Haglundse exostose

Haglundse exostose wat is het

Een Haglundse exostose is een harde, goedaardige zwelling van het bot aan het hielbeen (oftewel ‘de hak’) aan de achterzijde van de voet. De verharding zit bij de aanhechting van de achillespees op het bot. Als er een ontsteking is bij deze aanhechting wordt het weefsel onder de pees verdikt waardoor er een slijmbeursontsteking ontstaat.

De volgende symptomen zijn aanwezig:

  • een harde verdikking op de achterzijde van de hak
  • roodheid van de achterzijde hak
  • warmte van de achterzijde hak
  • pijn bij bewegen zoals lopen, trap op– en aflopen
  • pijn bij het dragen van strakke schoenen

Afspraak maken Contact opnemen

Oorzaak Haglundse exostose

Door het ouder worden, wordt de kwaliteit van de achillespees minder. Dat wil zeggen dat de achillespees soms langer geïrriteerd is bij de aanhechting.

Ook kan te strak schoeisel een irritatiefactor zijn bij de aanhechting op het bot, waardoor de klachten ontstaan en onderhouden worden.

Differentiaal Diagnoses

Er zijn meerder aandoeningen die een pijnlijke achillespees geven, maar een andere oorzaak hebben. Deze oorzaken kunnen geconstateerd worden door middel van een lichamelijk onderzoek en het vragengesprek vooraf.

Daarnaast is echografische beeldvorming ook een mooie toevoeging. Voorbeelden van andere aandoeningen met hetzelfde klachtenbeeld kunnen zijn:

  • De ziekte van Sever bij kinderen rond de leeftijd van 8 en 13 jaar, dit is een groei gerelateerde aandoening die voor pijn in de achillespezen kan zorgen.
  • Achillespees tendinose. Dit is (chronische) irritatie van de pees welke ook de kwaliteit en belastbaarheid van de achillespees beïnvloedt.
  • Zweepslag: Mocht de pijn iets hoger in de kuit zitten kan het duiden op een scheur in de kuitspier. Hierbij is er ook vaak verkleuring en zwelling aanwezig.

 

Onderzoek

Een duidelijke harde zwelling aan de achterzijde van de hak geeft een eventuele diagnose.

“Wat gebeurt er als ik niks doe?” Deze botgroei is niet van de 1 op de andere dag ontstaan. U heeft waarschijnlijk al ervaren wat er gebeurt als u ‘niets’ doet. De klachten zullen niet verbeteren, misschien wisselen. Met tips en aanpassingen van expertises zoals een fysiotherapeut in samenwerking met een podoloog kunnen de klachten wél verminderen.

Behandeling

Allereerst is het belangrijk dat de wrijving op de schoen zo gering mogelijk moet worden. Tevens is er een speciale sok te koop die de druk op het bot kan verminderen.

Als ook de achillespees is geïrriteerd kunnen we de deze eveneens verder behandelen (zie bij achillespees tendinopathie). Vervolgens zijn spierversterkende oefeningen en rekoefeningen van de kuitspieren altijd belangrijk om de kwaliteit van de kuitspier/ achillespees te verbeteren en zodoende de belasting geleidelijk weer op te voeren.

Wanneer deze behandelingen niet het gewenste resultaat geven zal er gekeken worden naar mogelijkheden bij andere zorgprofessionals. Maar met al deze opties komen we samen vast tot een juiste behandeling!

 

Oefeningen voor thuis

Oefeningen bij Haglundse exostose

Mis niets: schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Met tips, exclusieve acties, start nieuwe trainingen, updates over team Fitplan, interessante blogs en achtergrondinformatie over klachten en onze behandelingen. Je kunt je op elk moment weer uitschrijven. Klik hier voor het archief.

Afspraak maken
Chat openen
Hallo!
Waarmee kunnen we je helpen?

Ps Een afspraak maak je eenvoudig online. Bel ons voor het wijzigen van je afspraak.