Frozen shoulder

Bij een frozen shoulder is het kapsel om het schoudergewricht ontstoken (adhesieve capsulitis). Het kapsel wordt dik en zorgt voor een vervelende constante pijn. Wanneer de klachten langer aanhouden kan het kapsel gaan verkleven. De schouder raakt beperkt in zijn beweegruimte en krijgt u een stijve schouder.

Het beloop van een frozen shoulder is in te delen in drie fases:

  • Freezing (bevriezen): voornamelijk eerst pijn bij bewegen en later ook pijn in rust. De schouder wordt stijf door afweerspanning van de omliggende spieren.
  • Frozen (bevroren): de pijn neemt af maar de stijfheid van de schouder neemt steeds meer toe. De verkleving van het kapsel zorgt voor meer bewegingsbeperking van de schouder.
  • Thawing (ontdooien): de ontsteking geneest waardoor de stijfheid en de pijn verdwijnen.

aandoening die het meeste ontstaat bij mensen tussen de 40 en 65 jaar. Vergeleken met mannen hebben vrouwen een grotere kans deze klachten te ontwikkelen.

Afspraak maken Contact opnemen

Oorzaak frozen shoulder

Waardoor een frozen shoulder daadwerkelijk ontstaat is vooralsnog onbekend. Wel zijn er een aantal risicofactoren die de kans op het krijgen van een frozen shoulder vergroot;

  • Overbelasting, en dan voornamelijk een langdurige overbelasting.
  • Verkalking (in het kapsel of in schouderpees)
  • Diabetes Mellitus type 1 en 2
  • Een trauma waardoor het kapsel of omliggende structuren beschadigd is geraakt.
  • Langdurige immobilisatie (het dragen van een mitella of sling)

 

Symptomen

Tijdens de freezing fase kan u een zeurende pijn in schouder, met uitstralende klachten naar gehele arm, ervaren. Deze pijn kan ook ’s nachts opspelen.

De bewegelijkheid van de arm neemt langzaam af. Voornamelijk bij het heffen en het naar buiten draaien van de bovenarm. In de freezing fase ontstaat dit door pijn en afweerspanning van de omliggende spieren van de rotator cuff. In de frozen fase gaat het bewegen gepaard met minder pijn maar zal de mobiliteit nog meer afnemen.

Door het matig functioneren van de schouder kunnen er klachten elders in de schoudergordel ontstaan.

Differentiaal diagnose

Bij een frozen shoulder is zowel de voorwaartse beweging als het naar buiten draaien van de arm beperkt en/ of pijnlijk. Ga daarbij voor u zelf na of u klachten kunnen ontstaan door een van de risicofactoren die vermeld staan onder ‘Oorzaak’.

Vergelijkbare schouderklachten kunnen zijn;

  • Ontsteking en of verkalking van de schouderpees (tendinitis en of calcificatie)
  • Acute slijmbeursontsteking schouder (acute bursitis)
  • Stijve schouder (postoperatief)

 

Onderzoek frozen shoulder

Omdat pas in een later stadium de verkleving van het kapsel optreedt wordt de diagnose frozen shoulder meestal later gesteld. Achteraf wordt herleid naar wanneer u de eerste klachten heeft ervaren om het startmoment te bepalen. In de beginfase is de ontsteking van het kapsel alleen via artroscopie vast te stellen.

Voor het diagnosticeren van een frozen shoulder zijn er criteria opgesteld. Deze zal door de therapeut gesteld worden aan de hand van uw verhaal en een lichamelijk onderzoek.

“Wat gebeurt er als ik niks doe?” Een frozen shoulder is een klacht die uiteindelijk van zelf weer moet genezen. Wanneer u geen hulp inschakelt kan het zijn dat de functionaliteit van uw schouder nog meer zal afnemen. Daarbij komt dat de kans op nevenklachten toe neemt.

Behandeling frozen shoulder

Het ontstoken en verkleefde kapsel moet vanuit zich zelf weer genezen. Hier heeft een behandelaar geen invloed op. Daarom is het hoofddoel van het behandeltraject de mobiliteit en functionaliteit van het schouder optimaal houden.

Vergeleken bij andere klachten wordt er tijdens dit traject meer van uw eigen inzet verwacht. Dit omdat u naast de behandelinterventies van de therapeut zelf gestructureerd moet blijven oefenen. U kan dat thuis doen of bij ons in de oefenzaal.

De oefeningen zullen gericht zijn op het verbeteren van de bewegingsvrijheid en de stabiliteit van de schoudergordel. Uw houding en het correct blijven bewegen van de schouder is daarbij van groot belang. De therapeuten en trainers van Fitplan zijn juist op dit gebied gespecialiseerd.

Een alternatieve behandelinterventie zijn;

  • Het zetten van een corticosteroïde injectie in het gewricht.
  • De schouder doorbewegen onder narcose of regionale verdoving (effectief bij diabetespatiënten).
  • Het operatief los snijden van het kapsel tijdens de thawing fase.

Oefeningen voor thuis

Oefeningen Frozen shoulder

Mis niets: schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Met tips, exclusieve acties, start nieuwe trainingen, updates over team Fitplan, interessante blogs en achtergrondinformatie over klachten en onze behandelingen. Je kunt je op elk moment weer uitschrijven. Klik hier voor het archief.

Afspraak maken
Chat openen
Hallo!
Waarmee kunnen we je helpen?

Ps Een afspraak maak je eenvoudig online. Bel ons voor het wijzigen van je afspraak.