behandelplan gegoten.
‘Wat gebeurt er als ik niks doe?’ Doorgaan met medicijn gebruik zal ervoor zorgen dat de vicieuze cirkel in stand gehouden wordt en de klachten hetzelfde blijven.
Wanneer de pijn medicatie door een arts is voorgeschreven, zal er eerst contact gezocht worden met deze arts. Gezamenlijk wordt er een plan gemaakt om te stoppen met deze medicijnen. Ook is het belangrijk om afspraken te maken wanneer er wel iets genomen kan worden en hoelang hiermee door gegaan wordt.
Afhankelijk van de gevonden stoornissen en herstel belemmerende factoren kan het behandeltraject bijvoorbeeld als volgt zijn:
Met tips, exclusieve acties, start nieuwe trainingen, updates over team Fitplan, interessante blogs en achtergrondinformatie over klachten en onze behandelingen. Je kunt je op elk moment weer uitschrijven. Klik hier voor het archief.