Hielspoor

Ongeveer 10% van de volwassenen in Nederland heeft wel eens te maken gehad met hielklachten. Deze klachten zijn langdurig aanwezig en gaan meestal niet vanzelf weer over. In de volksmond worden deze klachten hielspoor genoemd. Maar wat is hielspoor?

Hielspoor is een verkalking van de aanhechting van de peesplaat (fascia plantaris) op het hielbeen. Dit wordt gevormd na langdurige schade aan de vezels van de peesplaat. Deze schade wordt meestal veroorzaakt door overbelasting. Vaak ontstaat hielspoor in combinatie met een ontsteking van de peesplaat.

In sommige gevallen is er alleen sprake van een ontsteking van de peesplaat. Er wordt dan gesproken van fasciitis plantaris. De behandelmethode is in beide gevallen hetzelfde.

Afspraak maken Contact opnemen

Oorzaak hielspoor klachten

Hielspoor ontstaat voornamelijk door een verkeerde afzet van de voet, waardoor de peesplaat overbelast raakt. Veel verschillende factoren hebben invloed op de afzet van de voet. Bijvoorbeeld een verandering van de stand van de voet door slecht schoeisel of instabiliteit van de voet en enkel.

Door overmatige rek op de peesplaat raakt deze geïrriteerd en ontstoken. Er wordt te hard en te lang getrokken aan de peesplaat. Dit kan ook ontstaan door langdurig staan, veel autorijden en sporten. Met je fysiotherapeut kan je de oorzaak duidelijk in kaart brengen.

Symptomen overbelasting peesplaat

De karakteristieke pijn bij hielspoor is een stekende en scherpe pijn die zich onder de hiel lokaliseert. Bij het aanraken van de peesplaat voelt deze strak en stijf. De pijn wordt in de loop van de dag steeds heftiger. De eerste stappen in de ochtend kunnen ook erg pijnlijk zijn.

Belasting zoals staan, wandelen, autorijden en sporten zal de pijn doen laten toenemen. Na een moment van rust nemen de klachten af maar zijn de eerste stappen weer erg pijnlijk, dit wordt startpijn genoemd.

Mogelijk andere aandoeningen; Differentiaal diagnoses

Er zijn meer aandoeningen die hielklachten kunnen veroorzaken. Om daar onderscheid in te maken kan je zelf eerst na gaan of de klachten recht onder de hiel zit en niet achter op.

Andere aandoeningen die klachten onder de hiel veroorzaken zijn:

  • Ontsteking van de peesplaat (fasciitis plantaris)
  • Slijtage van het enkelgewricht
  • Uitstralende pijn vanuit de binnenste kuitspier (m. gastrocnemius medialis)
  • Atrofie/ schade van het vetkussen onder de hiel

Onderzoek peesklachten hielspoor

Tijdens het onderzoek wordt gezocht naar welke factoren van invloed zijn op het ontstaan en in stand houden van de klacht. Er wordt gekeken naar de stand en het functioneren van het bewegingsapparaat.

De enkel en voet worden getest op bewegelijkheid en stabiliteit. Met het maken van een echo wordt er ten eerste gekeken óf er een verkalking of peesplaatontsteking aanwezig is en indien ‘ja’; in welke mate.

Behandeling en oefeningen bij hielspoor klachten

Je kan zelf eerst een aantal dingen thuis proberen om van je klachten af te komen, zoals;

  • Schoeisel dragen met een goed voetbed
  • Rekken van de kuitspier
  • Rust nemen van de overbelastende factoren
  • Gedurende de nacht een Strassburgsok dragen

Wacht niet te lang wanneer het bovengenoemde niet voor verbetering van de klachten zorgt. De fysiotherapeut zal je begeleiden bij het verhelpen van je klachten.

Zoals eerder genoemd zijn er verschillende redenen waardoor hielspoor ontstaat. Na het onderzoek zal de best passende behandelinterventie hier op ingezet worden. Behandelinterventies die door de fysiotherapeut worden ingezet kunnen zijn;

Wanneer instabiliteit van de voet een belemmerende factor blijft, ondanks de therapie, kan dit verholpen worden middels een steunzool. De fysiotherapeut zal je verwijzen naar de podotherapeut, die een op maat gemaakte steunzool voor u ontwikkelt.

Oefeningen voor thuis

Oefeningen bij hielspoor klachten

Mis niets: schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Met tips, exclusieve acties, start nieuwe trainingen, updates over team Fitplan, interessante blogs en achtergrondinformatie over klachten en onze behandelingen. Je kunt je op elk moment weer uitschrijven. Klik hier voor het archief.

Afspraak maken
Chat openen
Hallo!
Waarmee kunnen we je helpen?

Ps Een afspraak maak je eenvoudig online. Bel ons voor het wijzigen van je afspraak.