Chronische enkel instabiliteit

Enkel instabiliteit of verzwikking is vast wel bekend. Maar als dit vaker achterelkaar voorkomt en de klachten langer duren dan 12 weken is er kans op chronische instabiliteit van de enkel.

De klachten hierbij zijn dan ook, zoals de naam al doet vermoeden, dat de enkel instabiel is. Er is weinig stabiliteit van de enkel zodat deze ‘zwakker’ aanvoelt en u onzekerder bent. Er zijn pijnklachten (vaak aan de buitenzijde) van de enkel bij belasting van die enkel omdat de belasting dan te hoog is voor wat de enkel aankan (belastbaarheid).

De belastbaarheid (kracht, stabiliteit, coördinatie) wordt zo steeds minder. Ook kan er steeds vocht terugkomen na belasting.

Afspraak maken Contact opnemen

Oorzaak chronische enkel instabiliteit

Chronische enkel instabiliteit komt vaak voor als gevolg van eerdere enkel verzwikkingen. De kans om door de enkel heen te gaan wordt weer groter bij instabiliteit, zo kom je in een vicieuze cirkel terecht.

Een grote groep patiënten (20-40 procent) houdt hierdoor klachten aan de enkel na een enkel verzwikking.

Differentiaal Diagnoses

Het is belangrijk om een (acute) enkel verzwikking goed en direct te behandelen zodat chronische enkel instabiliteit wordt voorkomen. Nevenklachten kunnen direct behandeld worden om de voorwaarden te scheppen dat er geen langdurige klachten ontstaan. Ook is het belangrijk dat er geen bewegingsangst ontstaat zodat beweging wordt vermeden en de belastbaarheid hierdoor verlaagd wordt.

Voorbeelden van andere aandoeningen met een vergelijkbaar klachtenbeeld zijn:

  • Acute enkel verzwikking/ inversie trauma
  • Syndesmoses fractuur
  • Mediaal band ruptuur
  • Bot fracturen/ kraakbeen letsel

Onderzoek

De manier waarop de klachten zijn ontstaan, hoelang de klachten aanwezig zijn en de plaats waarop de pijn te voelen is, geeft de aanleiding om te denken aan chronische enkel instabiliteit.

Aan de hand van een fysiotherapeutisch onderzoek wordt de beweeglijkheid en stabiliteit van het enkelgewricht getest, samen met o.a. de spierspanning van de kuiten. Aan de hand van de status van de klacht en het doel van de patiënt kan de behandeling worden gestart.

“Wat gebeurt er als ik niks doe?” Waarschijnlijk loopt u al langer met deze klachten, anders waren ze ook niet ‘chronisch’ dat wil zeggen dat de klachten al langer dan 3 maanden aanwezig zijn. Als u geen actie onderneemt dan zullen er klachten blijven en wellicht wordt de instabiliteit van de enkel verergert. Sportactiviteiten zullen pijnlijk zijn, blijven en misschien ook wel niet meer kunnen worden uitgevoerd. Het is dus zeker verstandig om een fysiotherapeut te bezoeken bij deze klachten!

Behandeling en advies

Het is belangrijk dat het enkelgewricht goed kan bewegen. Hierbij kunnen wij als fysiotherapeut de enkel behandelen met zogenaamde mobilisatie technieken.

Ook zijn mobiliteits-, stabiliteits- en krachtoefeningen belangrijk om het herstel te optimaliseren zodat de enkel stabieler en krachtiger wordt om uiteindelijk de dagelijkse- of sportactiviteit weer te kunnen hervatten.

Daarnaast is vliegwieltraining een mooie toevoeging om het hele lichaam te versterken en met name de spierkracht van de kuiten/ benen een ‘boost’ te geven! Dit alles, om uiteindelijk weer sterker terug te keren op (sport) niveau!

Oefeningen voor thuis

Oefeningen bij chronische enkel instabiliteit

Mis niets: schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Met tips, exclusieve acties, start nieuwe trainingen, updates over team Fitplan, interessante blogs en achtergrondinformatie over klachten en onze behandelingen. Je kunt je op elk moment weer uitschrijven. Klik hier voor het archief.

Afspraak maken
Chat openen
Hallo!
Waarmee kunnen we je helpen?

Ps Een afspraak maak je eenvoudig online. Bel ons voor het wijzigen van je afspraak.