Verkalking schouderpees

Verkalkingen in de schouderpees worden ook wel calcificaties genoemd en in de medische wereld ´tendinitis calcarea´. Deze pees is onderdeel van de rotator cuff, een groep dieper gelegen spieren die om het schoudergewricht liggen. In de meeste gevallen ontwikkelt de verkalking zich in de voorste schouderpees, de supraspinatuspees. Dit komt mede door de anatomische bouw van het schoudergewricht en omdat de meeste beweegruimte van de schouder voorwaarts is. Hierdoor wordt de voorste pees het meest belast. Het kan ook zijn dat de verkalking zich in een van de andere rotator cuff pezen ontwikkelt. Dit komt minder vaak voor.

Ongeveer 5% van de Nederlandse bevolking heeft verkalkingen in een schouderpees. Slecht 30-50% van deze mensen krijgen ook daadwerkelijk klachten. Hoofdzakelijk zijn het volwassenen en ouderen die deze klachten ontwikkelen.

Afspraak maken Contact opnemen

Oorzaak verkalking schouderpees

Verkalking gaat vaak gepaard met een ontsteking/ irritatie van de pees, ook wel een tendinitis. Wanneer de verkalking dusdanig toeneemt kan dit voor impingementklachten zorgen waarbij meerdere structuren in de verdrukking komen. Oorzaken van een tendinitis kunnen zijn;

  • Overbelasting door een langdurig lichte belasting of een korte zware belasting.
  • Het belasten van de schouder met een onjuiste lichaamshouding.
  • Scheur of verrekking als gevolg van een trauma
  • Anatomische standsafwijking waarbij het dak van de schouder te laag staat.
  • Veroudering van het peesweefsel.

 

Symptomen

Meestal zijn bewegingen bovenhands pijnlijk. Er is een bepaald punt waar de schouder ‘overheen’ bewogen moet worden. In sommige gevallen kan er dan een stekende pijn door de schouder schieten. In rust is de pijn zeurend en kan u dit ook ’s nachts ervaren wanneer u op de schouder ligt.

Wanneer de klachten heftiger worden en langer aanhouden neemt de mobiliteit van de schouder af. De schouder kan dan een warm en kloppend gevoel geven. Door deze beperking gaat het lichaam compenseren waardoor u ook op andere plekken in de schoudergordel pijn kan ervaren.

Differentiaal diagnoses

Er zijn meerdere schouderklachten die op elkaar lijken. Vaak hebben de klachten een andere oorzaak. Door voor u zelf na te gaan hoe lang de klacht al aanwezig is en hoe de klacht ontstaan is kunt u al bijdragen aan het stellen van de diagnose. Calcificaties ontstaan meestal bij lang sluimerende klachten. De oorzaak van het ontwikkelen van een calcificatie is in de meeste gevallen een langdurige overbelasting of als gevolg van een trauma. Andere aandoeningen met een vergelijkbaar klachtenbeeld zijn;

 

Onderzoek verkalking schouderpees

Tijdens het onderzoek wordt door de behandelaar gezocht naar welke factoren van invloed zijn op het ontstaan en in stand houden van de klacht. Er wordt gekeken naar de stand en het functioneren van de schoudergordel. Daarna wordt er een echografisch onderzoek uitgevoerd. De behandelaar kan op beeld zien waar de aangedane plek zich bevindt. Hieruit kan de mate en de fase van de klacht beoordeeld worden.

“Wat gebeurt er als ik niks doe?” Men stelt dat het lichaam in staat is de verkalking zelf weer op te kunnen ruimen. Wanneer dit niet gebeurt kan de klacht chronisch worden. In beide gevallen gaat het gepaard met episodes van pijn, zowel in rust als tijdens het bewegen van de schouder.

Behandeling

Wanneer de locatie en de oorzaak van de klacht in beeld gebracht zijn, worden hier de juiste behandelinterventies bij gekozen. Voor het behandelen van verkalking en een tendinopathie maken wij veel gebruik van shockwavetherapie.

Andere behandelinterventies die daarbij ingezet kunnen worden zijn;

  • Mobiliseren van het schoudergewricht.
  • Dry neelding waarbij de rotator cuff spieren behandeld worden.
  • Oefentherapie voor zowel; houding, stabiliteit van het schoudergewricht en tiltechniek.

Er zijn alternatieve behandelinterventies door middel van een chirurgische ingreep. Deze ingrepen worden meestal gedaan wanneer paramedici geen invloed hebben op uw klachten.

Wees u er bewust van dat deze ingrepen ook een kans op (blijvende) restklachten hebben. Na deze behandeling wordt bijna altijd geadviseerd om nog een behandeltraject bij een fysiotherapeut te volgen.

Oefeningen voor thuis

Oefeningen bij verkalking schouder

Mis niets: schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Met tips, exclusieve acties, start nieuwe trainingen, updates over team Fitplan, interessante blogs en achtergrondinformatie over klachten en onze behandelingen. Je kunt je op elk moment weer uitschrijven. Klik hier voor het archief.

Afspraak maken
Chat openen
Hallo!
Waarmee kunnen we je helpen?

Ps Een afspraak maak je eenvoudig online. Bel ons voor het wijzigen van je afspraak.