Peesontsteking schouder

Een schouderpees ontsteking komen we veel tegen in de praktijk; meestal wordt de zeurende pijn aangegeven rondom de schouderkop en in de bovenarm. Daarnaast kenmerkt een peesontsteking in de schouder zich door een stekende, scherpe of schietende pijn bij snelle en onverwachte bewegingen.

De pezen die het vaakst zijn aangedaan in de schouder zijn:

  • Supraspinatus pees
  • Infraspinatus pees
  • Subscapularis pees
  • Biceps pees

Afspraak maken Contact opnemen

 

Oorzaak peesontsteking arm/ schouder

Peesontstekingen in de schouder kunnen zowel geleidelijk als plotseling ontstaan en zijn vaak het gevolg van een overbelasting. Die overbelasting is soms lastig aan te wijzen. Bij het witten van het plafond of het wassen van alle ramen ligt de oorzaak meer voor de hand.

Maar ook langdurige rek of druk op de pees geeft overbelasting. Deze rek of druk kan veroorzaakt worden door bijvoorbeeld:

  • het verkeerd gebruiken van de arm (bij een pijnlijke nek bv)
  • te hoge spierspanning
  • een verkeerde houding (tijdens werk of achter pc)
  • onvoldoende ruimte tussen schouderdak en bovenarm
  • blokkades in nekwervels of ribgewrichten
  • verminderde stabiliteit schoudergewricht door ander of eerder letsel

Ook een verkalking in de pees kan een ontsteking in de pees doen opvlammen. Maar mensen met diabetes, suikerziekte hebben ook een verhoogd risico op peesontstekingen; dit heeft echter weer een heel ander werkingsmechanisme.

Hoe dan ook; het is belangrijk om de oorzaak te achterhalen. Want pas dan kan de schouderpijn blijvend worden opgelost.

Differentiaal Diagnoses

Er zijn meerder aandoeningen die een pijnlijke schouder geven, maar een andere oorzaak hebben. Deze oorzaken kunnen geconstateerd worden door middel van een lichamelijk onderzoek en het vragengesprek vooraf. Daarnaast is echografische beeldvorming hierop ook een mooie toevoeging.

Voorbeelden van andere aandoeningen met hetzelfde klachtenbeeld zijn:

 

Onderzoek en video zelftest schouder abductie

De manier waarop de klachten zijn ontstaan, de plaats en de soort pijn, kan al snel aanleiding geven om te denken aan een peesontsteking in de schouder. De zelftest hieronder maakt het mogelijk nog wat aannemelijker.

Schouder abductie test

Wanneer u last heeft van een pees- of slijmbeursontsteking kan het tijdens deze beweging een ‘painful arc’ optreden: dit een is traject in de beweging dat u de bekende pijn ervaart: vaak begint de pijn vlak voor de 90 graden heffen en is de pijn na zo’n 120 graden weer verdwenen.

Aan de hand van een fysiotherapeutisch onderzoek kan worden gekeken waar de klachten daadwerkelijk vandaan komen. Hierbij wordt de bewegelijkheid en stabiliteit van het schoudergewricht bekeken. Maar ook alle omliggende gewrichten (schouderblad, nek, ribben etc.) worden bekeken om eventuele oorzaken in kaart te brengen.

Als het van meerwaarde is, zal er een echo worden gemaakt van de pees om de kwaliteit ervan in kaart te brengen. Door alle bevindingen van het onderzoek en het vragengesprek te bundelen krijgen we een goed beeld van de klacht, de eventuele oorzaken en kan aan de hand daarvan de behandeling starten.

‘’Wat gebeurt er als ik niks doe?’’ Wanneer de overbelasting duidelijk aan te wijzen is en de betreffende activiteit is afgerond, kan het lichaam dit prima zelf herstellen, mits het de kans ervoor krijgt. Hier is wat rust voor nodig, wellicht een coldpack erop om dit te bevorderen.

Echter kan een ontstoken schouderpees ook een langdurige en hardnekkige klacht worden, wanneer er niet op de juiste manier mee om wordt gegaan. Met name als de oorzaak niet wordt gevonden en verholpen, kan de pees verder beschadigen en pijnlijker worden. Bij zo’n chronische peesontsteking in de schouder kunnen ook verkalkingen of scheurtjes ontstaan.

Behandeling peesontsteking schouder

Er zijn verschillende behandelmogelijkheden voor de peesontsteking in de schouder. Allereerst is het belangrijk dat de belasting goed wordt gedoseerd en de oorzaken worden aangepakt. Een veel voorkomend behandelplan is als volgt:

  • Blokkades nek en ribben oplossen middels manipulaties/ mobilisaties
  • Triggerpoints verminderen door middels van dry needling/ massage
  • Houdingsoefeningen en ‘omgaan-met-de-schouder regels’
  • Kapsel/ spierrekkingen
  • Coördinatie/ stabiliteitsoefeningen voor schouderblad- en gewricht

Om de pees zelf te laten herstellen kunnen we gebruik maken van massage- en frictietechnieken, rekoefeningen, excentrische oefeningen (speciale manier van de spier/ pees aanspannen). Soms hebben we de hulp nodig van ontstekingsremmers of juist shockwave therapie (tegenovergestelde werking van ontstekingsremmers).

Met spierversterkende oefeningen en rekoefeningen kunnen we geleidelijk aan de belasting opvoeren en de pees sterker maken. Naast deze reguliere oefentherapie kan vliegwieltraining een mooie toevoeging zijn om de pees hierin een extra boost te geven.

Wanneer deze behandelingen niet het gewenste resultaat geeft zal er verder gekeken worden naar de mogelijkheden bij andere zorgprofessionals. Liefst voorkomen we dat een injectie nodig is, omdat dit op de lange termijn vervelende gevolgen kan hebben voor een pees.

Kortom, met al deze mogelijkheden komen we samen vast tot een juiste behandeling!

Oefeningen voor thuis

Oefeningen bij peesontsteking schouder

Mis niets: schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Met tips, exclusieve acties, start nieuwe trainingen, updates over team Fitplan, interessante blogs en achtergrondinformatie over klachten en onze behandelingen. Je kunt je op elk moment weer uitschrijven. Klik hier voor het archief.

Afspraak maken
Chat openen
Hallo!
Waarmee kunnen we je helpen?

Ps Een afspraak maak je eenvoudig online. Bel ons voor het wijzigen van je afspraak.