Migraine

Migraine is een bekende vorm van hoofdpijn, welke zich kenmerkt door hevige aanvallen. Het komt vaker bij vrouwen voor dan bij mannen en beperkt de meeste fors in hun dagelijks functioneren.

Het komt meestal eenzijdig voor en wordt ervaren als kloppende, bonzende, hevige pijn. Een migraine aanval kan enkele uren tot enkele dagen duren en naast de pijn komen misselijkheid en braken voor. Dikwijls is iemand tijdens een aanval overgevoelig voor licht- en geluidsprikkels.

Afspraak maken Contact opnemen

 

Oorzaak migraine

Hoe migraine ontstaat is nog altijd onduidelijk. Onderzoeken laten zien dat voorafgaand aan een migraine aanval de hersenstam ontregeld is. Erfelijkheid en hormonen spelen een grote rol, maar hoe en wat precies is onbekend.

Er zijn prikkels die een aanval op kunnen roepen, deze verschillen per patiënt. Dit kan zijn op het gebied van voeding, cafeïne gebruik, stress, slaaptekort etc.

Differentiaal Diagnoses – Mogelijk andere aandoeningen

Er bestaan verschillende vormen hoofdpijn met ieder zijn specifieke karakter. Zoals hoofdpijn door overmatig medicijngebruik, spanningshoofdpijn, cluster hoofdpijn of hoofdpijn door blokkades in de nek: cervicogene hoofdpijn.

De kans is gering dat de hoofdpijn komt door ernstigere zaken, zoals een tumor. Bent u daar toch ongerust over? Overleg met uw huisarts hoe uw bezorgdheid weggenomen kan worden!

Onderzoek en behandelplan

Meestal is de diagnose migraine snel gesteld naar aanleiding van de symptomen en moet er een arts ingeschakeld worden om passende medicatie te krijgen.

Het is interessant om een hoofdpijn dagboek bij te houden om de prikkels in kaart te brengen die eventueel een aanval ontlokken.

Daarnaast worden de stoornissen in kaart gebracht op het gebied van de beweeglijkheid en stand van de nekwervels en bovenste ribben, de stabiliteit, spierlente- en hardheid.

Alle factoren die een rol lijken te hebben in het veroorzaken of het onderhouden van de hoofdpijn worden samengevat en in een behandelplan gegoten.

‘Wat gebeurt er als ik niks doe?’ Migraine is helaas niet te genezen, maar er zijn steeds betere medicijnen te krijgen. Het is daarom niet verstandig om niets te doen: een arts kan zeker helpen om de pijn te onderdrukken en/of aanvallen te voorkomen.

Hoofdpijn behandeling

Allereerst zijn medicijnen wenselijk. Daarnaast is het uit de weg gaan van de prikkels die een aanval oproepen natuurlijk verstandig.

Afhankelijk van de gevonden stoornissen en herstel belemmerende factoren kan het behandeltraject bijvoorbeeld als volgt zijn:

  • Blokkades wervelkolom en/of ribben oplossen middels manipulaties/mobilisaties
  • Triggerpoints verminderen door middels van dry needling/massage
  • Houdingsoefeningen, adviezen voor gezond leven
  • Coördinatie/ stabiliteitsoefeningen voor de diep liggende kleine nekspiertjes

Ook zijn er veel alternatieve therapieën zoals (electro-)acupunctuur die wellicht iets kunnen betekenen voor u. We hebben goede samenwerking met vakmensen op dit gebied!

 

Oefeningen voor thuis

Adviezen bij migraine

Mis niets: schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Met tips, exclusieve acties, start nieuwe trainingen, updates over team Fitplan, interessante blogs en achtergrondinformatie over klachten en onze behandelingen. Je kunt je op elk moment weer uitschrijven. Klik hier voor het archief.

Afspraak maken
Chat openen
Hallo!
Waarmee kunnen we je helpen?

Ps Een afspraak maak je eenvoudig online. Bel ons voor het wijzigen van je afspraak.