Nekklachten

Nekpijn komt veel voor en kan zeer storend zijn in het dagelijks leven. Vooral slapen en langere tijd bureauwerk uitvoeren levert vaak problemen op bij mensen met nekklachten.

Pijn kan zeurend, stijf, brandend, schietend etc. zijn. Soms straalt het uit tot aan de schouder, elleboog of zelfs hand. Ook kunnen hierbij tintelingen of een slapend gevoel aanwezig zijn in (een gedeelte van) de hand.

Afspraak maken Contact opnemen

 

Oorzaak pijn in de nek

Pijn in de nek kan dus lokaal voorkomen, maar ook uitstralen tot in de arm/hand. Vaak liggen daar verschillende pijnbronnen aan ten grondslag. Wanneer de klachten zich voornamelijk lokaliseren rondom de nek/schouder zijn het meestal (niet altijd!) de wervels, spieren, bindweefsels, etc.

Wanneer er ook veel sensaties in de arm(en) te voelen zijn, kunnen zenuwen en bloedvaten een rol spelen in het verhaal. Meest bekende klacht hierbij is de nekhernia.

Veel voorkomende aanleidingen voor klachten in het nek/ schoudergebied:

  • Whiplash tgv auto ongeluk
  • Statische belasting zoals bv beeldschermwerk
  • Verkeerde houding
  • Niet passend hoofdkussen
  • Geblokkeerde wervels
  • Verharde spieren
  • Stress, vermoeidheid
  • Slijtage wervelkolom
  • Versleten tussenwervelschijf (discus)

Vaak is het een combinatie van factoren die aanleiding geeft tot het krijgen van klachten. Zo zijn er genoeg mensen waarbij 1 of meer punten gelden, maar die toch geen pijn hebben. Vergelijkbaar met lage rugklachten: slijtage, artrose, versleten tussenwervelschijven vinden we bij het merendeel van de bevolking en veroorzaakt gelukkig lang niet altijd pijn!

Meestal is er de bekende druppel die de emmer doet overlopen en ervoor zorgt dat er daadwerkelijk klachten komen bij een reeds langer bestaande slijtage/ artrose beeld. Het loont dus vaak om deze druppel te achterhalen en, indien haalbaar, te behandelen!

Differentiaal Diagnoses – mogelijk andere aandoeningen

De plaats waar de pijn gevoeld wordt, is lang niet altijd de plaats waar de oorzaak van de pijn zich bevindt, ook bij de nek gaat dit fenomeen op.

Sommige patiënten hebben enorm veel pijn in de arm, maar komt dit door een probleem in de nek. Andersom kan ook: een probleem in de longen kan pijn projecteren op de bovenrug/nek.

Onderzoek nekpijn

In het eerste vraaggesprek wordt er allereerst uitgesloten dat het om pijn vanuit bijvoorbeeld organen gaat; het ‘moet’ wel een klacht betreffen in het bewegingsapparaat die opgelost kan worden middels fysiotherapie natuurlijk.

Vervolgens worden de stoornissen in kaart gebracht op het gebied van de beweeglijkheid en stand van de wervels en ribben, de stabiliteit, spierlengte, prikkelbaarheid van de zenuwen, de doorstroming van de bloedvaten en dergelijke.

Alle factoren die een rol lijken te hebben in het veroorzaken of het onderhouden van de nekpijn worden samengevat en in een behandelplan gegoten; in overleg wordt bepaald welke prioriteit heeft om mee te beginnen.

‘’Wat gebeurt er als ik niks doe?’’ Een aantal nekklachten herstellen zelf weer; zoals ‘spit in de nek’ of een verrekking/ overbelaste spier. Maar wanneer er meer factoren een rol spelen en de directe oorzaak lastig te ontdekken is, is de kans groot dat de klachten sneller verholpen kunnen worden als therapie wordt ingezet.

Nekklachten behandeling

Afhankelijk van de gevonden stoornissen en herstel belemmerende factoren kan het behandelplan er bij ogenschijnlijk vergelijkbare nekklachten totaal anders uitzien. Een behandeltraject kan bijvoorbeeld als volgt zijn:

  • Blokkades wervelkolom en/of ribben oplossen middels manipulaties/ mobilisaties
  • Triggerpoints verminderen door middels van dry needling/ massage
  • Houdingsoefeningen, ‘omgaan-met-de-nek regels’ en adviezen voor het dagelijks leven
  • Adviezen over medicatie
  • Coördinatie/ stabiliteitsoefeningen voor de diep liggende kleine nekspiertjes

Wanneer deze behandelingen niet het gewenste resultaat geven, zal er verder gekeken worden naar mogelijkheden bij andere zorgprofessionals of gaan we in overleg met uw huisarts!

Oefeningen voor thuis

Oefeningen bij nekklachten

Mis niets: schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Met tips, exclusieve acties, start nieuwe trainingen, updates over team Fitplan, interessante blogs en achtergrondinformatie over klachten en onze behandelingen. Je kunt je op elk moment weer uitschrijven. Klik hier voor het archief.

Afspraak maken
Chat openen
Hallo!
Waarmee kunnen we je helpen?

Ps Een afspraak maak je eenvoudig online. Bel ons voor het wijzigen van je afspraak.