Knie acuut letsel

Acute knieklachten: meniscus scheur, gescheurde kruisbanden, bandletsel

Jaarlijks vinden in Nederland zo’n 860.000 acute knieblessures plaats. Dit is zo’n 20% van alle sportblessures. Acuut knieletsel is vaak het gevolg van een trauma bij sport, maar kan ook ontstaan door een ‘normale’ beweging in het dagelijks leven.

Knieblessures leiden eerder tot blijvende beperkingen dan blessures aan andere gewrichten. Daarom is het belangrijk dat er direct een diagnose wordt gesteld en een behandeltraject wordt gestart.

De meest voorkomende acute knieklachten zijn:

  • Meniscusletsel
  • Gescheurde voorste kruisband
  • Gescheurde achterste kruisband
  • Letsel van de mediale (binnen)band
  • Letsel van de laterale (buiten)band

Uiteraard kunnen er meerdere structuren tegelijkertijd zijn aangedaan. Tevens zijn hierin verschillende gradaties.

Afspraak maken Contact opnemen

 

Oorzaak acute knieklachten

Vaak ontstaan de klachten na een acute verkeerde beweging. Bijvoorbeeld bij een landing na een sprong, waarbij de knie een draaiing maakt met een gebogen knie. Maar ook een misstap van een stoepje kan een oorzaak zijn van gescheurde kruisbanden. Het risico op knieblessures wordt groter bij contactsporten.

Symptomen gescheurde voorste kruisband, bandletsel en meniscus klachten

Typerend voor acute knieklachten is dat er direct pijn aanwezig is tijdens het letsel. Ook komt er vaak zichtbaar vocht in de knie tevoorschijn, zowel direct als een aantal uren na het letsel. Tevens is er een (blauwe) verkleuring van de huid aanwezig. Soms is het in eerste instantie lastig om nog op het been te staan na het trauma en heb je een knak gehoord tijdens de gebeurtenis.

Komen deze symptomen je bekend voor, schroom dan niet om een afspraak bij Fitplan te maken om verder onderzoek naar de knie te laten doen.

Onderzoek weefsel bij klachten aan de knie

Door specifieke testen te doen kunnen we een hypothese geven welk weefsel is aangedaan. Ook kunnen we een echo maken om te kijken of er vocht in je gewricht zit en/of je binnen- of buitenste knieband (in)gescheurd is of verrekt is.

Mochten we denken aan een gescheurde kruisband of meniscusletsel dan zoeken wij contact met de orthopeed om te bekijken welk vervolgtraject het beste is voor jouw specifieke situatie. Voor de één is dat een operatie, voor de ander is dat verder gaan met fysiotherapie; we helpen je hierbij!

Behandeling en oefeningen bij acuut knieletsel

Wat belangrijk is in de eerste fase na het trauma, is dat je de juiste dingen doet voor je knie. Koelen is hierbij een tip als je last van een dikke knie hebt. Verder kunnen wij je meer aanwijzingen en adviezen geven, gespitst op jouw blessure.

Daarna is het goed om de spieren rondom je knie weer sterker te maken middels oefeningen gericht op stabiliteit en kracht, zodat je je activiteiten in dagelijks leven en sport weer zo snel mogelijk kan oppakken!

Oefeningen voor thuis

Oefeningen bij acuut knieletsel

Mis niets: schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Met tips, exclusieve acties, start nieuwe trainingen, updates over team Fitplan, interessante blogs en achtergrondinformatie over klachten en onze behandelingen. Je kunt je op elk moment weer uitschrijven. Klik hier voor het archief.

Afspraak maken
Chat openen
Hallo!
Waarmee kunnen we je helpen?

Ps Een afspraak maak je eenvoudig online. Bel ons voor het wijzigen van je afspraak.