Slijmbeursontsteking schouder

Een slijmbeurs ontsteking kunnen we overal in het lichaam tegenkomen, zo ook in de schouder. Een slijmbeursontsteking noemen we ook wel bursitis en geeft hevige pijn tijdens bewegen én in rust. Er bevinden zich meerdere slijmbeurzen in de schouder; de frequentst geïrriteerde slijmbeurs ligt onder het schouder dak.

De meeste patiënten geven de pijn aan rondom de kop van de bovenarm en uitstralend tot boven de elleboog. Met name ’s nachts geeft een slijmbeursontsteking in de schouder veel problemen en pijn en kan men moeizaam een goede houding vinden.

Aangezien de slijmbeurzen en pezen in de schouder met elkaar verbonden zijn, is het zeer lastig een bursitis van een peesontsteking te onderscheiden, omdat ze dezelfde symptomen laten zien.

Afspraak maken Contact opnemen

 

Oorzaak acute slijmbeurs ontsteking schouder

Slijmbeursontstekingen in de schouder kunnen zowel geleidelijk als plotseling (acuut) ontstaan en zijn vaak het gevolg van een overbelasting. Net zoals bij de andere schouderklachten is ook de overbelasting bij een acute slijmbeurs ontsteking soms lastig te achterhalen.

Bij het witten van het plafond of het wassen van alle ramen ligt de oorzaak meer voor de hand. Zie voor de meest voorkomende oorzaken de opsomming bij peesontsteking schouder.

Ook een verkalking in de buurt van de slijmbeurs kan een ontsteking doen opvlammen. Ook in dit geval is het dus wel belangrijk om de échte oorzaak te vinden en niet alleen symptomen te bestrijden.

Differentiaal Diagnoses – Mogelijk andere aandoeningen

Er zijn meerder aandoeningen die een pijnlijke schouder geven, maar een andere oorzaak hebben. Deze oorzaken kunnen geconstateerd worden door middel van een lichamelijk onderzoek en het vragengesprek vooraf. Daarnaast is echografische beeldvorming hierop ook een mooie toevoeging.

Voorbeelden van andere aandoeningen met hetzelfde klachtenbeeld zijn:

  • Peesontsteking van de schouder
  • Triggerpoints
  • Frozen shoulder
  • Pees scheur
  • Verkalking in de schouder
  • Artrose

Onderzoek schouderontsteking

De ontstaanswijze van de pijn, tezamen met de plaats en de soort pijn geeft vaak al het vermoeden tot een slijmbeursontsteking in de schouder.

Aan de hand van verder fysiotherapeutisch onderzoek kan worden gekeken waar de klachten daadwerkelijk vandaan komen. Hierbij wordt de bewegelijkheid en stabiliteit van het schoudergewricht bekeken. Maar ook alle omliggende gewrichten (schouderblad, nek, ribben etc.) worden onderzocht om eventuele oorzaken in kaart te brengen.

Als het van meerwaarde is, zal er een echo worden gemaakt om te bekijken of de slijmbeurs echt ontstoken is en hoe de kwaliteit is van de weefsel eromheen. Door alle bevindingen van het onderzoek en het vragengesprek te bundelen geeft dit een goed beeld van de klacht en de eventuele oorzaken. Aan de hand daarvan kan vervolgens de behandeling worden gestart.

‘’Wat gebeurt er als ik niks doe?’’ Evenals bij een peesontsteking geldt dat wanneer de overbelasting duidelijk aan te wijzen is en de betreffende activiteit is afgerond, het lichaam dit prima zelf kan herstellen, mits het de kans ervoor krijgt. Hier is wat rust voor nodig, wellicht een coldpack erop om dit te bevorderen.

Echter kan een ontstoken schouderslijmbeurs ook een langdurige en hardnekkige klacht worden, wanneer er niet op de juiste manier mee om gegaan wordt.

Behandeling slijmbeursontsteking schoudergewricht

Pijnstilling is vaak een eerste vereiste om mee te beginnen bij deze pijnlijke klacht. Afhankelijk van de gevonden oorzakelijke stoornissen, zou het behandelplan eruit kunnen zien zoals benoemd onder de behandeling van peesontsteking.

Wanneer deze behandelingen niet het gewenste resultaat geeft zal er verder gekeken worden naar mogelijkheden bij andere zorgprofessionals. Liefst voorkomen we dat er een injectie nodig is, omdat dit op langer termijn vervelende gevolgen kan hebben voor het schoudergewricht.

Maar met al deze mogelijkheden komen we samen vast tot een juiste behandeling!

Oefeningen voor thuis

Oefeningen bij slijmbeursontsteking schouder

Mis niets: schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Met tips, exclusieve acties, start nieuwe trainingen, updates over team Fitplan, interessante blogs en achtergrondinformatie over klachten en onze behandelingen. Je kunt je op elk moment weer uitschrijven. Klik hier voor het archief.

Afspraak maken
Chat openen
Hallo!
Waarmee kunnen we je helpen?

Ps Een afspraak maak je eenvoudig online. Bel ons voor het wijzigen van je afspraak.