Slapen is geen geringe kunst

Waarom is slaap zo belangrijk? Hoeveel invloed heeft voldoende en goede slaap op je dagelijkse leven? Wat kun je doen om beter in slaap te komen en beter te slapen? Hoeveel slaap heb je nou eigenlijk nodig? En wat zijn de nadelen van te weinig slaap?

Je moet de hele dag wakker blijven!

Niet iedereen heeft evenveel slaap nodig. Dit hangt af van je leeftijd, lichamelijke conditie en activiteit gedurende de dag. Iemand die de hele dag actief is heeft meer slaap nodig dan iemand die een dagje vrij heeft. Kinderen en ouderen hebben gemeen dat ze beide moeite hebben met slapen, maar wel veel slaap nodig hebben. Kinderen groeien in hun slaap, de hersenen verwerken alle indrukken van de dag en zich instellen op een eventuele leersituatie. Ouderen zijn minder belastbaar en hebben daardoor veel slaap nodig. Ondanks dat de slaapbehoefte van veel dingen afhankelijk is, zijn er toch gemiddelden opgesteld voor hoeveel slaap een mens in verschillende fases van zijn of haar leven nodig heeft.

Leeftijd en slaapuren per etmaal

  • 0-1 jaar, 15 tot 17 uur
  • 1-3 jaar, 12 tot 14 uur
  • 3-6 jaar, 10 tot 12 uur
  • 6-12 jaar, 10 tot 11 uur
  • 12-18 jaar, 8 tot 10 uur
  • 18 plus, 7 tot 9 uur
  • 60 plus, 9 tot 11 uur

Waarom slaap zo belangrijk is

Dat is op meerdere manieren uit te leggen. De belangrijkste reden waarom slaap zo belangrijk is, is omdat je in je slaap herstelt. Niet alleen je spieren herstellen de schade die zij hebben opgelopen, maar voornamelijk je hersenen hebben alleen tijdens het slapen de kans om afvalstoffen af te voeren. Je lymfesysteem zorgt dat er de hele dag door afvalstoffen worden afgevoerd in je lichaam. Met helaas uitzondering van je hersenen. De afvalstoffen die je gedurende de dag produceert komen in je hersenvocht, en alleen tijdens de slaap worden deze afvalstoffen afgevoerd. Daarnaast is slaap belangrijk om alle indrukken van de dag te verwerken.

Wat zijn de nadelen van te weinig slaap?

Er zijn veel nadelen aan slaaptekort. We maken hierbij een onderscheid tussen kortdurend slaaptekort en chronisch slaaptekort.Kortdurend slaaptekort is natuurlijk vervelend maar minder schadelijk dan slaaptekort op lange termijn. Op korte termijn kan slaaptekort zorgen voor dufheid, concentratiegebrek, chagrijnigheid en verhoogd hongergevoel. Op lange termijn zijn deze effecten veel groter. Met een langdurig slaaptekort verhoogd men het risico op hart- en vaatziekten, diabetes, gewichtstoename en is de kans op een depressie groter.

Dit is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Wat kun je doen om makkelijker in slaap te komen en beter te slapen?

Samengevat

De conclusie is dat slaap voor iedereen van levensbelang is. Als je slecht slaapt wordt je minder productief, energiek, raken je hormonen in disbalans en kan je lichaam niet alle afvalstoffen kwijt. Daarnaast als je bijvoorbeeld wilt afvallen en je slaapt slecht, dan werkt dit elkaar ontzettend tegen. Door meer slaap heb je meer energie om je doelen te halen, productief en energiek te zijn en kom je meer in balans.

Mis niets: schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Met tips, exclusieve acties, start nieuwe trainingen, updates over team Fitplan, interessante blogs en achtergrondinformatie over klachten en onze behandelingen. Je kunt je op elk moment weer uitschrijven. Klik hier voor het archief.

Afspraak maken
Chat openen
Hallo!
Waarmee kunnen we je helpen?

Ps Een afspraak maak je eenvoudig online. Bel ons voor het wijzigen van je afspraak.