• Samenwerken werkt
  • Eerlijk advies
  • Nét dat extra stapje voor de klant

Uitgelegd: extended scope specialist

Binnen Fitplan is Kim Glas de extended scope specialist, ook wel extended scope fysiotherapeut. Ze heeft een opleiding gevolgd om deze kwalificatie te mogen gebruiken. Maar wat is het en vooral wat hebben de klanten van Fitplan hieraan?

Anderhalvelijnszorg doet zijn intrede

De ontwikkeling waarbij een fysiotherapeut de schakel vormt tussen de zogenaamde eerste- en tweedelijnszorg komt voorzichtig op gang. Inzet is om handelingen die nu nog bij een huisarts liggen onder te brengen bij zo’n gespecialiseerde fysiotherapeut. In het buitenland wordt dit al meer gedaan.

De extended scope (letterlijk vertaald uitbreiding van het toepassingsgebied) fysiotherapeut werkt in dit model als een poortwachter op het gebied van klachten aan het bewegingsapparaat; u komt op het spreekuur van de huisarts als u ziek bent, maar als u klachten in het bewegingsapparaat hebt, komt u op het spreekuur bij de extended scope specialist. Samen met u bespreekt deze gespecialiseerde fysiotherapeut welk pad u het beste kunt bewandelen. Misschien is er eerst meer onderzoek nodig of wellicht is het zinvoller om direct een afspraak te maken bij een bepaalde zorgverlener. In de voorgenomen multidisciplinaire zorg is het zaak voor de fysiotherapeut om actief de samenwerking te zoeken met een wijkverpleegkundige, de huisarts, ergotherapeut of misschien zelfs de buurtcoach. Er liggen enorme kansen in de preventie door de vergrijzing en het groeiende aantal chronisch zieken.

Op 1 januari 2018 hadden 9,9 miljoen mensen in Nederland namelijk één of meer chronische ziekten. Een gevolg is dat fysiotherapeutische zorg verder gaat dan het vertrouwde beweegadvies. Fysiotherapeuten gaan in deze gedachtelijn meer en meer een totaalplaatje rondom hun patiënt vormen waarbij niet alleen het bewegingsapparaat, maar ook andere medische toestanden worden meegewogen.

Minder kosten bij toegenomen tevredenheid

Uit een onderzoek van de Universiteit Maastricht en een branchebericht uitgegeven door de Rabobank blijkt heel duidelijk dat de zorgkosten met deze nieuwe aanpak dalen, de wachttijden in het ziekenhuis afnemen en patiënten per saldo meer tevreden zijn. Door samenwerking in zorgcentra kan er bijvoorbeeld in de fysiotherapiepraktijk al worden besloten om een MRI-scan te laten maken, patiënten zo nodig door te verwijzen naar een medisch specialist of gegevens naar het laboratorium te sturen.

Opgeleid in extended scope

Fitplan heeft één gediplomeerde specialist; Kim Glas. Hiervoor heeft ze een specialisatie op masterniveau met succes afgerond. Onderwerpen die daarbij aan bod komen zijn medische basiswetenschappen, interdisciplinaire samenwerking, communicatie, academische en wetenschappelijke vaardigheden. Haar erkenning is terug te vinden in het kwaliteitsregister Extended Scope Specialist van de Nederlandse Vereniging Extended Scope Specialisten (NVES).

Fitplan als sport-medisch centrum

Vanuit haar visie is Fitplan ervan overtuigd dat samenwerken werkt. Het gedachtegoed van de extended scope specialist sluit hier dan ook perfect op aan. We stellen onze klanten/ patiënten graag centraal en willen verder denken dan onze eigen mogelijkheden en zo nodig proactief een beroep doen op andere zorgverleners in ons netwerk. Alles om de klant weer het optimale uit het leven te laten halen. Kennis is daarbij een essentiële schakel.

Eerlijk advies

Wilt u graag advies over de inzet van onze extended fysiotherapie of heeft uw vragen over uw eigen situatie, neem dan vrijblijvend contact op met Kim.

Mis niets: schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Met tips, exclusieve acties, start nieuwe trainingen, updates over team Fitplan, interessante blogs en achtergrondinformatie over klachten en onze behandelingen. Je kunt je op elk moment weer uitschrijven. Klik hier voor het archief.

Afspraak maken
Chat openen
Hallo!
Waarmee kunnen we je helpen?

Ps Een afspraak maak je eenvoudig online. Bel ons voor het wijzigen van je afspraak.