Een hernia is een alom bekende klacht en iedereen kent wel iemand met een hernia. De klachten kunnen verschillen per persoon; maar typerend voor een hernia is de uitstralende zenuwpijn in het been.
De meesten hebben meer beenpijn dan rugpijn en het kan verschillen in ernst. Dit heeft ook te maken met het stadium waar de hernia zich in bevindt.
Afspraak maken Contact opnemen
Om te achterhalen waardoor de hernia is ontstaan, is het belangrijk om de anatomie te weten van de wervelkolom en specifiek van de tussenwervelschijf (discus). Dit is een sponzige schijf met een gel-achtige kern. Ze fungeren als stootkussentjes en blijven goed van kwaliteit als we regelmatig bewegen en niet te lang statische houdingen aannemen.
Wanneer we echter te lang achtereen zitten, vlakken we de onderrug vaak iets af (de natuurlijke holling verdwijnt) en is de druk op deze tussenwervel-schijven niet meer hetzelfde. Als een platte autoband kan deze gaan ‘puilen’ naar de achterkant/zijkant. Als de puiling nog mild is, ervaren we bijvoorbeeld rugpijn over de hele breedte van de onderrug, met lichte uitstraling naar een bil.
Wordt de uitpuiling erger, kan het uitstralingsgebied ook groter worden en verder het been intrekken. Pas als de buitenste laag helemaal doorgebroken is en de kern volledig uitpuilt tegen de zenuw aan, noemen we het officieel een hernia.
Dit ontstaansmechanisme wetende, zijn de volgende oorzaken ook goed te snappen:
De plaats waar de pijn gevoeld wordt, is lang niet altijd de plaats waar de oorzaak van de pijn zich bevindt. Dit geldt zeker bij herniaklachten! Sommige hernia patiënten hebben zelfs helemaal geen pijn in de rug, maar alleen in het been.
Een aantal oorzaken valt buiten het werkgebied van de fysiotherapeut en bij twijfel zullen wij contact opnemen met uw huisarts. Misschien is het wenselijk om eerst andere aandoeningen uit te sluiten voordat we aan de slag kunnen. Denk bijvoorbeeld aan orgaanproblemen of bijwerkingen van bepaalde medicijnen.
Uit het eerste vraaggesprek komt vaak al snel naar voren dat het om een tussenwervelschijf probleem gaat. Het patroon, dat wil zeggen; de ontstaanswijze en de manier waarop de klachten zich presenteren, zijn vaak goed herkenbaar. Er zijn geen specifieke testen die een hernia kunnen ‘aantonen’. Beeldvormend onderzoek is meestal niet zinvol; in enkele gevallen wordt er een MRI scan gemaakt, maar dit is vaak al met het oog op een eventuele operatie. We zien dat steeds vaker gekozen wordt voor een conservatief beleid (fysiotherapie en medicatie) en steeds minder vaak voor een operatie. Op langere termijn zijn de resultaten namelijk hetzelfde, waarbij je zonder operatie natuurlijk vrij blijft van littekenweefsel. Ook de zorgkosten spelen mee in deze overweging.
Aan de hand van een fysiotherapeutisch of manueel therapeutisch onderzoek wordt bekeken welke stoornissen te vinden zijn in het lichaam zelf: denk aan geblokkeerde wervels, scheefstand bekken, instabiliteit, triggerpoints etc. Ook relevante omliggende gewrichten (heupen, Si-gewrichten, verdere wervelkolom) worden bekeken om relevante stoornissen in kaart te brengen. Door alle bevindingen van het onderzoek en het vragengesprek te bundelen geeft dit een goed beeld van de klacht, de eventuele oorzaken en kan aan de hand daarvan de behandeling gestart worden.
Wat gebeurt er als ik niks doe? Veel hernia’s herstellen gelukkig goed, zonder operaties, mits we er verstandig mee omgaan en vooral in beweging blijven. Wanneer de klachten echter niet verbeteren binnen een maand, of juist geleidelijk erger worden, is de kans groot dat de mogelijke oorzaken niet zijn weggenomen en dan kan herstel ook niet inzetten. Nadeel van te lang doorlopen met pijnklachten is dat er allerlei compensaties op (kunnen) treden waardoor het herstel mogelijk langer gaat duren.
Afhankelijk van de gevonden stoornissen en herstel belemmerende factoren kan het behandelplan er bij ogenschijnlijk gelijkende hernia beelden totaal anders uitzien. Een behandeltraject kan bijvoorbeeld als volgt zijn:
Wanneer deze behandelingen niet het gewenste resultaat geeft zal er verder gekeken worden naar andere mogelijkheden bij andere zorgprofessionals of gaan we in overleg met uw huisarts!
Met tips, exclusieve acties, start nieuwe trainingen, updates over team Fitplan, interessante blogs en achtergrondinformatie over klachten en onze behandelingen. Je kunt je op elk moment weer uitschrijven. Klik hier voor het archief.