Zweepslag kuit

Er komt geen zweep aan te pas bij een zweepslag, maar zo voelt het wel! Een zweepslag is een acute blessure waarbij er een scheurt(tje) in de kuitspier kan ontstaan. Je voelt een harde ‘tik’ (van de zweep) en soms is een ‘knapje’ hoorbaar. Er is een directe, scherpe of brandende, pijn aanwezig en gewoon doorlopen is erg pijnlijk en bijna niet mogelijk.

Het scheurtje wat in de kuitspier ontstaat is vaak 1-3 cm groot. Vaak wordt de kuit ook blauw omdat er bloedvaatjes scheuren.

Op langere termijn kan de kuit pijnlijk blijven, meer zeurend van aard, en wordt de kuit stijf. Het lopen gaat ook moeizaam en de kracht verminderd.

Afspraak maken Contact opnemen

Oorzaak zweepslag kuit

Een zweepslag ontstaat meestal bij een acute beweging zoals een afzet bij het sprinten of springen. Ook kan het ontstaan bij een landing of een onverwachtse beweging/draaiing van het been. Heel soms krijg je het in stilstand.

Wat er mogelijk vooraf meespeelt is dat de belasting op de kuiten hoog is (geweest). Er is dan veel spierspanning in de kuiten, waardoor de kuitspieren op spanning staan. Een extra piekmoment kan zorgen voor de druppel die de emmer doet overlopen, zodat er een acuut moment en acute spierscheuring ontstaat. Kramp in de kuiten kan ook een voorbode zijn.

Differentiaal Diagnoses

Het is belangrijk goed te handelen bij een zweepslag. Belasten op geleide van de pijn is essentieel zodat voorkomen wordt dat de scheur eventueel groter kan worden.

Nevenklachten kunnen direct behandeld worden om zo de voorwaarden te scheppen dat er geen langdurige klachten ontstaan.

Voorbeelden van andere aandoeningen met een vergelijkbaar klachtenbeeld zijn:

  • Pijn in de kuit/ knieholte
  • Spierkrampen/ stijfheid kuiten

Onderzoek zweepslag

De manier waarop de klachten zijn ontstaan, hoelang de klachten aanwezig zijn en de plaats waarop de pijn te voelen is, geeft snel een aanwijzing of er sprake is van een zweepslag. Er zijn verschillende gradaties van ernst.

Aan de hand van een fysiotherapeutisch onderzoek wordt spanning van de kuiten, de beweeglijkheid, kracht en stabiliteit van het enkelgewricht getest. Met een echo kunnen we de grootte van de spierscheuring en de hoeveelheid vocht in de spier in kaart brengen. Soms zien we daarop dat het meevalt en dat er geen spierscheurtje te ontdekken is, zodat de belasting sneller hervat kan worden.

Aan de hand van de status van de klacht en het doel van de patiënt kan de behandeling gestart worden.

“Wat gebeurt er als ik niks doe?” Het natuurlijk herstellend vermogen van het lichaam zorgt ervoor dat de spierscheur weer langzaam herstelt. Het is wel belangrijk om de juiste tips te ontvangen bij deze klacht. Helemaal als u weer terug wilt komen op uw oude (sport) niveau. Als u vanaf het begin te veel hooi op de vork neemt kan het zijn dat u (meer) klachten krijgt ten gevolge van compensatie. Dat wilt u voorkomen natuurlijk!

Behandeling en advies

Het is belangrijk dat de spierscheur in de kuit goed kan herstellen. Koelen en (relatieve) rust en tapen zijn de eerste activiteiten die toegepast moeten worden. Ook zijn mobiliteits-, stabiliteits- en krachtoefeningen belangrijk om het herstel te optimaliseren zodat de kuit krachtiger wordt om uiteindelijk de dagelijkse- of sportactiviteit weer te kunnen hervatten.

Vliegwieltraining is eveneens een mooie toevoeging om het hele lichaam te versterken en met name de spierkracht van de kuiten/ benen een ‘boost’ te geven!

Dit alles, om uiteindelijk weer sterker terug te keren op (sport) niveau!

Oefeningen voor thuis

Oefeningen bij zweepslag in de kuit

Mis niets: schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Met tips, exclusieve acties, start nieuwe trainingen, updates over team Fitplan, interessante blogs en achtergrondinformatie over klachten en onze behandelingen. Je kunt je op elk moment weer uitschrijven. Klik hier voor het archief.

Afspraak maken
Chat openen
Hallo!
Waarmee kunnen we je helpen?

Ps Een afspraak maak je eenvoudig online. Bel ons voor het wijzigen van je afspraak.