Hamstringklachten

Hamstring zijn klachten die veel bij sporters voorkomen aan de achterzijde van het bovenbeen.

De spiergroepen die aan de achterkant van het bovenbeen lopen vanuit de knieholte en die aanhechten op je zitbeenknobbel noemen we de hamstrings. Zij zorgen ervoor dat het been buigt en naar achteren beweegt. Er kan sprake zijn van acute of chronische hamstringklachten (langer dan 3 maanden aanwezig).

Er zijn vaak pijnklachten aan de achterkant van het bovenbeen, waarbij druk hierop meer pijn kan geven. Soms straalt de pijn uit vanuit de bil of knieholte. Het been buigen en naar achteren brengen kan de pijnklachten provoceren.

Afspraak maken Contact opnemen

Acute en chronische hamstringklachten

Bij een acute hamstringklacht schiet de pijn er vaak in bij een acute beweging zoals een sprint (aanzet) of sprong/ landing. Er kan een klein scheurtje of een grotere scheur in de spierbuik met een bloeding ontstaan en vaak ontstaat er een verkleuring zoals een blauwe, donkere plek. Je kunt veelal niet meer doorsporten na het ontstaan van deze blessure.

Bij een chronische hamstringklacht is er eerst vaak pijn na de belasting. Door herhaalde beweging, zoals bij het hardlopen, kunnen deze klachten ontstaan. Vaak gaat het dan om klachten bij de aanhechting van de hamstrings (in je bil bij de zitbeenknobbel). De pijn wordt langzaam erger en uiteindelijk zal er ook pijn zijn tijdens het sporten. Het rekken van de hamstrings kan gevoelig zijn en ook kunnen de hamstrings krampachtig aanvoelen. Druk op de zitbeenknobbel, zoals bij zitten, kan ook klachten geven.

Oorzaak hamstringklachten

De oorzaak is vaak niet eenduidig aan te Hamstringklachtenwijzen. Soms is er sprake van spiervermoeidheid waardoor er een grotere kans is op een blessure (spierscheuring). De spier staat al meer op spanning en een acuut moment zoals een sprint (bij bijvoorbeeld onvoldoende warming-up) kan dit verder triggeren tot een spierscheuring.

Verhoogde spierspanning (hypertonie/ triggerpoints) kunnen zorgen voor een minder goede balans tussen samenwerkende spiergroepen, waardoor er chronische hamstringklachten ontstaan. Ook kan een ontsteking in de pees een oorzaak zijn van klachten. De stand van de voeten, bekkenscheefstand, (hard)looppatroon kan indirect ook een belangrijke factor zijn in het ontstaan van de klachten.

Differentiaal Diagnoses – Mogelijk andere aandoeningen

Aanmelding bij een acute hamstringklacht bij een fysiotherapeut is idealiter in de eerste of tweede week na het ontstaan. Dan kunnen nevenklachten behandeld worden, zoals stijve omliggende spieren door het gecompenseerde looppatroon. Bij een chronische hamstringklacht zal verder moeten worden gekeken waar de klacht vandaan komt en wat voorspellers zijn in het ontstaan van de klacht.

Voorbeelden van andere aandoeningen met hetzelfde/bijkomend klachtenbeeld kunnen zijn:

Onderzoek hamstringklachten

De manier waarop de klachten zijn ontstaan en de plaats waarop de pijn te voelen is, samen met de testen die de fysiotherapeut uitvoert, geeft een indicatie betreft de ernst van de hamstringklacht.

De beweeglijkheid van het heup- en kniegewricht worden bekeken, samen met de spierspanning en weerstand testen. Daarnaast kan er een echo gemaakt worden om de hamstring in kaart te brengen. Wellicht is er vocht/ een scheur te zien. Deze echo kan ook juist spierscheuringen uitsluiten! Middels een (hard)loop analyse kan ook de eventuele oorzaak/ aanleiding van de klacht opgespoord worden. Aan de hand van de status van de klacht en het doel van de patiënt kan de behandeling gestart worden.

“Wat gebeurt er als ik niks doe?”Bij acute hamstringklachten zal het natuurlijk herstellend vermogen van het lichaam ervoor zorgen dat de spierscheur weer langzaam herstelt. Het is wel belangrijk om de juiste tips te ontvangen bij deze klacht. Helemaal als u weer terug wilt komen op uw oude (sport) niveau. Als u vanaf het begin te veel hooi op de vork neemt kan het zijn dat u klachten krijgt ten gevolge van compensatie. Ook wilt u chronische hamstringklachten voorkomen natuurlijk!

Bij langdurige hamstringklachten (hamstringklachten langer dan 3 maanden aanwezig) heeft u al ervaren wat er gebeurt als u ‘niets’ doet. De klachten blijven wisselend van aard en zullen niet voldoende afnemen bij rust. Het is zeker goed om een bezoek te brengen bij een fysiotherapeut. Deze kan helpen bij het zoeken naar de oorzaak en de klacht behandelen waar nodig.

Behandeling hamstringklachten

Als eerste is het belangrijk de spier(scheur) eerst rust te gunnen zodat deze kan herstellen, bewegen op geleide van de pijn. Spieren rondom de hamstring kunnen behandeld worden om zo goed mogelijke voorwaarden te scheppen voor het herstel. Later wordt de belasting-belastbaarheid opgebouwd met specifieke oefeningen.

Bij een chronische liesklacht wordt vaak de onderliggende oorzaak opgezocht en behandeld. Onder andere wordt de spierspanning verminderd door bijvoorbeeld massage, dry needling en (lichte) rekoefeningen zijn goed om de spier ook goed op lengte te houden. Ook zijn mobiliteits-, stabiliteits en krachtoefeningen belangrijk om het herstel te optimaliseren zodat de belasting geleidelijk aan weer opgevoerd kan worden. Dit om te voorkomen dat de klacht ook niet weer terug komt.

Naast deze oefentherapie kan vliegwieltraining een mooie toevoeging zijn om het hele lichaam te versterken en met name de spierkracht van de benen een ‘boost’ te geven! Vliegwieltraining is een middel om excentrische kracht te trainen, wat erg effectief is bij spier-pees revalidatie. Dit alles, om uiteindelijk weer sterker terug te keren op (sport) niveau!

Oefeningen voor thuis

Oefeningen bij hamstringklachten

Mis niets: schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Met tips, exclusieve acties, start nieuwe trainingen, updates over team Fitplan, interessante blogs en achtergrondinformatie over klachten en onze behandelingen. Je kunt je op elk moment weer uitschrijven. Klik hier voor het archief.

Afspraak maken
Chat openen
Hallo!
Waarmee kunnen we je helpen?

Ps Een afspraak maak je eenvoudig online. Bel ons voor het wijzigen van je afspraak.