Hoofdpijn vanuit de nek – cervicogene hoofdpijn

Er is nog erg veel onduidelijkheid over cervicogene hoofdpijn. Experts houden er verschillende meningen op na. De één zegt dat het vaak voorkomt, de ander beweert dat het vrij zeldzame klachten zijn. Wel zijn er duidelijke aanwijzingen dat de oorzaak gelegen moet zijn in de nek en dat er niks mis is met het hoofd. Er wordt verschil gemaakt tussen acuut ontstane en geleidelijk ontstane hoofdpijn vanuit de nek.

Bij acute klachten kunt u denken aan whiplash-beelden, maar ook hoofdpijn die ontstaan is na een poos uit het vliegtuigraampje te hebben gekeken.

De chronische variant ontstaat geleidelijk, ogenschijnlijk zonder duidelijke oorzaak. Daarover later meer.

De pijn is vaker eenzijdig dan dubbelzijdig aanwezig, maar beide is mogelijk. Cervicogene hoofdpijn gaat vaak gepaard met nekpijn. De pijnlocatie is ook wisselend: op het achterhoofd, een gezichtszijde, ter hoogte van het oor of boven/achter de ogen en op verschillende plaatsen bovenop de schedel komt ook voor.

Afspraak maken Contact opnemen

Oorzaak cervicogene hoofdpijn

We denken dat er een relatie is tussen de pijn en bepaalde stoornissen in de volgende weefsels:

  • Gewrichtjes tussen de schedel en bovenste nekwervels – blokkades
  • Verhardingen/ triggerpoints in de verschillende spierlagen (hoog) in de nek
  • Tussenwervelschijven
  • Bandjes tussen de schedel en bovenste nekwervels
  • Aanhechtingen van de spieren/ pezen op het achterhoofd

Differentiaal Diagnoses – Mogelijk andere aandoeningen

Er bestaan verschillende vormen van hoofdpijn met ieder zijn specifieke karakter. Zoals migraine, spanningshoofdpijn, cluster hoofdpijn of hoofdpijn door overmatig medicijngebruik. De kans is gering dat de hoofdpijn komt door ernstigere zaken, zoals een tumor. Bent u daar toch ongerust over? Overleg met uw huisarts of met ons hoe uw bezorgdheid weggenomen kan worden!

Onderzoek hoofdpijn vanuit de nek

Tijdens de intake wordt uitgebreid gevraagd naar het ontstaan, de duur, de pijnlocatie en de factoren die van invloed zijn op de ernst van de klachten. Zinvol is om bijvoorbeeld een dagboek bij te houden met daarin de mate van hoofdpijn, gedane activiteiten, medicijn inname en aantal uren slaap.

Daarnaast worden de stoornissen in kaart gebracht op het gebied van de beweeglijkheid en stand van de nekwervels en bovenste ribben, de stabiliteit, spierlengte- en hardheid. Alle factoren die een rol lijken te hebben in het veroorzaken of het onderhouden van de hoofdpijn worden samengevat en in een behandelplan gegoten.

‘’Wat gebeurt er als ik niks doe?’’ Als de mogelijke oorzaak of uitlokkende factor niet weg wordt genomen, zoals een gewrichtsblokkade of slechte houding, dan zal de klacht chronisch worden (als deze dat nog niet is). Door pijn bewegen we altijd slechter en creëren we meer spierspanning dan normaal is, wat weer pijn oplevert.

Hoofdpijn behandeling

Afhankelijk van de gevonden stoornissen en herstel belemmerende factoren kan het behandeltraject bijvoorbeeld als volgt zijn:

  • Blokkades wervelkolom en/of ribben oplossen middels manipulaties/mobilisaties
  • Triggerpoints verminderen door middels van dry needling/ massage
  • Houdingsoefeningen, ‘omgaan-met-de-nek regels’ en adviezen voor het dagelijks leven
  • Coördinatie/stabiliteitsoefeningen voor de diep liggende kleine nekspiertjes
  • Functionele training naar wat voor uw dagelijks leven nuttig is; wat moet uw nek allemaal verduren? Daarin gaan we ‘m trainen.

Oefeningen voor thuis

Oefeningen bij cervicogene hoofdpijn

Mis niets: schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Met tips, exclusieve acties, start nieuwe trainingen, updates over team Fitplan, interessante blogs en achtergrondinformatie over klachten en onze behandelingen. Je kunt je op elk moment weer uitschrijven. Klik hier voor het archief.

Afspraak maken
Chat openen
Hallo!
Waarmee kunnen we je helpen?

Ps Een afspraak maak je eenvoudig online. Bel ons voor het wijzigen van je afspraak.