Corona – Long-COVID

Vervelend genoeg is er een percentage mensen die na een corona besmetting aanzienlijke klachten blijft ervaren. Deze langdurige klachten worden Long-COVID (long = Engels en leest als langdurige covid klachten) of post-COVID genoemd. Voorbeelden van langdurige klachten zijn benauwdheid, vermoeidheid, concentratieproblemen, hartkloppingen, slaapproblemen en spierpijnen.

Afspraak maken Contact opnemen

 

Oorzaak Long-COVID

Er is nog veel onbekend over deze aandoening na een corona besmetting. Er wordt dan ook volop onderzoek gedaan:

  • Het RIVM kijkt hoeveel mensen na een coronabesmetting langdurig gezondheidsklachten houden (rivm.nl), wat die klachten zijn en hoe lang ze aanhouden. In dit onderzoek worden deelnemers over een langere tijd gevolgd.
  • De overheid ondersteunt via de organisatie ZonMw onderzoeken naar onder andere aanhoudende klachten na een COVID-19 infectie (zonwm.nl). Dit onderzoek moet kennis opleveren over de aard van de klachten, herstel, behandelingen en het organiseren van zorg. Daarnaast wordt onderzoek gedaan naar onder andere vaccinatie en behandeling. In totaal lopen er 14 COVID-19-onderzoeken via ZonMw (zonmw.nl).

Differentiaal Diagnoses

Het is natuurlijk altijd lastig te zeggen welke klachten nu precies waar van komen. Mogelijk ervaarde u voor de corona besmetting ook weleens wat vermoeidheid bijvoorbeeld. Er zijn nog veel onbegrepen verschijnselen welke waarschijnlijk toe te schrijven zijn aan het virus.

Onderzoek Long-COVID

We beginnen in algemene zin te vragen naar:

  • de aard, ernst, ontstaanswijze (acuut/geleidelijk), beloop en duur van de klachten
  • de impact van de klachten op werk, gezin en dagelijks functioneren

Vervolgens gaan we meer de diepte in en hebben we waarschijnlijk vervolgvragen die meer specifiek zijn, zoals:

  • bij een hoger risico op spiermassaverlies en bij klachten over spierzwakte of balansproblemen: gewichtsverlies, verminderde eetlust, verminderde spierkracht, valneiging
  • bij kortademigheid:
    – beloop en moment van optreden: aanvalsgewijs, continue, bij inspanning of juist in rust.
    – bovenrug klachten: uitstraling, uit te lokken door lokale druk/beweging
    – ademhalingsklachten, klachten bij het spreken, gevoel van dichtgeknepen keel
  • bij mentale klachten en/of overprikkelingsverschijnselen:
    – concentratie- of geheugenstoornissen en vergeetachtigheid
    – prikkelbaarheid, overgevoeligheid voor zintuiglijke prikkels
    – problemen met plannen en organiseren
  • bij reuk-/smaakstoornissen:
    – invloed op eetlust en voedingsinname
    – bij angst, somberheidsklachten, slaapproblemen en andere psychische klachten:
    – eventuele relatie met acute fase of andere langdurige klachten na COVID-19

Het lichamelijk onderzoek zal zich vooral richten op dat wat er naar voren komt vanuit het eerste vraaggesprek. Liggen de problemen vooral op conditie gebied, dan zullen we conditie testen gaan doen. Liggen de problemen vooral bij fysieke pijnen, dan zullen we dat onderdeel van het lichaam gaan onderzoeken op spierspanning etc.

 

Behandeling Long-COVID

De behandeling is afhankelijk van de resultaten van het onderzoek hierboven en is voor geen coronapatiënt gelijk. Onze Psychosomatische fysiotherapeut zal samen met u bekijken waar uw doelen liggen en wat we nodig hebben om deze te bereiken. Misschien moeten er nog andere zorgverleners ingeschakeld worden in uw traject, zoals een ergotherapeut, diëtiste of coach.

Gezonde leefstijl
Gedurende het traject zullen we ook aandacht besteden aan leefstijlfactoren, zoals roken en een gezonde voeding. Onderzoek heeft namelijk aangetoond dat het stoppen met roken en het kiezen voor gezonde voeding de klachten kunnen verminderen.

Binnen Fitplan is Machteld gespecialiseerd in Psychosomatische fysiotherapie.

Wat gebeurt er als ik niets doe?

De meeste covid gerelateerde klachten verdwijnen spontaan weer na een aantal maanden. Belangrijk is dat er geen spiermassa verloren gaat en dat op een goede manier de conditie (hart/longsysteem) op peil gehouden wordt. Energie management helpt om de klachten zo snel mogelijk in goede banen te leiden.

Bron: Rijksoverheid / RIVM / NHG huisartsen standaard

Mis niets: schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Met tips, exclusieve acties, start nieuwe trainingen, updates over team Fitplan, interessante blogs en achtergrondinformatie over klachten en onze behandelingen. Je kunt je op elk moment weer uitschrijven. Klik hier voor het archief.

Afspraak maken
Chat openen
Hallo!
Waarmee kunnen we je helpen?

Ps Een afspraak maak je eenvoudig online. Bel ons voor het wijzigen van je afspraak.