Het piriformis syndroom kenmerkt zich in pijnklachten in de bil regio. De diep gelegen bilspier, genaamd de piriformis, kan op een grote zenuw (n. ischiadicus) drukken. Door de irritatie op de zenuw kan de pijn doorstralen vanuit het bil naar de benen. Hierdoor lijkt het klachtenbeeld op andere klachtenbeelden zoals een hernia, maar is dit gelukkig niet.
Afspraak maken Contact opnemen
Door verhoogde spierspanning van piriformis kan de spier de zenuw irriteren. Door een val op de billen, een ongeluk of door veel herhaalde beweging kan de spier hypertoon worden (hoge spierspanning).
Er zijn vaak pijnklachten in de bilregio bij lang zitten. Diepe druk op de bilspier provoceert de klachten ook. De klachten kunnen verergeren bij het (hard)lopen of fietsen waarbij de spier aangespannen wordt. Soms straalt de pijn uit naar de achterkant van het bovenbeen (naar de hamstrings).
Verhoogde spierspanning (hypertonie/ triggerpoints) kan ervoor zorgen dat er een minder goede balans komt tussen samenwerkende spiergroepen, waardoor het piriformis syndroom kan ontstaan. De anatomische stand/ afwijking van de voeten, bekkenscheefstand, (hard)looppatroon kan indirect ook een belangrijke factor zijn in het ontstaan van de klachten.
Vaak zijn de klachten langer al langer aanwezig voordat er actie ondernomen wordt. De klacht sluimert er vaak langzaam in. Wat belangrijk is om de oorzaak van de klachten te ontdekken en andere aandoeningen uit te sluiten.
De klacht lijkt op andere aandoeningen met hetzelfde klachtenbeeld, zoals:
De manier waarop de klachten zijn ontstaan en de plaats waarop de pijn te voelen is, samen met de testen die de fysiotherapeut uitvoert, geeft een indicatie betreft de ernst van het piriformis syndroom.
De beweeglijkheid van de rug en het heupgewricht worden bekeken, samen met de spierspanning-, weerstand- en rektesten. Middels een (hard)loop analyse kan ook de eventuele oorzaak/ aanleiding van de klacht opgespoord worden. Aan de hand van de status van de klacht en het doel van de patiënt kan de behandeling worden gestart.
“Wat gebeurt er als ik niets doe?” Waarschijnlijk is de klacht al langer aanwezig voordat u actie heeft ondernomen. De klacht sluipt er meestal langzaam in, waardoor het ook langzaam verergert is. Als u helemaal niets doet zal dit zo blijven en zal de klacht ook wisselend aanwezig zijn.
Door behandeling van de fysiotherapeut en adviezen kan de klacht verminderd worden en het herstel gestimuleerd.
Bij het piriformis syndroom wordt vaak de onderliggende oorzaak opgezocht en behandeld. Onder andere wordt de spierspanning in de bilregio verminderd door bijvoorbeeld massage, dry needling en rekoefeningen, goed om de spier ook goed op lengte te houden. Ook zijn mobiliteits-, stabiliteits en krachtoefeningen belangrijk om het herstel te optimaliseren zodat de belasting geleidelijk opgevoerd kan worden. Dit om te voorkomen dat de klacht terugkomt. Later wordt de belasting-belastbaarheid opgebouwd met specifieke oefeningen.
Naast deze oefentherapie kan vliegwieltraining een mooie toevoeging zijn om het hele lichaam te versterken en met name de spierkracht van de benen een ‘boost’ te geven! Vliegwieltraining is een middel om excentrische kracht te trainen wat erg effectief is bij spier-pees revalidatie, zo ook de bilspieren en hamstrings. Dit alles, om uiteindelijk weer sterker terug te keren op (sport) niveau!
Met tips, exclusieve acties, start nieuwe trainingen, updates over team Fitplan, interessante blogs en achtergrondinformatie over klachten en onze behandelingen. Je kunt je op elk moment weer uitschrijven. Klik hier voor het archief.