Syndroom van Tietze

Het syndroom van Tietze is een aandoening waarbij de kraakbeenverbindingen van de ribben en het borstbeen ontstoken zijn.

Er is een vervelende pijn op de borst aanwezig, waardoor men soms kan schrikken en denken dat er iets met het hart aan de hand is.

Afspraak maken Contact opnemen

Oorzaak syndroom van Tietze

Het syndroom van Tietze is een relatief onbekende reumatische aandoening. De ribben hechten voor bij het borstbeen aan middels een kraakbeen verbinding. Bij irritatie/ ontsteking kan het hier zorgen voor roodheid, warmte en een verdikking bij het borstbeen. Het kan voelen alsof er een druk op de borst aanwezig is.

Er zijn bepaalde factoren welke het Syndroom van Tietze wellicht kunnen veroorzaken, zoals: een verkeerde (voorover gebogen) houding, zware fysieke inspanning, beperkte spierkracht, lage belastbaarheid, stress en inspanning van de ribben zoals veel hoesten.

Differentiaal Diagnoses

Nevenklachten kunnen direct behandeld worden om de voorwaarden te scheppen dat er geen langdurige bijkomende klachten ontstaan.

Voorbeelden van andere aandoeningen met een klachtenbeeld wat er op lijkt kunnen zijn:

  • Hyperventilatie
  • Hartfalen
  • Myofasciale triggerpoints in borst- en/of rugspieren

Onderzoek

De plaats waarop de pijn te voelen is en hoe de klachten ontstaan zijn, geven wellicht een aanleiding om te denken aan het Syndroom van Tietze. Aan de hand van een fysiotherapeutisch onderzoek wordt de beweeglijkheid van de ribben en de thoracale wervelkolom onderzocht.

“Wat gebeurt er als ik niks doe?” Een fysiotherapeut kan helpen om de klacht draaglijker te maken. Medicatie geeft een pijnstillend effect. De behandeling kan helpen om de spierspanning te verminderen. Ook is het belangrijk om de houding aan te passen zodat de irritatie bij het borstbeen verminderd wordt, maar ook in het voorkomen dat de klacht vaker voor zal komen. Helemaal niets doen zorgt ervoor dat het langer duurt voordat de klacht zal verminderen.

Behandeling en advies

Er is geen directe invloed om de aandoening te beïnvloeden behalve (pijn)medicatie. Tijdens het natuurlijke beloop zal de ontsteking moeten herstellen. Wel kunnen er adviezen worden gegeven om de pijn te verlichten.

De behandeling zal gericht zijn op de mobiliteit van de thoracale wervelkolom, ribben en om de spierspanning in de borst- en nekspieren te verminderen. Rekoefeningen om de borstspier op te rekken zijn hierin erg fijn. Ook zijn ademhalings- en ontspanningsoefeningen prettig om de irritatie te verminderen.

Door deze voorwaarden te scheppen zullen de nevenklachten verminderd worden zodat de klachten zelf ook zullen verminderen. Ook worden er adviezen gegeven gericht op belasting- belastbaarheid en houding.

Oefeningen voor thuis

Oefeningen bij syndroom van Tietze

Mis niets: schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Met tips, exclusieve acties, start nieuwe trainingen, updates over team Fitplan, interessante blogs en achtergrondinformatie over klachten en onze behandelingen. Je kunt je op elk moment weer uitschrijven. Klik hier voor het archief.

Afspraak maken
Chat openen
Hallo!
Waarmee kunnen we je helpen?

Ps Een afspraak maak je eenvoudig online. Bel ons voor het wijzigen van je afspraak.