Artrose is een van de meest voorkomende klachten aan het houdings- en bewegingsapparaat. In de volksmond wordt artrose ook wel ‘slijtage’ genoemd.
De hand bestaat uit verschillende gewrichten zoals de pols, de gewrichten in de duim en vingers en de middenhandsbeentjes. Deze gewrichten zijn bedekt met een laagje kraakbeen. Gezond kraakbeen is soepel, glad en zorgt ervoor dat een gewricht goed en soepel kan bewegen.
Afspraak maken Contact opnemen
Door het ouder worden van het lichaam (ouder dan 50-60 jaar) vermindert de kwaliteit van het kraakbeen. Het laagje kraakbeen tussen het gewricht wordt dunner. Hierdoor raken de botstructuren elkaar waardoor er juist extra botvorming wordt gemaakt door het lichaam. De term ‘slijtage’ is hierdoor eigenlijk dus onjuist. Er ontstaan botwoekeringen en vergroeiingen van het gewricht waardoor het gewricht minder soepel loopt en er stijfheid en pijn ontstaat. De klachten sluipen er langzaam in en zijn vaak chronisch van aard (langer dan 3 maanden aanwezig). Elk ouder wordend lichaam krijgt te maken met artrose, in meer of mindere mate, het is in die zin een natuurlijk proces van het lichaam.
Vaak is er (ochtend)stijfheid van het gewricht aanwezig, eenmaal warm dan verdwijnt de stijfheid/ pijn weer wat meer op de achtergrond. De pijn in het gewricht is vaak kenmerkend. Ook zijn de bewegingen van het gewricht behoorlijk beperkt en pijnlijk. Door compensatie kunnen ook spieren rondom het gewricht pijnlijk zijn. Als er kracht geleverd moet worden zal het gewricht ook extra pijn kunnen doen. De hand of pols kan ook rood worden en warm aanvoelen, de knijpkracht kan afnemen en het kan zijn dat de duim of vinger niet meer goed gebogen of gestrekt kan worden.
Aanmelding met artrose bij een fysiotherapeut komt vaak nadat u al een langere tijd klachten heeft. De klacht kan lijken op andere hand- of polsklachten, deze moeten dan ook uitgesloten worden.
Voorbeelden van andere aandoeningen met gelijkend klachtenbeeld zijn:
De manier waarop de klachten zijn ontstaan, hoe lang deze aanwezig zijn en de plaats waarop de pijn te voelen is, samen met de testen die de fysiotherapeut uitvoert, geven een indicatie betreffende de ernst van de hand- of polsklacht. Op een röntgenfoto kan de status van artrose ook in kaart worden gebracht.
De beweeglijkheid van het polsgewricht en de duim en vingers wordt bekeken, samen met de spierspanning en spierkracht. Aan de hand van de status van de klacht en het doel van de patiënt kan de behandeling worden gestart.
“Wat gebeurt er als ik niets doe?” Als u niks doet en (al compenserende) blijft bewegen dan zullen de klachten blijvend verergeren. De beschadiging van het kraakbeen wordt groter waardoor de pijnklachten ook heftiger kunnen worden.
Hand artrose en de beschadiging van het kraakbeen is onomkeerbaar, waardoor de behandeling vooral gericht is op het reduceren van de pijnklachten. Ook kunnen nevenklachten behandeld worden, zoals stijve omliggende spieren.
Bewegen en oefeningen zijn de volgende stap in de behandeling. Dit is belangrijk om het gewricht weer soepeler te laten lopen, doordat het lichaam gewrichtsvloeistof aanmaakt tijdens het bewegen. Ook wordt de spierkracht vergroot waardoor er minder last op het gewricht komt. De belasting-belastbaarheid wordt opgebouwd met specifieke oefeningen.
Onze fysiotherapie en manuele therapie zijn bewezen effectief bij artrose. Mocht het traject onvoldoende resultaat opleveren dan zal de fysiotherapeut samen met u kijken naar verdere oplossingen en zal er contact worden gezocht met de huisarts/ orthopeed.
Met tips, exclusieve acties, start nieuwe trainingen, updates over team Fitplan, interessante blogs en achtergrondinformatie over klachten en onze behandelingen. Je kunt je op elk moment weer uitschrijven. Klik hier voor het archief.