Liesklachten

Liesklachten zijn klachten die veel bij sporters voorkomen aan de binnenkant van het bovenbeen. Sporten zoals voetballen, schaatsen, dansen, hockey zijn risicovol als het gaat over liesklachten.

De spieren die aan de binnenkant van het bovenbeen aanhechten noemen we ook wel de adductoren. Zij zorgen er voor dat het been naar binnen beweegt. Er kan sprake zijn van acute of chronische liesklachten (langer dan 3 maanden aanwezig).

Er zijn vaak pijnklachten aan de binnenkant van het bovenbeen waarbij druk hierop meer pijn kan geven. Soms straalt de pijn vanuit de lies uit naar het bovenbeen of buikspieren. Het been omhoog heffen en naar binnen brengen kan de pijnklachten provoceren.

Afspraak maken Contact opnemen

Acute of chronische pijn

Bij een acute liesklacht schiet de pijn er vaak in bij een acute beweging zoals een verstapping of een ‘verkeerde’ beweging. Er kan een klein scheurtje of een grotere scheur in de spierbuik ontstaan.

Bij een chronische liesklacht is er eerst vaak pijn na de belasting. Vaak gaat het dan om klachten van de aanhechting van de adductoren spiergroep. De pijn wordt langzaam erger en uiteindelijk zal er ook pijn zijn tijdens het sporten.

Oorzaak liesklachten

De oorzaak is vaak niet eenduidig aan te wijzen. Soms is er sprake van overbelasting door onderbelasting. De vraag (spierkracht) naar de spieren in kwestie is, als het ware, te groot voor wat de spier aan kan. Er ontstaat spiervermoeidheid waardoor er een grotere kans is op deze blessure, een acuut moment kan dit verder triggeren.

Verhoogde spierspanning (hypertonie/ triggerpoints) kunnen zorgen voor een hogere spanning in de spieren waardoor de spier ook al meer op spanning staat, dit zie je vaak bij chronische liesklachten. De stand van de voeten of een bekkenscheefstand kan indirect ook een belangrijke factor zijn in het ontstaan van de klachten.

Differentiaal Diagnoses – Mogelijk andere aandoeningen

Bij aankomst bij een huisarts of fysiotherapeut kan deze bepaalde testen uitvoeren om te kijken waar de klacht vandaan komt. Aanmelding bij een acute liesklacht bij een fysiotherapeut is idealiter in de eerste of tweede week na het ontstaan. Dan kunnen nevenklachten behandeld worden, zoals stijve omliggende spieren door het gecompenseerde looppatroon.

Ook kunnen er dan meteen oefeningen worden gedaan en tips worden gegeven om de heup soepel te maken en de belasting uiteindelijk te vergroten. Bij een chronische liesklacht zal verder moeten worden gekeken naar waar de klacht vandaan komt, er zijn meerdere soorten klachten in dezelfde liesregio.

Voorbeelden van andere aandoeningen met hetzelfde/bijkomend klachtenbeeld kunnen zijn:

  • Heup-inklemming: Femoro-acetabulair impingement
  • Heup heffers klachten: Iliopsoas syndroom/ Rectus femoris tendinopathie
  • Bekkenbodem klachten
  • Ziekte van Calvé- Legg- perthes (kinderen <11 jaar)
  • Artrose heup

Onderzoek liesklachten

De manier waarop de klachten zijn ontstaan, het beloop en de plaats waarop de pijn te voelen is, samen met de tests die de fysiotherapeut uitvoert, zijn belangrijk in het ontdekken waar de klachten vandaan komen.

Aan de hand van een fysiotherapeutisch onderzoek wordt de beweeglijkheid van het heupgewricht bekeken, samen met de spierspanning en het weerstand testen van de heupspieren. Daarnaast kan er een echo gemaakt worden om de lies regio in kaart te brengen. Wellicht is er vocht/ een scheur te zien. Deze echo kan ook juist spierscheuringen uitsluiten! Aan de hand van de status van de klacht en het doel van de patiënt kan de behandeling gestart worden.

“Wat gebeurt er als ik niks doe?” Bij acute liesklachten zal het natuurlijk herstellend vermogen van het lichaam zorgt ervoor dat de spierscheur weer langzaam herstelt. Het is wel belangrijk om de juiste tips te ontvangen bij deze klacht. Helemaal als u weer terug wilt komen op uw oude (sport) niveau. Als u vanaf het begin te veel hooi op de vork neemt kan het zijn dat u klachten krijgt ten gevolge van compensatie. Ook wilt u chronische liesklachten voorkomen natuurlijk!

Bij langdurige (chronische) liesklachten (langer dan 3 maanden aanwezig) heeft u al ervaren wat er gebeurt als u ‘niets’ doet. De klachten blijven wisselend van aard en zullen niet voldoende afnemen bij rust. Het is zeker goed om een bezoek te brengen bij een fysiotherapeut. Deze kan helpen bij het zoeken naar de oorzaak en de klacht behandelen waar nodig.

Behandeling liesklachten

Als eerste is het belangrijk de spier(scheur) rust te gunnen zodat deze kan herstellen, bewegen op geleide van de pijn.

Bij een chronische liesklacht wordt vaak de onderliggende oorzaak opgezocht en behandeld. Onder andere wordt de spierspanning verminderd door bijvoorbeeld massage, dry needling en (lichte) rekoefeningen. Het is goed om de spier goed op lengte te houden. Ook zijn mobiliteits-, stabiliteits en krachtoefeningen belangrijk om het herstel te optimaliseren zodat de belasting geleidelijk aan weer opgevoerd kan worden. Dit om te voorkomen dat de klacht ook niet weer terug komt.

Naast deze oefentherapie kan vliegwieltraining een mooie toevoeging zijn om het hele lichaam te versterken en met name de spierkracht van de benen een ‘boost’ te geven! Dit alles, om uiteindelijk weer sterker terug te keren op (sport) niveau!

Oefeningen voor thuis

Oefeningen bij liesklachten

Mis niets: schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Met tips, exclusieve acties, start nieuwe trainingen, updates over team Fitplan, interessante blogs en achtergrondinformatie over klachten en onze behandelingen. Je kunt je op elk moment weer uitschrijven. Klik hier voor het archief.

Afspraak maken
Chat openen
Hallo!
Waarmee kunnen we je helpen?

Ps Een afspraak maak je eenvoudig online. Bel ons voor het wijzigen van je afspraak.