Achillespees tendinopathie

Achillespees pijn, hoogstwaarschijnlijk een tendinopathie, is een veelvoorkomende klacht, met als voornaamste oorzaak overbelasting. Een tendinopathie geeft aan dat er sprake is van letsel aan een pees, in dit geval de achillespees. De achillespees bevindt zich aan de achterzijde van de enkel en maakt de overgang van de kuitspier naar de hak. De klachten presenteren zich vaak als volgt:

  • Pijn aan de hak of de pees zelf
  • Beperking in het bewegen
  • Een dikkere pees

Typerend voor deze klacht zijn ook de opstartklachten na de nachtrust of andere pauze waarin er geen druk op de voeten gezet wordt. Vaak kan er ook onderscheid gemaakt worden in welk stadium de klacht zich bevindt. In het beginstadium zal de klacht met name na de sportbelasting op gaan spelen. In een verder gevorderd stadium zullen de klachten continue aanwezig zijn.

Afspraak maken Contact opnemen

 

Oorzaak achillespees tendinopathie

Vaak ontstaan de klachten na repeterende belasting, zoals hardlopen, voetballen of tennis. Maar het komt ook voor bij mensen die het sporten weer hebben opgepakt na een lange periode niet gesport te hebben. Onderliggende factoren van het ontstaan wijzen vaak op spierzwakte van de kuitspieren (M.Gastrocnemius en M.Triceps Surae), instabiliteit van het enkelgewricht, overgewicht, een asymmetrische belasting van de pees of een combinatie van meerdere. Ook draagt het schoeisel zijn steentje bij.

Differentiaal Diagnoses

Er zijn meerdere aandoeningen die een pijnlijke achillespees geven, maar een andere oorzaak hebben. Deze oorzaken kunnen geconstateerd worden door middel van een lichamelijk onderzoek en het vragengesprek bij ons vooraf. Daarnaast is echografische beeldvorming ook een mooie toevoeging hierop, met name om onderstaande aandoeningen te kunnen onderscheiden:

  • De ziekte van Sever bij kinderen rond de leeftijd van 8 – 15 jaar, dit is een groei gerelateerde aandoening die voor pijn in de achillespezen kan zorgen.
  • Ontsteking van de slijmbeurs achter de achillespees.
  • Een haglundse exostose. Dit is een botuitsteeksel aan het hielbeen, achter de achillespees, die op zijn beurt weer zorgt voor irritatie aan de achillespees. Dit is overigens niet de verdikking op de achterzijde van de hiel die frictie geeft in de schoen!
  • Mocht de pijn iets hoger in de kuit zitten dan kan het duiden op een scheur in de kuitspier, ook wel een zweepslag genoemd. Hierbij is er ook vaak verkleuring en zwelling aanwezig.

Onderzoek ontstaan achillespees klachten

De manier waarop de klachten zijn ontstaan en de momenten waarop de pijn te voelen is, geeft vaak al snel aanleiding om te denken aan een achillespees tendinopathie. Een goede zelftest is om op 1 been te gaan staan en vervolgens op tenen proberen te komen.

Hierbij is de achillespees pijn vaak duidelijk aanwezig in het middengedeelte van de pees of rond de hak. Ook kunnen de kuitspieren hierin gevoelig zijn.

Aan de hand van een fysiotherapeutisch onderzoek kan worden gekeken waar de klachten daadwerkelijk vandaan komen. Hierbij wordt de bewegelijkheid en stabiliteit van het enkelgewricht bekeken, samen met de spierspanning van de kuiten. Daarna zal er een echo worden gemaakt van de achillespees om de kwaliteit van de pees in kaart te brengen, hiermee kan ook het verschil in dikte gemeten worden met de linker en rechter pees. Door alle bevindingen van het onderzoek en het vragengesprek te bundelen geeft dit een goed beeld van de klacht en kan aan de hand daarvan de behandeling worden gestart.

‘’Wat gebeurt er als ik niks doe?’’ Een ontstoken achillespees is vaak een langdurige en hardnekkige klacht, wanneer er niet op de juiste manier mee om gegaan wordt.

Behandeling ontsteking achillespees

Er zijn verschillende behandelmogelijkheden voor de achillespees tendinopathie. Allereerst is het belangrijk dat de belasting goed wordt gedoseerd. Dit gaat met name om de provocerende sportbelastingen. Vervolgens zijn spierversterkende oefeningen en rekoefeningen van de kuitspieren aan de beurt om de belasting geleidelijk aan weer op te voeren en de pees aan te sterken. Naast deze oefentherapie kunnen shockwave therapie en vliegwieltraining een mooie toevoeging zijn om de pees hierin een extra boost te geven.

Wanneer deze behandelingen niet het gewenste resultaat geven zal er verder gekeken worden naar andere mogelijkheden met andere zorgprofessionals. Maar met al deze opties komen we samen vast tot een juiste behandeling!

Oefeningen voor thuis

Oefeningen bij achillespees ontsteking

Mis niets: schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Met tips, exclusieve acties, start nieuwe trainingen, updates over team Fitplan, interessante blogs en achtergrondinformatie over klachten en onze behandelingen. Je kunt je op elk moment weer uitschrijven. Klik hier voor het archief.

Afspraak maken
Chat openen
Hallo!
Waarmee kunnen we je helpen?

Ps Een afspraak maak je eenvoudig online. Bel ons voor het wijzigen van je afspraak.