Golferselleboog-Golfarm

Wat is een golferselleboog?

Een golferselleboog (of golf arm), bekend onder de Latijnse naam epicondylitis medialis, is een aandoening waarbij er sprake is van pijn aan de binnenzijde van de elleboog. Eventueel met uitstraling naar de onderarm en hand.

Golferselleboog word ook werperelleboog genoemd, dit betekent overigens niet dat deze aandoeningen door het golfen of werpen komen. De klachten ontstaan vaak bij overbelasting tijdens het klussen of door huishoudelijke werkzaamheden.

De spieren die ervoor zorgen dat de pols en vingers kunnen buigen heten flexoren, deze spieren hechten aan op de binnenzijde van de bovenarm. Door de (over)belasting van flexoren kan de aanhechting gaan irriteren, wat tot de pijnklachten leidt.

Dezelfde klachten komen ook aan de buitenzijde van de elleboog voor, in dat geval gaat het om een tennisarm.

Afspraak maken Contact opnemen

Oorzaak en symptomen van een golferselleboog

De klachten ontstaan meestal geleidelijk, bij langdurig gebruik van de onderarm spieren. Door bijvoorbeeld het vasthouden van gereedschap. Er is een verhoogd risico op klachten bij de volgende sporten; golfen, honkbal en klimmen.

Bij de bovenstaande activiteiten worden de flexoren belast. Als de belasting te hoog wordt kan dit zorgen voor een verhoogde spierspanning in de onderarmen. Deze spierspanning leidt tot meer druk en spanning op de pees aanhechting van de flexoren van de onderarm. Deze klachten kunnen lokaal aan de binnenzijde van de elleboog voelbaar zijn, op de plek van het mediale epicondyl (harde knobbel aan de binnenzijde).

De pijn kan stekend of zeurend zijn en kan uitstralen naar de onderarm en hand.

Differentiaal diagnose

Naast golferselleboog zijn er veel aandoeningen aan de elleboog die op deze klachten lijken. Zoals een tennis arm, een klacht waarbij soortgelijke symptomen ontstaan. Het verschil tussen deze twee is de locatie van de pijn, bij een golferselleboog zit de pijn aan de binnenzijde op de aanhechting van de arm buigers. En bij de tennisarm zitten de klachten aan de buiten zijde van de elleboog daar waar de arm strekkers zich aanhechten.

Als er sprake is geweest van een trauma is de kans klein dat het een golf arm is en groter dat er sprake is van een kneuzing of spier- peesscheuring. Verder zijn er andere aandoeningen mogelijk aan de elleboog zoals:

  • Ontsteking van de slijmbeurs (studenten elleboog); hierbij is de pijn lokaal aan de achterzijde van de elleboog voelbaar. Daarnaast is er roodheid en vocht zichtbaar, volledig buigen van de elleboog is pijnlijk.
  • Radiaal tunnel syndroom; een beknelling van een zenuw tussen de onderarmspieren, door bijvoorbeeld een te hoge spierspanning.
  • Reuma; de klachten spelen voornamelijk in de handen en voeten. Maar ook de elleboog kan bij deze aandoening klachten geven.

Adviezen en behandeling

Er zijn verschillende effectieve behandelingen voor een golferselleboog. Ten eerste door het verminderen van de activiteiten die de klachten veroorzaken kan het zijn dat de pijn al afneemt. Ten tweede is het belangrijk om de spanning van je onderarmspieren te verminderen. Dit kan door rekoefeningen te doen. Ten derde kunnen spierversterkende oefeningen voor de onderarmen de klachten verminderen of voorkomen.

Blijven de klachten aanhouden of beperken de klachten u bij dagelijkse activiteiten? Dan kunnen de volgende behandelingen nog effect hebben. De keuze van behandeling hangt af van een fysiotherapeutisch onderzoek en de voorkeuren van de patiënt(e).

Oefeningen voor thuis

Oefeningen bij Golferselleboog

Mis niets: schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Met tips, exclusieve acties, start nieuwe trainingen, updates over team Fitplan, interessante blogs en achtergrondinformatie over klachten en onze behandelingen. Je kunt je op elk moment weer uitschrijven. Klik hier voor het archief.

Afspraak maken
Chat openen
Hallo!
Waarmee kunnen we je helpen?

Ps Een afspraak maak je eenvoudig online. Bel ons voor het wijzigen van je afspraak.