Aandoening van de Quervain

De ziekte van de Quervain is een pees(koker/schede)ontsteking aan de duimzijde van de pols. De pijn wordt in eerste instantie lokaal gevoeld ter hoogte van deze pees of peesschede en kan zich uitbreiden naar de Aandoening van de Quervain 1duim en onderarm.

Het kan warm aanvoelen en soms is er een zwelling zichtbaar. Bij het aanspannen van de pezen kunnen deze een krakerig gevoel geven.

Afspraak maken Contact opnemen

 

Oorzaak peesontsteking van de duim

De ontstaanswijze van de aandoening van de Quervain is een irritatie door overbelasting van de peesschede (of peeskoker) of pees (pezen) zelf.

Veelvuldig grijpen, knijpen, pakken, wringen etc. kan deze overbelasting veroorzaken.

Onderzoek peesontsteking pols

De manier waarop de klachten zijn gekomen en de plaats van de pijn geeft vaak vlot aanleiding om te denken aan de aandoening van de Quervain. De zelftest hieronder geeft hierbij mogelijk nog wat meer zekerheid.

Zelftest aandoening van de Quervain

Maak een vuist en zorg ervoor dat uw duim omsloten wordt door uw vinger. Maak dan een korte knik met de hand zijwaarts aan de pink-kant. Dit geeft rekpijn aan de duimzijde van de pols. Bij de herkenbare pijn kan dit duiden op de ziekte van de Quervain.

Andere kenmerken van deze blessure: Er is een overduidelijk pijnpunt te palperen vlak onder het duimgewricht.

Belangrijkste is om te achterhalen welke bewegingen/activiteiten de aandoening hebben uitgelokt. Er zal een plan gemaakt worden om deze bewegingen Aandoening van de Quervain-2eerst te voorkomen of aan te passen, bijvoorbeeld door de werkplek anders in te richten of een spalk/brace aan te meten.

Aan de hand van een fysiotherapeutisch onderzoek kan worden nagegaan welke behandelbare grootheden er te vinden zijn: is er een probleem in de hardheid van de spier, of is het duimgewricht geblokkeerd? Dit zijn bevindingen die eerst opgelost moeten worden voordat überhaupt de ontsteking kan verdwijnen.
Ook het elleboog- en polsgewricht worden onderzocht. Bij twijfel zetten we echografie in om de diagnose te bevestigen of uit te sluiten.

Samen met de gegevens uit de anamnese, het vraaggesprek vooraf, geeft dit een goed beeld van de diagnose, keuze voor behandeling en prognose.

‘Wat gebeurt er als ik niks doe?’ Wanneer de overbelasting niet wordt achterhaald en weggenomen zal het een chronische peesontsteking worden. Wanneer pijn langer dan 6 weken bestaat, raakt het zenuwstelsel overprikkeld. Kijk voor meer informatie over dit mechanisme onder chronische pijn.

Behandeling van de peesontsteking van de duim

Zoals eerder gezegd moeten eerst de overbelasting momenten tot het minimum worden beperkt. Er zijn verschillende vormen van behandeling voor de Quervain mogelijk, zoals:

Voor welke therapie het beste gekozen kan worden is sterk afhankelijk van de uitkomsten van het onderzoek, de dagelijkse werkzaamheden van de patiënt(e) en zijn/haar voorkeuren. Behalve bovenstaande behandelingen is vooral de omgang met de klachten belangrijk. Eventueel kan er een brace of kunnen andere hulpmiddelen worden geadviseerd, afhankelijk van de situatie.

Wanneer deze behandelingen niet het gewenste resultaat geven, zijn er mogelijkheden op het gebied van injecties. Tendens is om deze proberen te voorkomen vanwege de mogelijk nadelige effecten op peesweefsel op de langere termijn!

 

Mis niets: schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Met tips, exclusieve acties, start nieuwe trainingen, updates over team Fitplan, interessante blogs en achtergrondinformatie over klachten en onze behandelingen. Je kunt je op elk moment weer uitschrijven. Klik hier voor het archief.

Afspraak maken
Chat openen
Hallo!
Waarmee kunnen we je helpen?

Ps Een afspraak maak je eenvoudig online. Bel ons voor het wijzigen van je afspraak.