Hallux valgus

Een hallux valgus is een vergroeiing van de (grote) teen. Er ontstaat een soort van ‘knobbel’ op de grote teen die uitsteekt, omdat de teen naar binnen groeit. Vaak irriteert dit in de schoen en geeft deze klacht pijn bij het lopen.

Ongeveer 33% van de volwassenen heeft in lichte of ernstigere mate last van een hallux valgus. Vrouwen hebben er vaker last van dan mannen.

Op langere termijn kan het looppatroon verstoord worden en kan het verder nog klachten geven in bijvoorbeeld het onderbeen door een gecompenseerd looppatroon.

Afspraak maken Contact opnemen

Oorzaak hallux valgus

Het is nog onbekend hoe de hallux valgus ontstaat. Een aangeboren voet afwijking, hypermobiliteit, ‘platvoeten’ of artrose kan een oorzaak zijn.

Strakke, nauwe schoenen (met een hak) kunnen het risico op een hallux valgus ook verhogen.

Differentiaal Diagnoses

Nevenklachten kunnen direct behandeld worden om zo de voorwaarden te scheppen dat er geen langdurige bijkomende klachten ontstaan.

Voorbeelden van andere aandoeningen met een klachtenbeeld wat er op lijkt kunnen zijn:

  • Artrose tenen

Onderzoek

De plaats waarop de pijn te voelen is, de stand van de teen/ tenen en de eventuele pijn bij het lopen geeft direct een eventuele aanleiding of er sprake is van een hallux valgus.

Aan de hand van een fysiotherapeutisch onderzoek wordt de stand van de tenen, de beweeglijkheid, kracht en stabiliteit van de tenen/voet getest.

“Wat gebeurt er als ik niks doe?” De vergroeiing van de grote teen is niet ontstaan op de 1 op de andere dag. Waarschijnlijk loopt u al een langere tijd met klachten. Er zal niet veel veranderen. Met tips en aanpassingen van expertises zoals een fysiotherapeut in samenwerking met een podoloog kunnen de klachten wél verminderen.

Behandeling en advies

Meestal is het beleid conservatief, dat wil zeggen dat er geen operatie aan te pas hoeft te komen. Er worden adviezen gegeven (laag en wijd schoeisel bijv.) en ook wordt de voet behandeld om de beweeglijkheid zo goed mogelijk te maken/houden.

Mobiliteits-, stabiliteits- en krachtoefeningen zijn goed om de kleine voetspieren en het onderbeen te versterken zodat de voorwaarden goed zijn om zo min mogelijk irritatie/ frictie op de grote teen te krijgen Ook werken we samen met een podoposturaal therapeut waar we u naartoe kunnen sturen om goede zooltjes te laten maken voor in uw schoeisel, zodat de druk op de hallux valgus minder wordt.

Belangrijk is om in de gaten te houden dat er geen bijkomende klachten ontstaan door een eventueel gecompenseerd looppatroon (bijvoorbeeld door mank lopen). De fysiotherapeut kan je hiervoor behandelen en advies geven om dit te voorkomen.

Oefeningen voor thuis

Oefeningen bij hallux valgus

Mis niets: schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Met tips, exclusieve acties, start nieuwe trainingen, updates over team Fitplan, interessante blogs en achtergrondinformatie over klachten en onze behandelingen. Je kunt je op elk moment weer uitschrijven. Klik hier voor het archief.

Afspraak maken
Chat openen
Hallo!
Waarmee kunnen we je helpen?

Ps Een afspraak maak je eenvoudig online. Bel ons voor het wijzigen van je afspraak.