Slijmbeurs ontsteking heup

Bursitis trochanterica wordt in de volksmond ook wel een slijmbeursontsteking van de heup genoemd. Hierbij is de slijmbeurs aan de buitenzijde van de heup rond de kop van het bovenbeen pijnlijk en gevuld met vocht.

Pijn tijdens het lopen of duwen op de heup kan ook kenmerkend zijn voor deze klacht. Ook zal het liggen op de heup pijnlijk zijn. De pijn wordt als kloppend en zeurend ervaren. Deze klacht komt het meeste voor bij volwassenen, met name bij vrouwen, maar ook hardlopers hebben vaker last van deze klacht.

Afspraak maken Contact opnemen

 

Oorzaak slijmbeurs ontsteking

Deze klacht is vaak een gevolg van herhaalde beweging/ activiteit of overbelasting. Bij bijvoorbeeld het hardlopen op een oneffen ondergrond kan er wrijving ontstaan in de heup. Hierbij schuurt de tractus illiotibialis herhaaldelijk over kop van het bovenbeen. De tractus illiotibialis is een peesplaat die loopt vanaf de bovenzijde van de heup tot aan de knie.

De slijmbeurs bevindt zich tussen deze peesplaat en het benige uitsteeksel van de kop van het bovenbeen in en dient ter bescherming. Een andere oorzaak kan een afwijkend looppatroon zijn. Ook hierbij kan er wrijving plaatsvinden zoals hierboven genoemd.

Differentiaal Diagnoses

Bij pijn aan de zijkant van de heup hoeft er niet altijd sprake te zijn van een slijmbeursontsteking.

Een andere veel voorkomende klacht die qua symptomen op de slijmbeurs ontsteking lijkt is een tendinopathie van de heup abductoren. Een tendinopathie geeft aan dat er letsel is aan de pees.

Onderzoek slijmbeursontsteking heup

Het onderzoek zal bestaan uit het maken van een echo om te kijken of de slijmbeurs daadwerkelijk gevuld is.

Daarnaast zal er gekeken worden naar de manier van lopen, de beweeglijkheid en stabiliteit van de heup.

Behandeling ontsteking in de heup

De behandeling van de slijmbeursontsteking van de heup zal bestaan uit het analyseren van het activiteitenniveau, hierbij is het belangrijk dat de belasting goed wordt gedoseerd. Dit gaat met name om de provocerende sportbelastingen, zoals bijvoorbeeld het hardlopen.

Vervolgens zal er gewerkt worden aan de beweeglijkheid van de heup en zal de kracht en stabiliteit getraind worden om de belastbaarheid te vergroten. Hierbij wordt extra goed gelet op techniek.

Eventueel kan shockwave therapie ingezet worden om de lichaamseigen processen te versnellen. Al deze factoren zullen leiden tot herstel van de slijmbeursontsteking van de heup. De duur van de klacht is afhankelijk van hoe lang de klachten al aanwezig zijn. Indien dit vrij recent is zal je binnen een paar weken weer je oude activiteitenniveau kunnen hervatten.

Wanneer deze behandelingen niet het gewenste resultaat geeft zal er verder gekeken worden naar andere mogelijkheden met andere zorgprofessionals. Maar met al deze mogelijkheden komen we samen tot een juiste behandeling!

Oefeningen voor thuis

Oefeningen bij slijmbeursontsteking heup

Mis niets: schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Met tips, exclusieve acties, start nieuwe trainingen, updates over team Fitplan, interessante blogs en achtergrondinformatie over klachten en onze behandelingen. Je kunt je op elk moment weer uitschrijven. Klik hier voor het archief.

Afspraak maken
Chat openen
Hallo!
Waarmee kunnen we je helpen?

Ps Een afspraak maak je eenvoudig online. Bel ons voor het wijzigen van je afspraak.