Scheenbeenvliesontsteking

Scheenbeenvliesontsteking – Shinsplint – Mediaal tibiaal stress syndroom

Scheenbeenvliesontsteking uit zich door pijn aan de voorzijde van de scheen en noemen ze sinds enige tijd ook wel ‘Mediaal Tibiaal Stress Syndroom’ (MTSS).

De onderliggende ontstaansmechanismen, hieronder beschreven door sportarts Jessica Gal lijkt een zeer aannemelijke:

De stabiliteit van het onderbeen tijdens staan, lopen, en springen wordt verzorgd door een samenspel van verschillende spiergroepen, waaronder de diepe kuitspier (m. soleus), de achterste scheenbeenspier (m. tibialis posterior) en de lange teenbuigspier (m. flexor digitorum longus). Deze spieren hechten vast aan de binnenkant van het scheenbeen.

Volgens één theorie zou overbelasting van deze spieren, door trek aan het beenvlies, irritatie en ontsteking veroorzaken van deze buitenste laag van het bot waaraan de spieren vasthechten. Een tweede theorie is dat de directe impact en torsiekracht die het scheenbeen te verduren krijgt tijdens rennen en springen leidt tot een stressreactie van het bot. Waarschijnlijk spelen beide mechanismen een rol.

Afspraak maken Contact opnemen

 

Oorzaak shinsplint

Scheenbeenvliesontsteking, shin-splint of MTSS wordt vaak veroorzaakt door verschillende factoren die bij elkaar komen. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

  • Een verkeerd looppatroon
  • ‘Verkeerde’ stand van de voeten/enkels
  • Slecht schoeisel
  • Te korte of verkrampte onderbeenspieren
  • Enkelproblemen, zoals instabiliteit
  • Te hoge (schok)belasting
  • Plotselinge piek in training
  • Ongeschikte trainingsondergrond

Differentiaal diagnose; mogelijke andere aandoeningen

Een andere mogelijkheid die pijn aan de voorzijde van de scheen kan geven is een stress fractuur van de tibia. Dit kan vastgesteld worden door middel van een röntgenfoto. De fysiotherapeut kan jou een indicatie geven of dit wel of niet nodig is.

Onderzoek ontsteking scheenbeen

De manier waarop de klachten zijn ontstaan en de momenten waarop de pijn in de schenen te voelen is, geeft vaak al snel aanleiding om te denken aan scheenbeenvliesontsteking/ MTSS.

Dit wordt aangevuld met een fysiotherapeutisch onderzoek. Hierbij wordt gekeken naar de stand en beweeglijkheid van de enkels, spierlengte en spierspanning van de onderbeenspieren en de specifieke pijnplek.

Door alle bevindingen van het onderzoek en het vragengesprek te bundelen, geeft dit een goed beeld van de klacht en kan aan de hand daarvan de behandeling worden gestart.

Behandeling mediaal tibiaal stress syndroom

De behandeling zal bestaan uit het wegnemen van de oorzaak en het doseren van de belasting. De spierspanning in het onderbeen zal worden verminderd doormiddel van massage, rekoefeningen, dry needling etc.

Belangrijk onderdeel is het advies met betrekking tot sporten; de intensiteit, de warming-up e.d. Recent onderzoek heeft aangetoond dat shockwave therapie het herstel kan versnellen. Wanneer het herstel is aangezet zal de therapie zich richten op het opbouwen van de kracht en stabiliteit zodat alle activiteiten weer hervat kunnen worden op het oorspronkelijke niveau.

Aanvullende mogelijkheden kunnen zijn: tapen en zooltjes. Deze opties zal de therapeut met jou bespreken.

‘’Wat gebeurt er als ik niks doe?’’ Scheenbeenvliesontsteking is vaak een langdurige en hardnekkige klacht wanneer er niet op de juiste manier mee om gegaan wordt en herstelt moeizaam als er niet ingegrepen wordt!

Oefeningen voor thuis

Oefeningen bij scheenbeenvliesontsteking

Mis niets: schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Met tips, exclusieve acties, start nieuwe trainingen, updates over team Fitplan, interessante blogs en achtergrondinformatie over klachten en onze behandelingen. Je kunt je op elk moment weer uitschrijven. Klik hier voor het archief.

Afspraak maken
Chat openen
Hallo!
Waarmee kunnen we je helpen?

Ps Een afspraak maak je eenvoudig online. Bel ons voor het wijzigen van je afspraak.