Pijn in kuit en knieholte

Oorzaak

Pijn in de kuit en/of knieholte kan ontstaan door verschillende factoren. Pijn in de knieholte is vaak een gevolg van overbelasting of het maken van een verkeerde beweging. Hierdoor kan er een stekende of zeurende pijn ontstaan. Ook kan de knieholte ‘verdikt’ aanvoelen en klachten geven bij bijvoorbeeld lopen en hurken.

Pijn in de kuit kan ook een gevolg zijn van overbelasting. Door een hogere of andere belasting dan je normaal gewend bent, kan de kuit overbelast raken. Ook kan een misstap, afzetten of sprinten lijden tot beschadiging van de kuitspier, dit wordt een zweepslag genoemd. Hierbij is er een spierscheurtje ontstaan in de kuitspier. Je voelt dan een scherpe stekende pijn en het kan zijn dat er een bloeduitstorting op de kuit ontstaat.

Afspraak maken Contact opnemen

 

Differentiaal Diagnose; mogelijk andere aandoeningen

Andere oorzaken die zorgen voor pijn in de kuit kunnen zijn:

  • Trombose: bij trombose wordt de kuit dik, rood en pijnlijk en is er sprake van een stolsel in een ader. Hierbij is het van belang dat je snel bij de huisarts terecht komt voor verder onderzoek en behandeling.
  • Etalage benen: in de medische wereld claudicatio intermittens genoemd. Hierbij is de doorbloeding in het been verstoord waardoor er een knellende pijn in de kuit ontstaat tijdens inspanning. Dit ontstaat omdat er niet voldoende zuurstof bij de spieren terecht komt. Tijdens het lopen treedt de pijn in het been op, na een korte pauze zakt de pijn af en bij het hervatten treedt komt de pijn weer geleidelijk terug. Bij deze klacht is het belangrijk dat de diagnose door een arts gesteld wordt om de juiste behandeling te starten.
  • Een bakerse cyste geeft pijn in de knieholte en anders dan de naam doet vermoeden gaat het hierbij om een holte gevuld met vocht welke in de weg zit. Dit vocht wordt vanuit een aangedane meniscus naar achter in de knieholte gedrukt.

Bij twijfel kunt u altijd eerst de huisarts raadplegen, maar wij denken ook graag met u mee en zullen contact opnemen met uw huisarts als daar reden voor is.

Onderzoek

Een belangrijk deel van het onderzoek bij kuit en knieholte pijn is het vragengesprek vooraf. Hoe is de klacht ontstaan? Heeft u pijn in rust of juist bij bepaalde bewegingen? Daarna zal er een lichamelijk onderzoek plaatsvinden om te kijken of de herkenbare pijn op te roepen is.

Ook zal onder andere gekeken worden naar de spierspanning in het been, de bewegelijkheid en stabiliteit van de enkel en knie. Bij een vermoeden op een spierscheur of bakerse cyste kunnen we echografie gebruiken om dit uit te sluiten/aan te tonen.

Behandeling en preventie

Afhankelijk van de uitkomsten van het onderzoek, wordt de behandeling van pijn in kuit en knieholte in eerste instantie ingezet op de gevonden stoornissen in het onderzoek. Logischerwijs is de behandeling bij een spierscheur anders dan bij een bakerse cyste.

In het geval van een spierprobleem zal de spanning in de kuit/knieholte verminderd moeten worden door middel van massage technieken, tapen, dry needling, rek oefeningen etc.

Bij een bakerse cyste zullen we ons richten op het onderliggende meniscus probleem. Zo snel mogelijk weer de dagelijkse activiteiten op kunnen pakken is het hoofddoel waarbij preventie uiteraard ook aan bod komt.

Oefeningen bij pijn in kuit en knieholte

De oorzaken voor een pijnlijke kuit en/of knieholte verschillen zo sterk van elkaar dat het niet verantwoord zou zijn om hier een standaard lijstje met oefeningen te presenteren. Eerst moeten een aantal zaken uitgesloten worden door een deskundige! Neem gerust contact op met ons centrum.

Mis niets: schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Met tips, exclusieve acties, start nieuwe trainingen, updates over team Fitplan, interessante blogs en achtergrondinformatie over klachten en onze behandelingen. Je kunt je op elk moment weer uitschrijven. Klik hier voor het archief.

Afspraak maken
Chat openen
Hallo!
Waarmee kunnen we je helpen?

Ps Een afspraak maak je eenvoudig online. Bel ons voor het wijzigen van je afspraak.