Artrose LWK (lumbale wervelkolom) – onderrug

Artrose is een van de meest voorkomende klachten aan het houdings- en bewegingsapparaat. In de volksmond wordt artrose ook wel ‘slijtage’ genoemd.

De lumbale wervelkolom bestaat uit tussenwervelschijven en gewrichten welke we facetgewrichten noemen. Deze botstructuren zijn bedekt met een laagje kraakbeen. Gezond kraakbeen is soepel, glad en zorgt ervoor dat een gewricht goed en soepel kan bewegen.

Afspraak maken Contact opnemen

Oorzaak artrose onderrug

Elk ouder wordend lichaam krijgt te maken met artrose, in meer of mindere mate, het is in die zin een natuurlijk proces van het lichaam. Vrijwel iedereen boven de 75 jaar heeft artrose in één of meerdere gewrichten.

Vaak is er (ochtend)stijfheid en pijn van de lage rug aanwezig. Wanneer het lichaam eenmaal warm is dan verdwijnt de stijfheid en pijn weer wat meer naar de achtergrond. Door een compensatoir looppatroon kunnen ook spieren rondom de rug en heupen pijnlijk zijn. Lang staan, lang zitten en slenteren kunnen de klachten doen provoceren. De pijn kan aan één kant meer aanwezig zijn en kan uitstralen. Vaak als er wel artrose in de rug aanwezig is, hoeven er nog geen klachten te zijn. Als er wel rugklachten aanwezig zijn, hoeft dit niet de oorzaak te zijn van artrose.

Er blijven altijd andere factoren meespelen welke de oorzaak van de pijnklachten kunnen zijn. Al deze facetten worden meegenomen in de behandeling van de fysiotherapeut.

Differentiaal Diagnoses

Aanmelding met artrose bij een fysiotherapeut komt vaak nadat u al een langere tijd klachten heeft. De klachten kunnen lijken op andere rugklachten, dat moet uitgesloten worden.

Voorbeelden van andere aandoeningen met hetzelfde/ bijkomend klachtenbeeld kunnen zijn:

Onderzoek artrose LWK

De manier waarop de klachten zijn ontstaan, hoe lang deze aanwezig zijn en de locatie van de pijn, geven een duidelijke richting om aan artrose te denken.

De fysiotherapeut zal de beweeglijkheid en functionaliteit van de rug beoordelen en verdere tests uitvoeren. Aan de hand van de status van de klacht en het doel van de patiënt kan de behandeling gestart worden.

“Wat gebeurt er als ik niets doe?” Als u niks doet en (gecompenseerd) blijft bewegen zullen de klachten blijvend verergeren. De beschadiging van het kraakbeen wordt vergroot waardoor de pijnklachten ook heftiger kunnen worden. Fysiotherapie en manuele therapie is bewezen effectief bij artrose. Mocht het traject onvoldoende resultaat opleveren dan zal de fysiotherapeut met u kijken naar verdere oplossingen en zal er contact worden gezocht met de huisarts/ orthopeed.

Behandeling

Artrose in de rug en de slijtage en beschadiging van het kraakbeen is onomkeerbaar, waardoor de behandeling vooral gericht is op het reduceren van de pijnklachten. Ook kunnen nevenklachten behandeld worden, zoals stijve omliggende spieren.

Gedoseerd bewegen en oefeningen zijn de volgende stap in de behandeling. De stabiliteit, mobiliteit en spierkracht wordt hierdoor vergroot waardoor de dagelijkse bewegingen gemakkelijker uit te voeren zijn. De belasting- belastbaarheid wordt gedoseerd opgebouwd met specifieke oefeningen. Ook worden er adviezen en oefeningen gegeven voor het verbeteren van de houding.

Oefeningen voor thuis

Oefeningen bij artrose lage rug

Mis niets: schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Met tips, exclusieve acties, start nieuwe trainingen, updates over team Fitplan, interessante blogs en achtergrondinformatie over klachten en onze behandelingen. Je kunt je op elk moment weer uitschrijven. Klik hier voor het archief.

Afspraak maken
Chat openen
Hallo!
Waarmee kunnen we je helpen?

Ps Een afspraak maak je eenvoudig online. Bel ons voor het wijzigen van je afspraak.