Artrose schouder

Artrose is een van de meest voorkomende klachten aan het houdings- en bewegingsapparaat. In de volksmond wordt artrose ook wel ‘slijtage’ genoemd.

Het schoudergewricht bestaat uit een kop en een kom. Deze botstructuren zijn bedekt met een laagje kraakbeen. Gezond kraakbeen is soepel, glad en zorgt ervoor dat een gewricht goed en soepel kan bewegen.

Afspraak maken Contact opnemen

Oorzaak artrose

Door het ouder worden van het lichaam (ouder dan 50-60 jaar) vermindert de kwaliteit van het kraakbeen. Het laagje kraakbeen tussen het gewricht wordt dunner. Hierdoor raken de botstructuren elkaar waardoor er juist extra botvorming wordt gemaakt door het lichaam. De term ‘slijtage’ is hierdoor eigenlijk dus onjuist. Er ontstaan botwoekeringen en vergroeiingen van het gewricht waardoor het gewricht minder soepel loopt en er stijfheid en pijn ontstaat. De klachten sluipen er langzaam in en zijn vaak chronisch van aard (langer dan 3 maanden aanwezig).

Elk ouder wordend lichaam krijgt te maken met artrose, in meer of mindere mate, het is in die zin een natuurlijk proces van het lichaam. Vrijwel iedereen boven de 75 jaar heeft artrose in één of meerdere gewrichten.

Vaak is er (ochtend)stijfheid van het schoudergewricht aanwezig, eenmaal warm dan verdwijnt de stijfheid/ pijn weer wat meer op de achtergrond. De pijn in de schouder is vaak kenmerkend. Ook zijn de bewegingen van het schoudergewricht behoorlijk beperkt en pijnlijk. Door compensatie kunnen spieren rondom het schouder pijnlijk zijn. Als er kracht geleverd moet worden, zoals de arm heffen, zal het gewricht veelal ook extra pijn doen. Op de schouder liggen met slapen geeft soms klachten en de schouder kan ook wat ‘krakend’ aanvoelen en zelfs klinken. De klachten zijn soms wisselend aanwezig.

Differentiaal Diagnoses

Aanmelding met artrose bij een fysiotherapeut komt vaak nadat u al een langere tijd klachten heeft. De klacht kan lijken op andere schouderklachten, dat moet dan ook eerst uitgesloten worden.

Voorbeelden van andere aandoeningen met hetzelfde/bijkomend klachtenbeeld kunnen zijn:

Onderzoek artrose schouder

De manier waarop de klachten zijn ontstaan, hoe lang deze aanwezig zijn en de locatie van de pijn, geven (samen met de tests die de fysiotherapeut uitvoert) een redelijk duidelijke richting om aan slijtage te denken. Eventueel kunnen we met een röntgenfoto de ernst van de schouder artrose in kaart brengen.

De beweeglijkheid van het schoudergewricht wordt bekeken samen met de spierspanning, spierkracht en spierlengte. Aan de hand van de status van de klacht en het doel van de patiënt kan de behandeling gestart worden.

“Wat gebeurt er als ik niets doe?” Als u niks doet en (gecompenseerd) blijft bewegen, dan zullen de klachten blijvend verergeren. De beschadiging van het kraakbeen wordt vergroot waardoor de pijnklachten ook heftiger kunnen worden. Fysiotherapie en manuele therapie is bewezen effectief bij artrose.

 

Behandeling

Schouder artrose en de beschadiging van het kraakbeen is onomkeerbaar, waardoor de behandeling vooral gericht is op het reduceren van de pijnklachten. Ook kunnen nevenklachten behandeld worden, zoals stijve omliggende spieren.

Bewegen en oefeningen zijn de volgende stap in de behandeling. Dit is belangrijk om het gewricht weer soepeler te laten lopen doordat het lichaam gewrichtsvloeistof aanmaakt tijdens het bewegen. Ook wordt de spierkracht vergroot waardoor er minder last op het gewricht komt. De belasting-belastbaarheid wordt gedoseerd opgebouwd met specifieke oefeningen.

Mocht het traject onvoldoende resultaat opleveren dan zal de fysiotherapeut met u kijken naar verdere oplossingen en zal er contact worden gezocht met de huisarts/ orthopeed.

Oefeningen voor thuis

Oefeningen bij schouder artrose

Mis niets: schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Met tips, exclusieve acties, start nieuwe trainingen, updates over team Fitplan, interessante blogs en achtergrondinformatie over klachten en onze behandelingen. Je kunt je op elk moment weer uitschrijven. Klik hier voor het archief.

Afspraak maken
Chat openen
Hallo!
Waarmee kunnen we je helpen?

Ps Een afspraak maak je eenvoudig online. Bel ons voor het wijzigen van je afspraak.